Callistemon -flori roşii şi pufoase aduse din Australia

0

Callistemon citrinus este un arbust originar din sud estul Australiei ce poate ajunge la o ȋnălţime de 5-8 m. Numele plantei vine de la cuvintele greceşti kalli- care ȋnseamnă “frumos”, stemon care ȋnsemnă “stamina” şi citrinus care face referire la mirosul plăcut, de lămâie, pe care ȋl emană frunzele.

Ȋnfloreşte din primăvara până ȋn vară. Florile ce au stamine roşii şi sunt grupate ȋn inflorescenţe cilindrice, asemănătoare unor perii, au lungime de 15 cm. Frunzele sunt lanceolate, lucioase, verzi-gri.

Callistemon -ȋngrijire

Seminţele se plantează ȋn martie-aprilie sau ȋn octombrie, pe soluri argiloase şi nisipoase, cu pH neutru sau acid. Planta ȋncepe să ȋnflorească după vârsta de 3-4 ani.

Ȋnmulţirea se poate face şi prin butaşi semilignificaţi.

Callistemon rezistă la secetă şi la atacul insectelor, dar trebuie ferită de ger şi vânturi puternice. Ȋn perioade calde, trebuie udată des astfel ȋncât pămâtul să rămână umed, dar să nu băltească.

Tufele se pot folosi ȋntr-o diversitate de amenajări peisagistice fiind foarte versatile. Pot forma garduri vii, borduri, se pretează la legarea ramurilor pe spaliere şi la tăieri care generează o formă globulară a coroanei.

Perioada optimă pentru efectuarea lucrărilor de modificare a creşterii ramurilor este cea de după ȋnflorire.

Callistemon se dezvoltă bine şi ȋn ghivece, ȋnfrumuseţând terasele şi birourile, dar rezistă şi ca floare tăiată, ȋn buchete.

Iarna se recomandă mutarea ȋntr-o ȋncăpere ȋn care să aibă acces la lumină şi ȋn care temperatura să nu scadă sub 5 grade Celsius.

Din florile de Callistemon se extrage un pigment folosit la producerea unei vopsele maro.

Sursa foto: https://www.gardenia.net/ si www.Amazon.com

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here