Ce presupune conceptul de „Casă Pasivă” ?

1

Conceptul de „Casă Pasivă” corespunde unui standard pentru clădiri cu eficiența energetică cea mai ridicată, și anume standardul german „Passiv Haus”. Acest concept presupune construirea unor clădiri care să necesite un consum de energie cât mai redus, dar fără a se diminua confortul, ci dimpotrivă pentru a avea un confort maxim.

„Avem convingerea că doar creând o arhitectură sustenabilă, vom reuși să transmitem mai departe mesajul responsabilității față de mediu, față de noi înșine: – protejând resursele de energie neregenerabilă, dând importanța cuvenită calității aerului din clădirile pe care le utilizăm, având ca și convingeri ecologia și grija față de ceea ce lăsăm generațiilor următoare – mizând pe proiectarea de Clădiri Pasive noi dar și pe optimizarea energetică a clădirilor existente”, a declarat arh. Norana Petre, Certified Passive House Designer.

La ora actuală în lume există peste 40.000 de case pasive. Acestea au funcții diferite respectiv funcția de locuințe individuale și colective, de școli și grădinițe, de clădiri de birouri, de spații de retail și săli de sport, însă toate au în comun un consum de energie extrem de redus (sub 15 KWh/mp anual) și beneficiază de un confort termic ridicat.

Casa pasivă combină un confort termic ridicat cu un consum de energie pentru încălzire/răcire extrem de redus. Când vorbim de o casă pasivă putem spune că este o clădire foarte bine izolată, cu pierderi minime de căldură, o clădire ce beneficiază de un sistem inteligent de ventilare cu recuperare de căldură.

„Sursele de încălzire pasive ca, soarele, ocupanții clădirii, echipamentele electrocasnice și căldura recuperată din aerul extras din anumite încăperi, acoperă o mare parte din necesarul pentru încălzire al casei. Necesarul de căldură care mai trebuie acoperit, poate fi realizat prin sistemul de ventilare, mai precis prin intermediul aerului proaspăt introdus în încăperi. Dacă încălzirea se poate face astfel, ea constituindu-se în unica sursă de încălzire, putem denumi clădirea, Casă Pasivă.” conform dr. Wolfgang Feist, PHI

Așadar, se pune accentul din ce în ce mai mult pe construirea de case pasive, atât în Europa cât și pe celelalte continente de pe Terra. Proiectate corect și respectând principiile de proiectare specifice caselor pasive, acestea se pot adapta condițiilor climatice în diverite zone de pe glob.

Mai multe informații despre conceperea și proiectarea de case pasive puteți afla de la arh. Norana Petre, Proiectant Certificat de Clădiri Pasive, pe site-ul atelier1.ro.

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: shrinkthatfootprint.com, curbed.com, maisons-bois.com, lushome.com, nrg-eco.pl

un comentariu

  1. Un articol foarte interesant si relevant despre casele pasive care, după părerea mea, reprezintă cu adevărat viitorul în domeniul construcțiilor, combinând inovația cu responsabilitatea față de mediu. Este impresionantă eficiența cu care acestea utilizează resursele naturale pentru a asigura un trai confortabil, fără a compromite standardele de viață pe care le cunoaștem. În contextul actualelor discuții despre sustenabilitate, nu putem să ignorăm importanța tehnologiilor regenerabile, precum sisteme-fotovoltaice” în cadrul acestui concept. Acestea aduc o contribuție semnificativă, asigurând necesarul de energie pentru casele pasive într-un mod prietenos cu mediul.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here