Statele dezvoltate dotează școlile cu purificatoare de aer pentru a opri COVID-19

Revista_CASOTECA #5

3
scoala aer curat purificat

În ciuda așteptărilor, gradul mare de vaccinare nu a oprit răspândirea coronavirus. Vaccinul împotriva Covid-19 evită formele grave sau riscul de deces, dar rata de infectare rămâne una ridicată chiar și în cazul celor imunizați.

Prin urmare, până va apărea un tratament mai eficient, statele dezvoltate adoptă tot felul de măsuri care să mai limiteze extinderea infectărilor cu COVID-19. De exemplu, conform BBC, guvernul german investește 500 de milioane de euro pentru achiziția de purificatoare de aer și îmbunătățirea sistemelor de ventilație în clădirile publice.

Banii sunt alocați pentru a îmbunătăți circulația aerului în clădirile administrative, în muzee și teatre, dar, mai ales, în universități și școli. Mai mult, există propunerea ca astfel de programe să se aplice și în cazul companiilor private.

DE CE SE MIZEAZĂ PE PURIFICATOARE

Coronavirus se răspândește prin aerosoli, adică niște mici picături, pe care îi expiră oamenii infectați, mai ales când strănută sau tușesc.

Studiile arată că aceștia pot rămâne în aer timp de cel puțin opt minute. Valul recent de infectări din Europa este explicat prin răcirea vremii, pentru că oamenii petrec mai mult timp în interior. Plecând de la această realitate, guvernul german a identificat singura soluție viabilă care nu ar presupune închiderea școlilor și a altor instituții: un sistem de ventilație eficient sau folosirea purificatoarelor de aer. În acest scop, acordă subvenții de până la 100.000 de euro.

În cadrul programului sunt incluși și senzorii de dioxid de carbon, care pot indica dacă aerul dintr-o încăpere a devenit nesănătos. Guvernul german a alocat acești bani în urma unor studii aprofundate, care au demonstrat clar că investiția reprezintă un mod eficient de a lupta împotriva Covid-19.

Astfel, un sistem de ventilație performant poate să reducă riscul de infectare din încăperi cu peste 80%, în timp ce purificatoarele sau aparatele de aer condiționat cu tehnologie PlasmaclusterIon au o eficiență dovedită în urma studiilor de peste 90% în eliminarea particulelor de SARS-CoV-2 din aer. Tehnologia este dezvoltată de Sharp și are ca principiu purificarea aerului utilizând ioni pozitivi de hidrogen și ioni negativi de oxigen, extrași din moleculele de apă din aer.

Rezultatele cercetărilor erau însă previzibile, de-a lungul timpului tehnologia Plasmacluster arătându-și eficiența împotriva altor virusuri puternice. Astfel, în 2004,
a fost dovedit rolul pe care îl are în suprimarea coronavirusului felin, membru al familiei Coronaviridae, iar în anul următor, s-a demonstrat că luptă cu succes și împotriva coronavirusului SARS-CoV, genetic similar cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).

SISTEMUL DE VENTILAȚIE, O SOLUȚIE LUATĂ ÎN CALCUL

Pentru a mai reduce din riscul transmiterii coronavirus, autoritățile sanitare recomandă aerisirea spațiilor închise timp de 5 minute prin deschiderea geamurilor la fiecare oră.

Totuși, eficiența acestei măsurii nu este atât de mare, o soluție mult mai bună dovedindu-se dotarea încăperilor cu un sistem de ventilație performant. Astfel, se realizează evacuarea aerului viciat, care este înlocuit de aer curat. Cum procesul este unul permanent, riscul de infectare cu Covid-19 scade semnificativ.

În plus, dacă se alege un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, se obține și o eficiență energetică de
invidiat.

Vezi și Atrea: “numărul proiectelor care vor include și soluții de răcire centralizată se va dubla la anul”

De exemplu, compania ATREA, lider pe piața locală și europeană în producerea și instalarea de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, arată că eficiența soluțiilor pe care le oferă depășește 90%, în timp ce consumul de energie este extrem de scăzut.

Toate echipamentele sunt produse în fabricile companiei din Cehia, având la bază inovații și brevete proprii dezvoltate în peste 30 de ani.

CE POATE FACE ROMÂNIA

Riscul de infectare cu noul coronavirus este unul foarte ridicat în toate clădirile instituțiilor publice din România. Foarte vulnerabile sunt și școlile, cele mai multe săli de clasă fiind prea mici pentru numărul de elevi chiar dacă nu ar fi existat provocările pandemiei. Pentru a schimba situația, autoritățile au la dispoziție soluțiile pe care alte state deja le implementează.

Cinci motive pentru a avea un purificator de aer în locuinţa ta

Astfel, investițiile în sisteme de ventilație sau în purificatoare cu tehnologie Plasmacluster se pot dovedi unele cât se poate de inspirate, fiind, de fapt, investiții în sănătate. Adică cele care aduc cel mai bun randament, atât pentru stat, cât mai ales pentru oameni.

3 comentarii

  1. […] În ciuda așteptărilor, gradul mare de vaccinare nu a oprit răspândirea coronavirus. Vaccinul împotriva Covid-19 evită formele grave sau riscul de deces, dar rata de infectare rămâne una ridicată chiar și în cazul celor imunizați. Prin urmare, până va apărea un tratament mai eficient, statele… Cititi mai multe aici: Statele dezvoltate dotează școlile cu purificatoare de aer pentru a opri COVID-19 […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here