Casa inspirată de cubul Rubik

0

Locuința Sharifi din Teheran este specială pentru că face economie de spațiu într-un mod ingenios. Cubul Rubik are camere mobile care pot fi rotite prin simpla apăsare a unui buton, astfel că în permanență acestea primesc cantitatea optimă de lumină și, în plus, arată cât se poate de interesant.

Arhitecții iranieni de la Nextoffice au semnat acest proiect inspirat parcă de cubul Rubik, care vine cu instrucțiuni despre cum îi poate fi schimbat aspectul în functie de anotimp și de preferințele proprietarilor.

sharifi2

Sistemul de rotire al casei este clădit pe o structură fixă, părțile mobile putând fi ajustate în funcție de limitele spațiului, dar și de starea vremii. Astfel, fațada se transformă în element 3D, spre deosebire de locuințele convenționale cu fațade 2D.

sharifi3

În timpul verii, casa Sharifi devine în mare parte transparentă și mai voluminoasă, având terase largi care iarna nu sunt accesibile. La parter a fost amenajată o parcare, iar celelalte etaje găzduiesc facilități pentru fitness și wellness. Camerele pot fi rotite prin apăsarea unui buton, urmată de ridicarea unor scări care asigură echilibrul camerelor mobile.

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: inhabitat.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here