Ce ghivece ar trebui să îți cumperi. Iată ce preferă plantele

2

Iubitorii de plante se întreabă adesea care sunt ghivecele ideale pentru florile lor. Trebuie neapărat să fie ghivece transparente? Se pot pune ghivecele cu plante în vase decorative? Fie că sunt ghivece din ceramică, răchită, sârmă, piatră/beton, plastic, lemn sau sticlă, le putem folosi pe oricare dintre acestea fără să afectăm sănătatea plantei noastre dragi. Trebuie doar să știm ce proprietăți are fiecare tip de material din care este confecționat ghiveciul, pentru ce plantă este indicat fiecare…

Este foarte important ca plantele să crească într-un ghiveci care să li se potrivească; ele reprezintă întotdeauna o idee bună pentru decorarea casei deoarece aduc o pată de culoare încăperii, împrospătează aerul şi reuşesc să binedispună pe oricine. Așadar, pentru ca florile din apartament sau cele de pe terasă să se dezvolte și să arate bine, un rol esențial îl are ghiveciul ales. Dimensiunea, forma și aspectul ghiveciului în care plantați florile influențează design-ul casei sau al terasei dar și creșterea plantelor.

Iată tipurile de ghivece pe care le puteți folosi pentru a planta flori frumoase!

Cea mai importantă calitate a vasului de lut este versatilitatea pentru că îl face să fie deosebit de util și oferă plantelor un mediu de dezvoltare asemănător celui din natură. Într-un vas de pământ se pot crește atât plante decorabile cât și plante aromatice care se pun în mâncare. Condiția esențială este să fie adaptat la nevoile lor nutritive. Cei care preferă plantele sensibile și exotice ca de exemplu leandri, cactuși sau arbori de citrice prețuiesc mai mult mobilitatea ghivecelor din lut dar sunt foarte utilizate și de grădinari, aceștia folosindu-le ca recipiente în designul exterior. Grădinile pot fi mult mai atractive dacă sunt decorate cu ghivece din lut, la fel cum și interioarele caselor noastre pot avea acel iz de grădină de vară în timpul iernii. Se găsesc într-o mare varietate de forme și culori însă pot fi achiziționate și în varianta simplă care se pot picta și personaliza în funcție de preferințele fiecăruia.

Ghivecele din fibră de sticlă sau plastic oferă multe avantaje. Sunt ieftine, în prezent găsim numeroase modele din fibră de sticlă care imită foarte bine modele și texturi pretențioase, disponibile în multe mărimi și culori. Datorită greutății foarte mici aceste ghivece pot fi mutate cu ușurință dintr-un loc în altul. Mulți oameni preferă plasticul și pentru că permite o retenție mai mare de apă în substratul de plantare pentru mai mult timp, comparativ cu cele din lut. O altă caracteristică importantă, pe pereții ghiveciului nu apar săruri, rădăcinile nu aderă la nivelul acestora. Mai mult decât atât, plasticul permite și pătrunderea luminii pentru fotosinteza rădăcinilor. Singura problemă a ghivecelor din plastic o reprezintă instabilitatea plantei atunci când crește foarte mult; însă acest dezavantaj poate fi eliminat cu ajutorul unui portghiveci.

Ghivecele din beton sau piatră sunt o variantă foarte bună pentru grădină. Datorită materialului folosit ghivecele sunt mai grele, însă acest lucru poate fi considerat un avantaj în anumite cazuri. De exemplu atunci când plantați un copăcel robust greutatea vasului poate susține foarte ușor arbustul respectiv. La fel dacă doriți să expuneți o plantă în fața casei sau într-o zonă expusă publicului, ghivecele din beton sunt o alegere bună pentru că nu au cum să dispară.

Coșul de răchită este extrem de versatil și foarte mult utilizat în decorurile moderne ale unei case. Pe lângă faptul că este foarte folositor, este și ușor de asortat și integrat în orice stil de decor, fie el rustic sau modern. Pentru o utilizare eficientă acoperiți-le mai întâi cu o folie de plastic, apoi umpleți recipientul cu pământ, la final plantați în coș mai multe flori sau răsaduri. Coșul de sârmă este un ghiveci care poate fi amplasat în orice loc. Această variantă de ghiveci care imită foarte bine un coș din nuiele împletite cu atenție poate fi așezat pe un suport cu picioare. Ghivecele pentru flori de acest fel pot constituii o piesă de decor în grădină sau în orice loc în care dorim să amplasăm florile. Pentru o productivitate maximă umpleți recipientul cu mușchi de copac, în mijloc lăsați spațiu ca să puneți pământ iar la final plantați în ele mai mulți bulbi de flori sau răsaduri.

Parcă suntem mai aproape de grădină atunci când folosim ghivece din lemn. Le putem așeza lângă un geam sau pe blatul de lucru al mobilei de bucătărie, dacă e destul lumină acolo. În ele se mențin mai proaspete plantele aromate pentru gătit. Ghivecele din lemn sunt cofecționate din materiale naturale, se pot face chiar de noi, în plus se găsesc și vopsele pentru lemn, deci le putem asorta culorilor mobilei din casă. Acestea sunt utile dacă aveți o terasă, un balcon deschis sau locuiți la casă.

Cultivarea plantelor într-un vas din sticlă creează atmosfera unui climat asemănător celui de seră, în interiorul recipientului. Apa din terrarium este în mod constant reciclată, trecând din faza lichidă în cea de vapori, apoi se condensează pe pereții vasului revenind în substratul de pământ folosit în amenajarea noastră, de unde este preluată din nou de plante. Tot aici se produce și procesul de fotosinteză. Vasul de sticlă poate să conțină o gamă variată de specii de plante, astfel încât acestea să redea tipul de peisaj dorit din natură. Efectul “forest” cum i se mai spune, cuprindă mai multe plante verzi, sălbatice, nisip, plante suculente și cactuși, plante cu flori. Modern sau clasic, este potrivit pentru a decora orice tip de spațiu deoarece ne aduce mai aproape de natură. Astfel, plantele reușesc să reproducă o parte din mediul natural nu doar estetic, un adevărat ecosistem. Se așează într-un loc luminos ca să îl puteți privi cât mai des.

Alegeți tipul de ghiveci adecvat pentru plantele care le aveți și veți scăpa de depresia de iarnă. Cum? Prin decorarea spațiului cu plante de interior, ele purifică aerul ca să puteți respira mai ușor și îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și reduc durerile de cap.

 

Sursa foto: pexel.com, pixabay.com

2 comentarii

  1. […] Iubitorii de plante se întreabă adesea care sunt ghivecele ideale pentru florile lor. Trebuie neapărat să fie ghivece transparente? Se pot pune ghivecele cu plante în vase decorative? Fie că sunt ghivece din ceramică, răchită, sârmă, piatră/beton, plastic, lemn sau sticlă, le putem folosi pe… Cititi mai multe aici: Ce ghivece ar trebui să îți cumperi. Iată ce preferă plantele […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here