Cele mai murdare obiecte din bucătărie, le atingi în fiecare zi fără să-ți dai seama. Ce concluzii au specialiștii

1

Atunci când vorbim de cele mai afectate locuri de microbi și bacterii din casă, probabil că cei mai mulți dintre noi spun că baia este pe primul loc. Chiar dacă și ea are zonele ei predispuse, bucătăria rămâne cea mai expusă din acest punct de vedere.

Există cu precădere anumite obiecte și spații din bucătărie care sunt un adevărat magnet de murdărie. Iată care sunt acestea.

Cel mai murdar obiect din bucătărie. Îl atingi zilnic fără să-ți dai seama

NFS (Nutrition & Food Security), organizație non-profit care se ocupă cu dezvoltarea standardelor de sănătate publică a realizat un studiu în urma căruia a identificat cele mai murdare lucruri sau zone din bucătărie.

Citește și: Vopsele lavabile pentru bucătărie: cum să protejezi pereții de murdărie și de pete?

Buretele de vase

Pe primul loc în clasament se află buretele de vase. Acesta este fără îndoială cel mai murdar obiect din toată casa. 75% dintre toţi bureţii testaţi prezentau cel mai ridicat nivel de bacterii coliforme, prezente în materia fecală. Iar acest aspect este cu atât mai îngrijorător cu cât buretele de vase este folosit la aproape orice atunci când vine vorba de curățenie.

De aceea, buretele trebuie cuățat zilnic. Poți distruge bacteriile care se află în porii acestuia punându-l preț de două minute în cuptorul cu microunde. De asemenea, este indicat să îl schimbi o dată la două săptămâni.

Există însă și alternative la buretele de vase. Este vorba de cârpele din microfibră, foarte eficiente pentru curățare, care se pot spăla și la mașină.

Blatul de bucătărie

Este locul unde așezi adesea alimente, produse nespălate, geanta personală, sacoșe de cumpărături și altele. De aceea, blatul de bucătărie este unul dintre cele mai murdare spații din casă. Bacteriile coliforme au fost găsite în 30% din blaturile de bucătărie testate.

Pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor periculoase este indicate să speli blatul zilnic cu apă fierbinte și detergent. Mai mult, măcar o dată pe lună trebuie să folosești o soluție de dezinfectare compusă dintr-o parte înălbitor și patru părți apă.

Filtrul de cafea

Îți place să te bucuri în fiecare dimineață de aroma cafelei servită în cana preferată. Dar deși este folosit și spălat în mod regulat, filtrul de cafea este un adevărat magnet pentru bacterii. Și nu vorbim aici de recipientul în care este ținută cafeaua făcută, ci de vasul în care se pune apa. În cadrul testelor realizate de NFS, în 50% din cazuri a fost descoperit mucegai şi piatră.

Specialiștii ne recomandă ca o dată pe săptămână să curățăm filtrul cu o soluţie din oţet şi apă. Lasă această soluție în filtru timp de 30 de minute să acționeze. Apoi clătește bine cu apă, până când mirosul de oțet dispare.

Chiuveta din bucătărie

De regulă, în chiuvetă ajung cam toate obiectele din buctărie, iar câteodată multe și din afara ei. De aceea, trebuie să acorzi o importanță deosebită curățării chivetei. Există soluții speciale pentru curățarea acesteia, care trebuie folosite cel puțin o dată pe săptămână, mai ales în cazul familiilor cu copii și animale de companie. Scurgerea trebuie și ea dezinfectată cu soluții ce se găsesc peste tot în comerț.

Alte locuri unde bacteriile își fac „culcuș”

Nu trebuie să uităm nici de tocătorul de lemn. În urma studiilor s-a descoperit că 18% din tocătoarele testate de NFS au prezentat bacterii coliforme, responsabile pentru E. Coli şi salmonela.

De asemenea, și butoanele de aragaz sunt predispuse la strâgerea murdăriei și a bacteriilor. De aceea, trebuie spălate o dată la ceva timp cu detergent și apă fierbinte.

Sursa: ego.ro

un comentariu

  1. […] Atunci când vorbim de cele mai afectate locuri de microbi și bacterii din casă, probabil că cei mai mulți dintre noi spun că baia este pe primul loc. Chiar dacă și ea are zonele ei predispuse, bucătăria rămâne cea mai expusă din acest punct de… Cititi mai multe aici: Cele mai murdare obiecte din bucătărie, le atingi în fiecare zi fără să-ți dai seama. Ce conc… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here