Cătălina Trupușor: Într-o lume incertă și nesigură, tendințele din designul interior reflectă cautarea liniștii interioare

1

Natura și elementele din natură inspiră tendințele de design interior și amenajarea locuințelor în 2022. În plus, culorile îndrăznețe își fac loc în casele românilor în acest an, albastrul strălucitor și verdele smarald, măslin sau salvie numărându-se printre nuanțele preferate în amenajarea locuințelor.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile observate de Cătălina Trupșor, CEO Color Smart Distribution, cu privire la modul în care evoluează preferințele românilor.

Într-un amplu interviu, antreprenoarea ne-a vorbit despre tendințele de design interior care vor rămâne în vigoare și în 2023, despre noi stiluri de amenajare, dar și despre materialele și culorile căutate pe piață.

Cătălina Trupșor, CEO Color Smart Distribution

Care sunt tendințele de design interior și amenajarea locuinței în 2022?

Cătălina Trupșor: În 2022 rămân la modă confortul, funcționalitatea, culorile vii și spațiile personalizate. Tendințele din designul interior reflectă această căutare a liniștii interioare, într-o lume incertă și nesigură. Casa se transformă în locul care ne oferă calm, relaxare, unde ne retragem ca să ne refacem forțele sau să ne bucurăm de intimitate.

Un alt trend în 2022 este designul biofilic, care este inspirat din natură și împrumută elemente din natură pentru a crea un spațiu interior armonios, care ne ajută să fim mai productivi, mai sănătoși, mai fericiți. Aducerea în interior a culorilor și temelor naturii este cheia anului 2022. Albastrul strălucitor și verdele smarald, măslin sau salvie se numără printre nuanțele preferate, care induc un sentiment de calm și bunăstare, de conectare cu mediul înconjurător.

De asemenea, după o lungă perioadă în care s-au purtat tonuri de alb și nuanțe neutre, în 2022 au un cuvânt de spus și culorile îndrăznețe și curajoase care creează o atmosferă „cool” în casă.

Care sunt tendințele care vor rămâne în vogă și în 2023?

C.T.: În continuare în 2023 se va păstra acest trend al apropierii de natură, al produselor ecologice, sustenabile, al culorilor vii și al funcționalității. Oamenii vor căuta amenajări potrivite felului în care folosesc spațiile, vor da mai multă atenție detaliilor și obținerii unui efect cât mai puternic asupra vizitatorilor.

Dacă tot vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunar decât acum un an de exemplu, se vor uita mai atent la calitate, durabilitate, sustenabilitate. E foarte probabil ca cei care-și permit să facă trecerea spre produse premium plus pentru a obține amenajări ieșite din comun, unice, cu culori care-și mențin prospețimea pentru mai mult timp.

În anul 2022, albastrul strălucitor și verdele smarald, măslin sau salvie se numără printre nuanțele preferate, care induc un sentiment de calm și bunăstare, de conectare cu mediul înconjurător.

Cum au evoluat bugetele alocate designului interior în ultimii ani?

C.T.: Piața de design interior a cunoscut o creștere organică, de 10-15% anual. În ultimul timp, relația oamenilor cu spațiul s-a schimbat și în perioada pandemiei, preocuparea acestora pentru casele în care trăiesc sau muncesc a fost mai acută decât înainte.

Astfel, consumatorii din România înțeleg cât de important este să se simtă excelent în mediul unde petrec mult timp și încep să își dea seama că au nevoie de consilierea specialiștilor ca să obțină amenajări interioare personalizate, unice, speciale.

Astfel, proiectele de design interior devin un prim pas normal în drumul spre amenajarea de vis pentru un segment tot mai mare din populație.

Care sunt cele mai căutate produse din portofoliul Color Smart?

C.T.: Clienții noștri aleg cel mai frecvent vopseaua lavabilă premium mată de foarte bună calitate, iar din gama de vopsele decorative cele mai populare sunt finisajele metalice. Totuși, în ultima perioadă, trendul la nivel internațional se îndreaptă către materiale sustenabile, ecologice, se promovează apropierea față de natură.

Arhitecții și designerii cu care noi colaborăm recomandă tot mai mult produsele minerale, cimenturile, argilele și micro cimentul în proiectele lor. Din acest motiv putem observa o creștere a vânzărilor pe aceste game de produse și preconizăm că această tendință se va păstra și în următorii ani.

Care este stilul de amenajare pe care îl preferă românii?

C.T.: În ultimii ani românii aleg în amenajările interioare un stil de design contemporan, cu accente glamour. Acest stil este definit prin simplitate, jocuri de texturi și linii curate.

Culorile predominante sunt cele deschise, pasteluri, bejuri, griuri, și doar din loc în loc utilizează nuanțe mai puternice. Stilul contemporan are note clasice, însă este modern și atemporal, fiind mereu adaptat trendurilor actuale. Combinația cu accente glamour generează o atmosferă elegantă, high-end, cu detalii extravagante, fastuoase, în care predomină luxul.

O parte dintre români încă preferă stilul clasic, în amenajările lor interioare. Acest stil este elegant, oferă o notă de noblețe și grandoare oricărei încăperi. Culorile caracteristice sunt albul, tonurile de galben pal, bejurile. Materialul specific este lemnul masiv iar corpurile de iluminat sunt impunătoare – cum ar fi candelabrele, lustrele, lampadarele.

Ce culori se regăsesc cel mai frecvent în casele românilor?

C.T.: Românii sunt destul de conservatori în alegerea culorilor. Preferințele lor sunt cu preponderență tonurile de alb și griuri, pasteluri, bejuri. Numărul excepțiilor de la această regulă este în creștere.

Toți cei care apelează la arhitecți, designeri și alți specialiști în amenajări primesc propuneri de combinații mai îndrăznețe de culori, și, nu de puține ori, pariază pe unicitate, nonconformism și îndrăzneală.

S-au schimbat în ultimii ani preferințele în materie de materiale sau culori?

C.T.: În ultima perioadă românii sunt mai atenți la trendurile internaționale și au început încet, încet să diversifice paleta cromatică în tonuri mai vii, autentice, intense, inspirate din natură, iar în materie de produse, să aleagă mai mult – vopsele decorative, betoanele, micro cimenturile sau pietrele.

De asemenea, în ultimii doi-trei ani, acest trend legat de reciclare și sustenabilitate a început să fie apreciat și luat în calcul și în România.

Dacă în străinătate există o cultură legată de utilizarea produsele sustenabile în amenajarea spațiilor, iar oamenii sunt obișnuiți să țină cont în deciziile lor de cumpărare de modul în care au fost create vopselurile, atât pentru a-și asigura un mediu sănătos acasă, cât și pentru a proteja resursele planetei, în România este abia la început și este nevoie de o educație a populației în acest sens.

Care au fost cele mai extravagante cerințe ale clienților?

C.T.: Clienții Color Smart cu proiecte extravagante aleg compoziții de materiale decorative. De exemplu asocierea unui produs metalic lichid, cum este metallo fusso, cu un produs mineral sau un ciment, oferă unui spațiu eleganță, un aer de mister, care va accentua efectele vizuale, prin jocuri uimitoare de lumini și nuanțe.

De asemenea clienții Color Smart aleg produse oxidante în nuanțe de cupru sau de rugină împreună cu vopsele minerale pentru a crea un impact vizual excentric, unic, original.

un comentariu

  1. […] Natura și elementele din natură inspiră tendințele de design interior și amenajarea locuințelor în 2022. În plus, culorile îndrăznețe își fac loc în casele românilor în acest an, albastrul strălucitor și verdele smarald, măslin sau salvie numărându-se printre nuanțele preferate în amenajarea locuințelor. Acestea sunt… Cititi mai multe aici: Cătălina Trupușor: Într-o lume incertă și nesigură, tendințele din designul interior reflect… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here