Cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi (I)

1

Nimic nu spune mai multe despre noţiunea de serenitate şi linişte decât Europa rurală. Gândeşte-te la sate englezeşti, aşa cum le-ai văzut în filmul Stăpânul Inelelor, ce datează din epoca pre-industrializării, cu acoperişuri din stuf şi mori de vânt. CasoTeca îţi prezintă cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi.

Dacă vrei o vacanţă diferită, nu la plajă și fără plimbat prin marile oraşe europene, atunci poţi lua în calcul să vizitezi zonele rurale, acolo unde, chiar dacă timpul a trecut, pare totuşi că stă pe loc. Iată cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi.

Bled, Slovenia

Bled se află în nordul Sloveniei, în apropierea graniţei cu Austria. Aici, Alpii Iulieni domină în fundal, în timp ce în prim plan, pe o insulă, se află o biserică barocă din secolul al XVII-lea. Locul arată ca rupt din basme, cu cascade, castele, peşteri.

Cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi
Bled, Slovenia. Cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi

Quedlinburg, Germany

La marginea munţilor Harz, la puţin peste 200 de kilometri de Berlin, acest sat medieval a fost fondat în secolul al IX-lea. Arhitectura în stil gotic, castelele şi trenul cu aburi, toate aduc un farmec istoric acestei mici localităţi. Aici este locul perfect pentru a porni în drumeţii, zonă accesibilă şi cu un tren îngust, ce datează din 1890. Regiunea este cufundată în folclor şi a oferit material pentru multe din poveştile Fraţilor Grimm. Dacă te afli în apropiere, nu rata o vizită în satul Wernigerode, acolo unde se află un castel medieval spectaculos. Unul dintre locurile recomandate pentru a lua masa în Quedlinburg este restaurantul Brauhaus Ludde, ce datează de la 1800 şi unde se serveşte berea casei şi platouri cu mâncare trandiţională din regiune.

Cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi
Quedlinburg, Germania

Zermatt, Elveţia

Dacă vrei să-ţi petreci vacanţa într-un sat alpin, atunci alege Zermatt. Acest sat din apropierea graniţei cu Italia are împrejurimi bogate în verdeaţă, cu cabane din lemn. Motoarele cu ardere internă sunt interzise pe străzile mici, şi doar silenţioasele maşini electrice pot fi văzute. Totuşi, dacă te hotărăşti să-ţi petreci vacanţa aici, atunci ia cu tine bani, pentru că vei avea nevoie.

Cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi
Zermatt, Elveția. Cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi

Aiguèze, Franţa

Franţa are o asociaţie care promovează cele mai frumoase sate, cu 155 de astfel de localităţi pe listă. Pentru a face parte din această asociaţie, satele trebuie să aibă mai puţin de 2.000 de locuitori şi cel puţin două situri de patrimoniu naţional. Unul dintre cele mai frumoase sate de pe listă este Aiguèze, din apropiere de Cheile Ardèche. Înconjurat de podgorii, acest sat din sudul Franţei are biserici romanice, artă din perioada renascentistă, dar şi un pod suspendat, vechi de 100 de ani. Câmpurile din apropiere sunt cultivate cu lavandă. În plus, poţi face un traseu cu bicicleta pe Ruta Lavandei spre localitatea Sault, care durează cam o zi, însă efortul depus pentru a vedea peisajele mirifice face toţi banii.

Cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi
Aigueze, Franța

Lacock, Marea Britanie

Peste acest sat englezesc pare că timpul nu a trecut. De aceea a şi fost platoul de filmare al multor producții cinematografice, printre care şi serialul Downton Abbey, Mândrie şi Prejudecată, dar şi pentru câteva dintre filmele cu Harry Potter. Abaţia de aici datează din secolul al XIII-lea, iar satul oferă o imagine pastorală, la doar 160 kilometri de Londra. Unul dintre sfaturi, dacă ajungi aici, este să guști din berea locală la The Red Lion.

Cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi
Lacock, Marea Britanie

Reine, Norvegia

Mergem puţin mai sus pe harta Europei şi ajungem la nord de Cercul Arctic, în arhipeleagul Lofoten din Norvegia. Acest sat care a aparţinut vikingilor, cu minunatele case pentru pescuit şi munţii care înconjoară lanţul de insule, este o încântare. În perioada septembrie-aprilie se poate observa aurora boreală. Aici se mai pot face drumeţii sau plimbări cu caiacul, dar se pot observa şi balene. Iar dacă nu mergi să vezi balenele, atunci trebuie să mănânci măcar odată un astfel de preparat.

Cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi
Reine, Norvegia. Cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi

Procida, Italia

Încheiem seria de astăzi cu minunata Italie. În filmul Talentatul domn Ripley, Matt Damon călătoreşte la Procida, idilica insulă din largul coastei napoletane. Aici el observă viaţa rafinată a lui Jude Law şi încearcă să facă tot posibilul să se agaţe şi el de acest stil de viaţă. Avea şi de ce. Locul fascinează cu plajele netede, cu forturile şi abaţiile, cu portul mic şi pitoresc. Dacă ajungi aici, cel mai bine este să închiriezi un scuter pentru a putea explora ca un adevărat italian împrejurimile.

Cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi
Procida, Italia

Citește în continuare CasoTeca pentru a afla mai multe despre cele mai frumoase sate din Europa pe care trebuie să le vezi în episodul II.

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here