Povestea bananelor pe care le consumăm astăzi cu atȃta plăcere, bananele de tipul Cavendish, este una complexă ȋn care ȋntȃlnim: manipulări politice, exploatarea unor populaţii sărace, campanii de marketing, dezastre ecologice și urmări ale acestora.
Toate bananele galbene, curbate, cu lungime de cca 20-25 cm, vȃndute azi în magazine pe întreaga planetă sunt obținute prin clonare, avȃndu-și originea în plantele din serele domeniul Chatsworth House din Anglia. Acestea au fost produse de Sir Joseph Paxton, grădinarul și prietenul ducelui Cavendish, din exemplarele primite de către duce din insulele Mauritius, în anul 1829.
Vezi și: Uleiul de palmier
Bananele și politica
Bananele sunt originare din Asia. Există foarte multe feluri de banane: roșii, roz, albastre, verzi, etc.
Portughezii le-au adus ȋn America acum circa 400 de ani.
Pe la 1800, un negustor care vizita Jamaica, și-a dat seama de potenţialul fructelor galbene, cu aspect ciudat (banane Gros Michel) și a ȋnceput să le vȃndă ȋn SUA unde au avut un mare succes. Au fost chiar prezentate la primul Tȃrg Mondial, ȋn Philladelphia, ȋn 1876.
Importul de banane ȋn SUA a ȋnceput să crească de la an la an, ceea ce a dus la ȋmbogăţirea uriașă și rapidă a companiilor americane importatoare. Acestea s-au unit creȃnd United Fruit Company, companie care a ajuns să controleze politic ţările din America Centrală, asigurȃndu-și astfel accesul la terenuri, căi ferate și forţă de muncă fără să plătească aproape nimic.
De exemplu, muncitorii trebuiau să muncească 7 zile din 7 și erau plătiţi numai ȋn cupoane care se puteau cheltui doar la magazinele companiei. În momentele ȋn care au ȋncercat să se revolte, au fost ȋntȃmpinaţi de armata trimisă de guvernele corupte sau de trupele americane, mișcările muncitoriilor fiind declarate de origine comunistă.
Așa a apărut termenul de republică bananieră, ţară unde corupţia face ca interesele populaţiei să fe neglijate ȋn favoarea unor interese externe și care este exploatată pentru un singur produs.
Pe lȃngă controlul total asupra lanţului de producţie, compania a ȋnceput o campanie de mare amploare pentru a convinge consumatorii americani să cumpere cȃt mai multe banane. Celebra marcă Chiquita a apărut ȋn acest proces.
Bananele și ciuperca Fusarium oxysporum
Numai că ȋn anii ’50, bananele Gros Michel au fost atacate de ciuperca Fusarium oxysporum care a generat așa numita boala Panama sau TR3. Aceasta a distrus aproape toate plantaţiile deoarece trăia ȋn sol și se transmitea foarte ușor pe roţile mașinilor, ȋncălţămintea muncitorilor, etc.
Monoculturile, culturi cu o singură specie, sunt extrem de sensibile la atacul dăunătorilor.
Salvarea a venit de la bananele Cavendish care le-au ȋnlocuit pentru că erau rezistente la TR3.
Istoria s-a repetat ȋnsă ȋn 2008 cȃnd s-a descoperit că ciuperca a suferit o mutaţie, TR4, la care și acestea sunt sensibile.
Mai ȋntȃi a apărut ȋn Filipine, al doilea exportator de banane din lume, distrugȃnd masiv plantaţiile, apoi ȋn 2019, a fost găsită ȋn Columbia.
Industria bananieră valorează 25 milliarde de dolari și evident, asigură milioane de locuri de muncă. Soluţia găsită momentan de către un cercetător australian, aceea a unei banane modificate genetic, nu este agreată ȋn toate statele. De exemplu, 19 state din UE nu permit comercializarea OMG-urilor.
Ce facem dacă dispar bananele Cavendish?
Destul de simplu, putem ȋncerca alte tipuri de banane care se găsesc deja ȋn supermarketuri.
Sursa foto: www.freshfruitportal.com, www.homestratosphere.com
[…] Povestea bananelor pe care le consumăm astăzi cu atȃta plăcere, bananele de tipul Cavendish, este una complexă ȋn care ȋntȃlnim: manipulări politice, exploatarea unor populaţii sărace, campanii de marketing, dezastre ecologice și urmări ale acestora. Toate bananele galbene, curbate, cu lungime de cca 20-25 cm,… Cititi mai multe aici: Ce sunt bananele Cavendish și de ce dispar? […]
[…] Vezi si: Ce sunt bananele Cavendish si de ce dispar? […]
[…] Vezi si: Ce sunt bananele Cavendish si de ce dispar? […]
[…] Vezi și: Ce sunt bananele Cavendish si de ce dispar? […]
[…] Vezi și: Ce-sunt-bananele-Cavendish-si-de-ce-dispar? […]
[…] Citește și: Ce sunt bananele Cavendish și de ce dispar? […]