Conacul Casotta din Buzău de vânzare pentru 275.000 de euro

0

Conacul Casotta, construit în jurul anului 1872 şi finalizat în 1888 în maniera conacelor rurale franţuzeşti de secol XIX care foloseau motive şi teme arhitecturale inspirate din castelele de pe Valea Loirei, nu şi-a găsit cumpărător la 275.000 de euro. Clădirea se află în Casota, un sat în comuna Glodeanu-Siliștea din județul Buzău, mai exact în Sud-ul județului.

Conacul are în centru un turn înalt, cu acoperiş ascuţit, care oferă o vedere panoramică a satului şi a Câmpiei Bărăganului. Acoperişul are elemente de inspiraţie barocă, iar balustradele balcoanelor şi ale casei scărilor sunt din fier forjat. Stâlpii din lemn sculptat, cu modele ţărăneşti, sprijină culoarul acoperit care leagă conacul de clădirea servitorilor.

Conacul Casotta
Conacul Casotta

Conacul este construit pe patru niveluri, astfel: un subsol mare, din piatră şi bolţi din cărămidă, perfect pentru o cramă, cu acces atât din interior cât şi din exterior; parterul şi primul etaj, cu paisprezece camere de primire şi de locuit, precum şi terase; camera din turn, cu un cochet balcon şi o mansardă spaţioasă open-space, care poate fi transformată în spaţiu locuibil. În casa servitorilor găsim de asemenea încă 8 camere, potrivit Romania Sotheby’s.

Vezi și Casa ecologică pe două etaje ascunsă în totalitate sub pământ

Interior Conac Casotta
Interior Conac Casotta

La mijlocul secolului al XIX-lea, serdarul de origine aromână Athanasie Casotta a fost atestat prima dată ca proprietar, iar fiii acestuia, Alexandru şi Procopie, sunt menţionaţi ca moştenitori în jurul anilor 1870.

scari Conac Casotta
scari Conac Casotta

Procopie Casotta, filantrop, a donat în 1910 moşia sa către Eforia Spitalelor Civile, cu obligaţia ca din uzufructul ei să se construiască un spital şi o şcoală.

.

Detaliu Conac Casotta
Detaliu Conac Casotta

În perioada interbelică, moşia s-a aflat în proprietatea Ministerului Instrucţiunii şi Cultelor, iar clădirea conacului este folosită drept internat pentru elevii Şcolii Inferioare de Meserii „Procopie Casotta”.

cramă Conac Casotta
cramă Conac Casotta

Donarea moşiei către o instituţie a statului a salvat de la naţionalizare domeniul, păstrându-i funcţiunea chiar şi după cel de-al Doilea Război Mondial. În 2006, moşia a trecut în proprietate privată şi, în prezent, conacul se află într-un proces de restaurare.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here