Dacă vrei să petreci o vacanță într-un loc special, atunci de ce să nu vizitezi orașe sau locuri care au rezistat timpului mii de ani? CasoTeca îți spune care sunt cele mai vechi locuri turistice de vizitat din lume.
Cei mai mulți români aleg insulele grecești, litoralul bulgaresc, stațiunile din Turcia sau city-break-uri în Europa. Totuși, chiar și pe bătrânul continent se află destinații vechi de mii de ani, despre care nu ai știut.
Care sunt cele mai vechi locuri turistice de vizitat din lume
Dacă ești pasionat de istorie și vrei să pășești în locuri construite de oameni acum mii de ani, atunci trebuie să arunci un ochi pe această listă. Chiar dacă o parte dintre aceste locuri sunt la celălalt capăt al lumii, multe dintre ele se regăsesc și mai aproape de casă, în Europa.
Piramidele din Giza, Egipt
Chiar și astăzi, oamenii încă se întreabă cum au putut fi construite piramidele din Egipt acum 3.000 de ani. Piramidele au camere ascunse, iar o parte dintre ele nu au fost deschise până acum. Cu toate acestea, toată lumea apreciază aceste minuni.
Machu Picchu, Peru
Incașii au construit acest oraș în vârf de munte pe la 1450, dar l-au abandonat un secol mai târziu, atunci când spaniolii au invadat regiunea. A fost redescoperit în 1911 și astăzi mulți turiști călătoresc pentru a vedea acest loc sacru.
Lisabona, Portugalia
Lisabona este un oraș port, capitala Portugaliei, fondat în 1200 î.Hr. Și ca să îți dai seama cât de vechi este orașul, până în secolul al XVI-lea, oamenii credeau că aici este capătul lumii. Astăzi însă, este o destinație apreciat, iar numărul turiștilor care vizitează țara crește de la an la an.
Tikal, Guatemala
Acestă ruină este tot ce a mai rămas din anticul oraș despre care se spune că se chema Yax Mutal și care a fost construit în anul 200 d.Hr. Templul Tikal este una dintre cele mai iconice ruine și are o înălțime de 47 de metri.
Ierusalim, Israel
Acest oraș a fost fondat acum 4.000 -5.000 de ani în regiunea Levant. Din păcate, datorită turismului, dar și a modernismului, vechiul oraș al Ierusalimului se află pe lista celor monumentelor în pericol.
Angkor Wat, Cambogia
Acest oraș antic a fost construit în secolul al XII-lea și a servit ca centru al imperiului Khmer din sud-estul Asiei. După căderea imperiului, pădurea a invadat locul, dar chiar și-așa rămâne cel mai mare monument religios din lume, întins pe o suprafață de 163 de hectare.
Stonehenge, Marea Britanie
Cercetătorii nu sunt încă sigur cum au fost transportate aceste pietre, încă de acum 3.000 de ani, din Ţara Galilor în locul unde se află acum. Dar, turiştii vizitează acest loc plin de mister.
Volubilis, Maroc
Oraşul a fost unul dintre cele mai mari centre comerciale ale lumii în cel de-al treilea secol î.Hr. şi este unul dintre cele mai bine păstrate situri de acest fel.
Sigirya, Sri Lanka
Această stâncă enormă are o înălţime de 200 de metri şi a fost capitala ţării în secolul al V-lea. Regele Kasyapa a comandat construcţia palatului regal, care mai târziu a fost transformat în mănăstire budistă.
Petra, Iordania
Ai putea să recunoşti acest monument sculptat în piatră, unde s-a filmat pelicula Indiana Jones. Se consideră că Petra a fost construită în secolul al VI-lea î.Hr. şi a fost redescoperită în 1812.
Colosseumul, Italia
Localizat în oraşul Roma, construcţia acestui amfiteatru, realizat din ciment şi nisip, a început în anul 71 d.Hr. şi a fost finalizat nouă ani mai târziu. A fost folosit pentru renumitele lupte cu gladiatori şi pentru spectacolele publice, iar astăzi este una dintre principalele atracţii turistice.
Taj Mahal, India
Acest mormânt realizat din marmură albă a fost construit în anii 1600 pentru soţia împăratului Shah Jahan şi este considerat a fi una dintre cele şapte minuni ale lumii. Între două şi patru milioane de turişti vizitează anual acest loc desprins din cărţile cu basme.
Partenonul, Atena
Acest templu de pe acropola din Atena a fost dedicat zeiţei Atena, pe care locuitorii capitalei o consideră protectoarea lor. A fost construit în anul 447 î.Hr. şi este considerată cea mai importantă clădire din istoria clasicismului grecesc.
Alhambra, Spania
În timp ce această clădire faimoasă din Granada a fost construit cu rol de frtăreaţă în 889 î.Hr., a fost transformată în palat regal în 1333 de către Yusuf I, sultan al regiunii. Astăzi, palatul a fost restaurat şi au fost amenajate fântâni şi grădini pentru turişti.
Insula Paştelui, Chile
Aceste statui Moai, realizate din piatră vulcanică şi localizate pe o insulă în Oceanul Pacific, sunt singurele urme care au mai rămas în urma unei culturi care a trăiti aici.
Plovdiv, Bulgaria
Considerat a fi unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa, prima mărturie că aici s-a stabilit o comunitate datează din anul 6.000 î.Hr. În Plovdiv se găseşte un amfiteatru vechi, care datează de mii de ani.
Marele Zid Chinezesc
Împăratul Qin Shi Huang a construit o parte din acest zid în cel de-al treilea secol î.Hr., cu scopul de ţine mongolii departe de amai invada ţara. Construcţia a fost continuată din secolul al XIV-lea şi până în secolul al XVII-lea de către dinastia Ming.
Sukhothai, Thailanda
Acest oraş a fost fondat în 1238 pentru a fi capitala imperiului thailandez. Şi chiar a şi fost, timp de 140 de ani. Recent s-au excavat 193 de temple, parţial reconstruite, inclusiv acest altar dedicat lui Buddha.
Byblos, Liban
Se crede că oraşul mediteraneean a fost prima dată locui între 8.800 şi 7.000 î.Hr. şi ocupa în mod continuu din anul 5.000 î.Hr.
Templul Ggantija, Malta
Chichen Itza, Mexic
Varanasi, India
Skara Brae, Scoţia
Cadiz, Spania
Fondat în 1104 î.Hr. Cadiz este cel mai vechi oraş din Spania care a fost locuit în mod continuu. Oraşul este plin cu pomi despre care se spune că Cristofor Columb i-a adus din lumea nouă.
Sursa text: House Beautiful
Sursa foto: Pixabay