Cafeaua crescută la umbră salvează pădurea tropicală

1

Puţini știu că pentru a ȋnfiinţa culturi de cafea se taie și se ard păduri tropicale.

Pădurea tropicală susţine circuitul apei ȋn natură, reglȃnd clima, stochează cantităţi uriașe de dioxid de carbon și constituie cel mai bogat ȋn specii habitat terestru.

Prin arderea sa, se eliberează ȋn aer tone de CO2 care amplifică efectul de seră și se distrug mii de specii de animale și plante.

Arborele de cafea este denumirea folosită pentru a descrie un arbust, Coffea arabica. Acesta este originar din Etiopia și face parte din familia Rubiaceae. Crește pȃnă la o ȋnălţime de 3-5 m. Frunzele sale sunt lucioase, eliptice, de un verde ȋnchis, cu margini ondulate.

Florile sunt albe, cu formă de stea, parfumate. Planta ȋnflorește după ce ajunge la vȃrsta de 3-4 ani.

Fructele sunt alungite, lucioase, iniţial avȃnd culoare verde, apoi devenind roșii, iar după cȃteva luni, negre. Acestea apar la vȃrsta de 5-6 ani.

Cei mai mari producători de cafea din lume sunt: Brazilia care asigură 1/3 din producţia mondială, urmată de Vietnam care asigură 17% din producţia mondială, Columbia, Indonezia și Etiopia.

Planta este cultivată de multă vreme. Iniţial era crescută la umbra arborilor tropicali, unde se dezvolta ȋncet, dar fără a afecta prea mult habitatul. Frunzele plantelor din jur asigurau nutrienţii din sol prin descompunere, iar păsările consumau insectele.

Cum numărul celor care ȋndrăgesc băutura amăruie obţinută din fructele acestei plante a ȋnceput să crească ȋntr-un ritm alert, ȋncepȃnd cu 1972, au fost introduse noi varietăţi de cafea care produc mai multe boabe.

Acestea au nevoie de lumină. Așa a ȋnceput distrugerea pădurii pentru eliberarea terenului.

Totodată s-a pierdut puritatea cafelei, noile culturi avȃnd nevoie de cantităţi mari de pesticide și ȋngrășămine.

În prezent, din cele 6 milioane de acrii de teren pe care se cultivă cafea, ȋn peste 60% au fost eliminate pădurile, ceea ce a dus la un declin drastic al populaţiilor de păsări, multe dintre acestea fiind păsări migratoare care ȋși pierd locurile de iernat.

Numai ȋn Columbia au fost distruse peste 75% din pădurile tropicale din zona montană.

Vezi și: Uleiul de palmier habitate tropicala

Ce putem face?

Putem să susţinem producătorii care optează pentru metoda tradiţională. Aceștia menţionează pe etichete” cafea crescută la umbră”.

Boabele cafelei crescute la umbră sunt mai mari, mai aromate și mai puţin amare.

Sursa foto: www.analyticalanswersinc.com

 

 

 

 

 

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here