Cicadele, insectele care ţiuie vara în copaci

1

Cum intrăm ȋn vară, ȋn luna iunie, ȋncep să se audă din copaci sunete puternice, asemănătoare unui ţiuit. Cu cȃt e mai cald, cu atȃt le auzim mai des.

Sunt sunete produse de masculii de cicade, insecte din ordinul Hemiptera.

Acestea au 2 perechi de aripi mari, membranoase, cu nervuri evidente. Dimensiunile corpului lor variază ȋntre 2-7 cm, ȋn funcţie de specie.

La noi ȋn ţară, au fost identificate 16 specii (din cele peste 3 mii ce există la nivel mondial) care iniţail, erau ȋntȃlnite ȋn Dobrogea și sud-vestul Romȃniei, dar care ȋn ultimii ani, și-au extins mult arealul.

Sunetele pe care le scot, unele dintre cele mai puternice din lumea animală, se aud la distanţă de 1km. Acestea se formează prin vibrația unor membrane numite ţimbale mișcate de o pereche de muschi (cu aproximativ 50 de contracţii pe secundă). Mare parte a abdomenului insectelor este umplut cu aer acţionȃnd ca o cameră de rezonanţă.

Masculii ȋși coordonează sunetele, rezultatul fiind unul cu adevărat spectaculos.

Momentul ȋn care ȋncep să cȃnte în cor nu este unul ȋntȃmplător ci coincide cu perioada de reproducere, iunie-iulie, perioadă ȋn care cicadele ies din pămȃnt după ce au trecut prin diverse stadii de dezvoltare. La nivelul solului sau pe copaci, năpȃrlesc pentru ultima oară, lăsȃnd ȋnvelișul chitinos bine prins pe substrat.

Acesta poate fi observat cu ușurinţă de cei care privesc cu atenţie.

Femelele depun ouăle ȋn interiorul crenguţelor, iar larvele care ies, cad pe sol și apoi pătrund ȋn pămȃnt hrănindu-se cu seva rădăcinilor plantelor.

Una dintre cele mai cunoscute cicade, cicada americană are un ciclu de dezvoltare cu o durată impresionantă, de 13-17 ani.

Vezi și: Liliecii, ciocolata, vinul si tequila

Cicadele în viziunea oamenilor

Viaţa acestor insecte a atras atenţia multora, ȋn antichitate, oamenii considerȃndu-le fiinţe superioare, ele fiind reprezentate chiar și pe hainele ȋmpăratului Chinei.

Ȋn zona mediteraneană erau considerate un fel de pierde-vară. Cicada fiind  de fapt insecta leneșă care cȃnta toată ziua în fabula lui La Fontaine. La noi, titlul acesteia a fost adaptat, folosindu-se varianta “Greierele și furnica”, deși corect ar fi fost “Cicada și furnica”.

Sursa foto: Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here