Floarea de şah, o floare cu aspect surprinzător

3

Floarea de şah (Fritillaria meleagris) este o plantă perenă, cu tulpină ce ajunge la 30-40 cm înălţime şi cu flori în formă de clopoţel. Este înrudită cu lalelele şi crinii. Originară din Europa şi vestul Asiei, floarea de şah se întâlneşte la noi în ţară în flora spontană, de exemplu în Rezervaţia Prejmer de lângă Brasov. Aspectul său atractiv a făcut să devină una dintre speciile des întâlnite în amenajările grădinilor.

Florile ce apar din aprilie pȃnă în iunie, au diametru de 4-5 cm şi petale colorate în alb, roz sau purpuriu cu pete albe ce amintesc de o tabla de șah. Fructele sunt de tip capsulă, cu formă globuloasă, lungă de 2-3 cm.

Floarea de şah-cultivare

Floarea de şah preferă zonele însorite sau parţial însorite şi soluri bogate, cu umiditate potrivită şi pH neutru sau uşor alcalin. Preferă expunerea spre nord sau est.

Se înmulţeşte prin seminţe semănate în răsadniţe, în sezonul rece sau prin divizarea bulbilor la sfârşitul verii. Aceștia se plantează la o adâncime de 4 ori mai mare decât dimensiunea lor, în unghi de 45 grade pentru a evita acumularea apei şi putrezirea. Se recomandă ca distanţa dintre ei să fie de 7-10 cm. Plantările se fac toamna, din septembrie până în noiembrie. Bulbii florii de şah emană un miros care respinge rozătoarele.

Frunzele trebuie lăsate să se usuce natural pentru a hrăni bulbul.

Floarea de șah se poate folosi la realizarea bordurilor florale, îmbinȃndu-se armonios cu alte flori de primăvară precum narcisele şi lalelele și cu verdele crud al ierbii.

În combinație cu diverse elemente din piatra și cu arbori bătrȃni, floarea de şah crează un efect spectaculos, silueta ei delicată echilibrȃnd masivitatea acestora.

Floarea de șah mai este cunoscută și sub următoarele denumiri: laleaua pestriță, floarea cap de șarpe, laleaua sălbatică și bibilica, denumire provenită de la asemănarea modelului de pe petale cu cel de pe penele acestei păsări.

Preţul unui pachet cu 5 bulbi de floare de şah este de 8 lei pe www.planteo.ro, iar al unui pachet de 5 seminţe de 8 lei pe http://gradina-de-vis.shopmania.biz

Surse foto: sv.wikipedia.org

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here