Catha edulis, planta folosită de mesageri și războinici

2

Catha edulis este o plantă care face parte din familia Celastraceae.

De la distanţă, acest copac seamănă cu un eucalypt. Catha are trunchiul drept, cu scoarţă gri ȋnchis, fisurată și corana rotundă, de dimensiuni reduse. Crenguţele tinere au culoare roșiatică. Crește pȃnă la 9-10 m ȋnălţime.

Frunzele sunt opuse, eliptice, cu margini zimţate, lucioase pe partea superioară și sunt ȋndreptate spre sol. Toamna se colorează ȋn galben strălucitor.

Florile sale sunt mici, alb-crem sau verzui și apar grupate la baza frunzelor. Acestea sunt urmate ȋn luna octombrie, de fructe sub formă de capsule cu trei muchii care se deschid vara următoare eliberȃnd seminţele.

Catha crește ȋn zone ȋmpădurite și zone stȃncoase din Africa și Peninsula Arabă.

Numele știinţific al plantei provine de la cuvintele khat –numele din limba arabă al acestei plante și de la cuvȃntul grecesc edulis-comestibil.

Vezi și: Arborele-de-matase

Catha edulis-utilizare

Catha edulis se cultivă de multe ori printre plantele de cafea, fiind apreciată pentru frunzele sale aromate care se pot consuma crude, mestecȃndu-se precum cele de coca, se pot fuma, se folosesc la aromarea mȃncărurilor sau sub formă de ceai. Substanţele conţinute (ex. catinonă și norefedrină) au efecte apreciate de consumatori producȃnd creșterea rezistenţei fizice, stimulare mentală, interacţiunea socială și ȋncrederea ȋn sine.

Pe vremuri, frunzele proaspete de Catha (khat ȋn limba engleză) erau mestecate de mesageri și de războinici pentru că tăiau pofta de mȃncare și le dădeau energie pentru cȃteva zile. De asemenea, le măreau rezistenţa la temperaturile ridicate.

Recoltarea frunzelor ȋncepe ȋn al patrulea an de viaţă al plantei, dar calitatea lor este apreciată după vȃrsta de 6 ani.

Catha este folosită și ȋn grădini avȃnd un aspect atractiv și ȋn interioare, adaptȃndu-se ușor la creșterea ȋn ghivece.

La nivel mondial, se estimează că sunt ȋn jur de 10 milioane de consumatori. Consumul de frunze de Catha este reglementat ȋn Australia prin acte care permit numai folosirea ȋn scop medicinal și este interzis ȋn Europa, Arabia Saudită, Maroc, Kuwait, Egipt, Sudan și SUA.

Lemnul plantei este dur și are o granulaţie fină fiind utilizat la confecţionarea pieselor de mobilier, a gardurilor, dar și ca lemn de foc.

Scoarţa se folosește pentru alungarea insectelor.

Cum se ȋngrijește Catha?

Catha preferă soluri nisipoase, bine drenate și bine luminate.

Dacă se alege varianta creșterii ȋn ghivece, se poate folosi un amestec pentru cactuși, iar udarea se va face numai după uscarea stratului superficial al substratului.

Se ȋnmulţește prin seminţe și butași.

Sursa foto: www.zimbabweflora.co.zw

2 comentarii

  1. […] Catha edulis este o plantă care face parte din familia Celastraceae. De la distanţă, acest copac seamănă cu un eucalypt. Catha are trunchiul drept, cu scoarţă gri ȋnchis, fisurată și corana rotundă, de dimensiuni reduse. Crenguţele tinere au culoare roșiatică. Crește pȃnă la 9-10 m… Cititi mai multe aici: Catha edulis, planta folosită de mesageri și războinici […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here