marți, septembrie 16, 2025
Banner_Casoteca_Magazin

CELE MAI CITITE

Cele mai populare sosuri cu usturoi – de la clasic la reinterpretări moderne

Usturoiul este unul dintre cele mai iubite ingrediente din bucătăria românească și internațională. Aromat, intens și versatil, el dă savoare oricărui preparat. Iar atunci când devine ingredient principal într-un sos, rezultatul este spectaculos.

Cele mai populare sosuri cu usturoi – de la clasic la reinterpretări moderne

Sosurile cu usturoi pot însoți carnea, peștele, cartofii prăjiți, legumele la grătar sau chiar salatele. Mai jos găsești o selecție a celor mai apreciate tipuri de sosuri cu usturoi, fiecare potrivit pentru ocazii diferite.

1. Mujdei – tradiționalul românesc

Mujdeiul este, fără îndoială, cel mai cunoscut sos cu usturoi din România. Preparat simplu, din usturoi pisat, sare, apă și uneori ulei, mujdeiul poate fi subțire sau mai gros, în funcție de preferințe. Merge perfect cu pește prăjit, friptură de porc sau pastramă.

2. Sos de usturoi cu iaurt

O variantă mai fină și mai răcoritoare este sosul de usturoi cu iaurt. Se face rapid, din iaurt grecesc, usturoi zdrobit, zeamă de lămâie și un strop de mărar. Este alegerea ideală pentru shaorma, legume coapte sau salate.

- Publicitate -

3. Aioli – deliciu mediteranean

Originar din Spania și sudul Franței, aioli-ul este un sos cremos pe bază de usturoi, gălbenuș de ou și ulei de măsline. Seamănă cu maioneza, dar are o aromă mai puternică. Este servit adesea alături de fructe de mare, cartofi prăjiți sau pâine proaspătă.

Vezi și: Mai mult decât mujdei: 4 Moduri surprinzătoare de a folosi usturoiul

4. Sos de usturoi copt

Pentru o aromă mai dulce și mai delicată, usturoiul poate fi copt înainte de a fi transformat în sos. Amestecat cu smântână sau unt, sosul de usturoi copt este perfect pentru paste, fripturi sau chiar ca topping pentru pizza.

5. Sos tzatziki

Chiar dacă baza lui este castravetele, tzatziki-ul grecesc nu ar fi la fel de gustos fără usturoi. Este răcoritor, sănătos și se potrivește de minune cu gyros, frigărui de pui sau preparate la grătar.

6. Sos de usturoi picant

Cei care preferă senzațiile tari pot încerca un sos de usturoi cu ardei iute sau fulgi de chilli. Este intens, aromat și se asociază excelent cu burgeri, aripioare picante sau cartofi wedges.

- Publicitate -

Indiferent că vorbim despre mujdei, aioli sau tzatziki, sosurile cu usturoi sunt nelipsite dintr-o masă gustoasă. Pot fi simple sau sofisticate, românești sau internaționale, dar au același rol: să transforme un preparat obișnuit într-o experiență culinară memorabilă.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE