Şapte lucruri care îţi distrug covoarele

3

Ai planificat și ai măsurat. Ai bătut magazinele din oraş, iar acum ai covorul mult visat. Dacă vrei să păstrezi un covor mai mult timp, atunci cel mai bine este să ştii care sunt pericolele la care poate fi expus. De aceea, CasoTeca îţi prezintă şapte lucruri care îţi distrug covoarele.

Covoarele sunt unul dintre obiectele decorative care ne înfrumuseţează casa, pe lână practicalitatea acestuia. Iată mai jos lucrurile de care trebuie să te fereşti şi ce trebuie să faci pentru a avea un covor o perioadă mai mare de timp.

Umiditatea şi apa

Unul dintre cele mai dăunătoare elemente pentru covoarele este expunerea prelungită la apă sau umiditate. Deși apa este folosită pentru curățarea covoarelor de lână, expunerea excesivă la apă poate duce la putrezirea fibrelor de bază ale covorului. Acestea pot fi de lână, bumbac, mătase sau păr de capră.

Pentru a evita mucegaiul, un covor trebuie să fie complet uscat în aer după ce este spălat, astfel încât să nu rămână umiditate. Alte modalități prin care umezeala poate deteriora grav covorul farfuriile de la ghivecele puse direct pe covor, aplasarea covorului prea aproape de maşina de spălat sau într-o zonă cu chiuvetă, unde este multă umiditate.

Şapte lucruri care îţi distrug covoarele
Şapte lucruri care îţi distrug covoarele

Insectele

Una dintre cele mai comune și mai dăunătoare lucruri pentru covoarele este prezența unor insecte precum molii. Dacă vedeți molii care zboară în jurul camerei, s-ar putea să vină de afară sau dintr-o infestare undeva în casă. În acest caz, trebuuei să verifici sertarele și dulapurile.

Pentru a împiedica răspândirea insectelor și deteriorarea covoarelor, aspiră cel puțin o dată pe săptămână. Apoi, la fiecare câteva luni, întoarce covorul și aspiră și partea din spate. În timp ce faci acest lucru, asigură-te că mături sau ștergi podeaua de sub covor, astfel încât să fie complet curată. Nu pune covorul înapoi până când podeaua nu se usucă complet.

Şapte lucruri care îţi distrug covoarele
Şapte lucruri care îţi distrug covoarele

Animalele de companie

Toată lume iubeşte animalele de companie! Cu toate acestea, în lunile lor timpurii, puii, la fel ca bebelușii umani, tind să mestece tot ce prind. Iar pentru căţeluşi, ar putea fi vorba chiar de covorul tău. Util în acest caz sunt pastilele pentru molii, şi asta pentru că micile animale detestă mirosul. Pune pastile mărunţite sub covor pentru a rezolva problema.

Pisicile, sunt în același timp, drăguțe și atrăgătoare, dar pot provoca daune majore covoarelor în mai multe moduri. Mai ales datorită zgârieturilor cu ghearele ascuțite. Obiceiurile de zgâriere sunt greu de îndepărtat, dar este important să opreşti această activitate dacă într-adevăr vrei să îţi salvezi covoarele. Discută cu medicul veterinar despre comportamentul pisicii.

O altă problemă pentru covoare este urina şi fecalele, care pot decolora covoarele în timp. Iar dacă nu sunt îndepărtate la timp, aceste pot persista mult în fibrele covorului şi produc un miros urât. Dacă totuşi s-a întâmplat, atunci dă cu o soluţie de bicarbonat şi oţet alb pe covor. Repetă dacă mirosul persistă. Dacă e posibil, ridică covorul şi lasă să circule aerul. Dacă nu e curăţat cum trebuie, căţelul sau pisica se vor întoarce în acelaşi loc şi vei avea parte de aceeaşi pată.

Şapte lucruri care îţi distrug covoarele
Şapte lucruri care îţi distrug covoarele

Razele UV

Cine nu iubește soarele? Dar, așa cum trebuie să folosim prudenți cu pielea noastră, covoarele noastre au nevoie de același lucru. Covoarele antice, realizate cu vopsele de calitate, toate naturale, se vor înmuia, de cele mai multe ori, în timp, în lumină puternică, dar nu vor dispărea.

Cu toate acestea, covoarele realizate cu coloranți sintetici ieftini se pot decolora. Pentru a reduce impactul razelor solare, cel mai bine este să aplici folie UV pe geam sau să tragi perdele.

Şapte lucruri care îţi distrug covoarele
Şapte lucruri care îţi distrug covoarele

Lichide vărsate

Dacă verşi ceva pe covor, este important să acționezi repede! Nu aștepta, deoarece chiar și apa curată, poate fi absorbită în fibre și poate să nu fie atât de ușor de îndepărtat după uscare. Cea mai bună abordare este de a bloca scurgerea cu o cârpă uscată, curată sau prosop de hârtie. Lasă apoi să se usuce.

Pentru ceva mai dăunător, cum ar fi sucul, vinul sau cafeaua, poţi folosi apa caldă cu o oțet alb. Nu freca pata, deoarece aceasta poate împinge pata mai adânc în covor și fibre.

Şapte lucruri care îţi distrug covoarele
Şapte lucruri care îţi distrug covoarele

Vopsea şi tratamente chimice

Vopseaua este cu siguranță una dintre cele mai grave situații pe care covorul tău le poate experimenta. Se poate întâmpla foarte ușor, dar poate fi foarte dificil să se rezolve fără ajutor profesional. Folosind o bucată de plastic, încercați să freci cât mai mult posibil. Apoi, foloseşte o cârpă curată, înmuiată în apă caldă şi aplică pe pată, fără să freci.  Nu utilizați săpun, înălbitor sau alte lichide de curățare. Dacă pata este persistentă, poate fi necesar să consultați un profesionist.

Sursa text: The Spurce 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here