Casele mediteraneene, case cu suflet

0
case-mediteraneene

Casele în stil mediteranean, apărute imediat după primul război mondial în zonele de lângă mare, sunt case care prin dimensiunea lor, proporţia, materialele folosite, dar mai ales prin căldura pe care o degajă exprimă incontestabil dorinţa oamenilor de revenire la viaţă.

De aceea chiar şi acum, la 100 de ani, cei care optează pentru note mediteraneene în ansamblul locuinţei lor sunt oameni care au ajuns în acea etapă a vieţii în care simt nevoia de o “restartare” autentică cu rădăcini şi  izvoare sănătoase şi adânci.

Remarcabile prin simplitate şi eleganţă, casele mediteraneene  au dat soluţia mariajului perfect între natură şi OM, distingându-se prin decenţa decoraţiunilor, dialogul magnific dintre plin şi gol, elementele din natură şi sensibilitatea umană.

Lemnul şi piatra

Materialele de construcţie folosite aparţin îndeosebi zonei, cu preponderenţă utilizându-se piatra naturală puţin prelucrată prin şlefuire, cărămida şi olanele care transmit căldura lutului ars. Dialogul muzical dintre plin şi gol este susţinut discret de forma îngustă şi înaltă a ferestrelor flancate de obloane utile, dar şi  decorative, care permit  luminii să pătrunda dozat, fără a afecta răcoarea specifică acestor case aflate în zone foarte însorite sau protejându-le de vânturi.

La interior piatra are din nou rol principal, fiind secondată de lemn, care sub formă de grinzi, duşumele sau mobilier susţine aspectul dantelat, prietenos şi cald al locuinţei.

Robustețea pietrei naturale este atenuată prin intervenţia discretă, dar sigură a omului asupra ei prin cioplire şi mărunţire la dimensiunea cerută de proporţia construcţiei.

Predominantă, piatra se face necesară mai ales acolo unde a apărut stilul inițial, în zona de mare cu veri toride şi fără ierni abundente, pentru care panta acoperişurilor ar trebui să fie mare, dar şi unde construcţia solidă se poate opune vânturilor puternice.

În România aceste case în stil mediteranean şi-au găsit şi îşi găsesc fericit locul în Dobrogea şi mai puţin în zonele de munte sau alte zone, unde este necesar să fie corijate discret proporţiile legate de acoperiş.

Recomand cu multă căldură folosirea elementelor constructive şi a materialelor specifice stilului sub supravegherea atentă a unui profesionist – arhitect sau designer.

Piatra de Măcin din Dobrogea este accesibilă ca preţ şi uşor de prelucrat, iar lemn se găseşte încă în România. De asemenea, este la îndemână lutul argilos aflat din exces pentru producerea olanelor şi cărămizii de construcţie.

 

Travertinul şi marmura uşor învechită este fericit recomandată pentru podele cu încălzire în pardoseală, mai ales pentru a contracara efectul subconştient în anotimpul friguros.

Cu inflexiuni cromatice calde şi naturale, piatra poate fi folosită atât la interior, cât şi la exterior pentru placări de faţadă, terase sau alei, dar este recomandat ca acest lucru să nu se facă în exces, aşa cum, din păcate, se întâmplă atunci când nu se apelează la supravegherea unui specialist.

Sugerez placarea unor accente volumetrice pe faţade, iar la interior, placări pe verticală în băi, bucătării şi maximum un perete în dinning sau living.

Pereţii acestor case nu ar trebui finisaţi pentru a nu crea discrepanţă între căldura suprafeţelor materialelor naturale discret finisate şi perfecţiunea şi răceala rigipsului, sticlei sau metalului strident prelucrat.

Ideal ar fi ca nici lemnul să nu fie excesiv prelucrat în grinzi sau podele şi/sau înlocuit cu PVC şi aluminiu la geamuri, evident fiind de acord cu termopanul pentru o bună protecţie termică. Lemnul adevărat presupune o mai costisitoare protecţie, fiindu-i necesară o mai atentă îngrijire şi hrănire cu uleiuri şi impregnări speciale, evitând acea îmbătrânire, care dă aspectul de “uzat” ce se instalează în mai puţin de 3-4 ani.

Şi piatra are nevoie de un tratament special de impregnare, dar în nici un caz lacuri de închidere totală şi lucioasă a porilor. Lipsa tratării adecvate a materialelor naturale poate duce la efectul pe care îl produce o femeie frumoasă, dar neîngrijită, dând o senzaţie de milă şi lipsă de respect.

Integrare în mediu

Cu adevărat remarcabil este faptul că o casă în stil mediteranean se integrează perfect în peisaj. De cele  mai multe ori, protecţia “spatelui” este asigurată de forma reliefului. Având poziționarea între stânci sau în zone cu abundenţă vegetală cu orientare nord, faţa casei beneficiază pe tot parcursul zilei de lumină şi soare. În acest fel este asigurată şi o bună şi înţeleaptă integrare în legile fengshui-ului.

Este de remarcat că aceste case nu sunt opulente,  nu prezintă mari dimensiuni, nu au spaţii interioare sau exterioare în exces şi nici nu sunt încărcate cu decorațiuni inutile. De obicei, este o construcţie cu un singur nivel, maxim un spaţiu mansardat folosit pentru dormitoare este suficient. Curtea nu  este foarte mare, dar este bogată ca varietate vegetală.  Este preferabil un “teren de fotbal” cu buruieni  în locul unui  gazon perfect îngrijit.

Construcţie şi organizare

Pentru că este mai sănătos şi mai ieftin şi nu a fost exportat încă tot lemnul  românesc, recomand cu căldură construcţia caselor pe structură de lemn, nicidecum plăci de beton apăsătoare şi nesănătoase.

Un parter cu spaţii bine folosite, respectiv vestibul, dining, living, bucătărie, un birou transformabil în dormitor, o baie, terase şi ceva spaţii tehnice, cămară, debara, este arhisuficient pentru o bună administrare a fondurilor disponibile cât să nu devii sclavul propriei case!

Balcoanele la o casă cu curte pot fi mici pentru “serenade”,  pentru că, odată mutat la curte, stai în curte, nu?

Scara interioară este bine să nu ocupe un loc central, ci mai degrabă funcțional, fiind amplasată undeva lateral intrării din vestibul. Recomand să fie realizată tot din lemn, cu baluştrii din lemn vopsiți alb pentru  un ton pozitiv la efort şi pentru “aerisire vizuală”.  Lumina poate fi  filtrată de un mic vitraliu autentic.

De ce trebuie să ţii seamă 

Un loc special în casele mediteraneene îl ocupă bucătăria, cu loc de servit masa în apropiere şi un salon cu şemineu, neapărat pe lemn. Folosirea acestuia doar de Crăciun predispune casa la o “suferinţă” generată de nefolosinţă care depozitează  energii negative.

Bucătăria, în care nu are ce căuta mobilierul modern, cu suprafeţe lăcuite şi PAL, poate susţine “căldura” familiei cu ajutorul diverselor elemente: travertin, marmură antichizată, lemn, insula, o lampă olandeză cu orientare spre intrare,  ieşirea spre un loc exterior de servit cafeaua dimineaţa. De asemenea, vase de alamă, perdeluţe cu brizbrizuri, cu dantelă croşetată sau broderie spartă, obiecte mici sau mari din ceramică pictată.

Locul de luat masa e musai să fie cât mai aproape de bucătărie pentru a fi folosit des şi trebuie înzestrat cu o masă de lemn şi minimum 6 scaune, un bufet servant,  o oglindă şi un generos candelabru de alamă, bronz sau fier forjat.

Biroul este, de fapt,un spaţiu pentru cărţi, dar şi pentru o canapea extensibilă şi un fotoliu, suficient loc de înnoptat pentru un oaspete obosit la plecare.

Vestibulul are şi rol de ”tampon” de căldură, dar şi debarasare. Hainele de stradă ar fi bine să stea într-un cuier închis deoarece dezordinea lor poate crea un “zgomot” neplăcut la intrarea în dulcea casă…

Salonul trebuie să fie locul în care pe canapele confortabile moi şi generoase familia se adună şi comunică,  având ieşire directă pe o terasă acoperită şi răcorită de vegetaţie viu colorată, pavată cu piatră deschisă la culoare.

Este exclusă folosirea gresiei lucioase imitaţie de natural. Poate face excepţie gresia arsă neglazurată.

Curtea nu trebuie să fie mare. La noi nu este necesară piscina, care în clima noastră devine inutilă 7 sau chiar 8 luni pe an, fiind astfel un moft scump plătit. Susţin ideea unui havuz sau alpinarium cu apă recirculată suficient pentru împrospătarea aerului şi buna dezvoltare a vegetaţiei din grădină.

Pe un teren de 500 mp cu o amprentă de casă şi terase plus garaj de până în 200 mp poţi trăi fericit îngrijind atât casa, cât şi curtea ca pe un drag membru de familie.

Şi un ultim sfat: alegeți soluţii simple, dar bogate în conţinut şi expresie în defavoarea opulenţei.

Casă frumoasă cu oameni frumoşi!

 

 

 

 

Designer Maria Dulhan, DulhanConcept, mariadulhan@yahoo.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here