Canadienii au transformat o biserică în bibliotecă cu ajutorul unui român

0

Pentru unii este o blasfemie, pentru alţii doar un fapt inedit. Pentru ceilalţi este o realizare cu totul neinteresantă; oricum nu calcă nici pe la biserică, darămite la bibliotecă. Ei bine, este vorba despre o ispravă a unui arhitect născut pe meleagurile noastre, dar stabilit în Canada, mai precis în zona francofonă a acestei ţări. Arhitectul cu pricina se numeşte Dan Hanganu iar isprava sa este transformarea unui loc sfânt, într-o bibliotecă.

Este vorba despre un lăcaş de cult, cel mai probabil de rit protestant, construită în anii 60 în oraşul Quebec. Comentatorii de acum 50 de ani spuneau că biserica este o adevărtată minune arhitecturală. Acum, după reconversia sa într-o bibliotecă, biserica rămâne o minune, de data asta una de schimbare de paradigmă culturală.

Aflăm prin intermediul celor de la treehugger că motivul pentru care oficialităţile din zonă au decis o atare transformare este acela că în prezent doar 8 procente din populaţia din zonă mai merge la biserică. În urmă cu 50 de ani procentul era cu totul altul, anume 90 procente dintre canadienii din Quebec ajungeau la slujbă.

Acum biserica cu hramul Sfântul Denis şi-a schimbat numele în biblioteca Monique Corriveau, după numele unei autoare de cărţi de copii.