Florile parfumate care cresc la umbră

1

De multe ori neglijăm zonele umbrite din grădină fiind convinși că sunt locuri nepotrivite pentru majoritatea plantelor și alegem să umplem spaţiul cu iederă sau gazon.

De fapt, cu puțin efort, putem valorifica potențialul acestora, transformȃndu-le in oaze parfumate.

Vezi si: Margareta, floarea lunii iunie

Florile parfumate care iubesc umbra

Iată cȃteva dintre speciile care pot fi utilizate în acest proiect:

  • Cutia dulce (Sarcococca confuse) este o plantă veșnic verde din familia Buxaceae. Crește sub formă de tufă cu aspect sferic care ajunge la 90-150 cm. Ȋnflorește la sfȃrșitul iernii, florile de culoarea fildeșului răspȃndind parfum de vanilie. Frunzele sale sunt lucioase, iar fructele inițial roșii, devin negre după maturizare. Specia aceasta se crește ușor, avȃnd nevoie doar de un sol umed, dar bine drenat. Este rezistentă la poluare și boli.

  • Mărgăritarul (Convallaria majalis) este una dintre cele mai cunoscute plante parfumate, fiind folosit încă din antichitate pentru mirosul său plăcut. Are flori mici, cu formă de clopoțel și frunze lanceolate. Acoperă solul cu frunzele sale late, eliptice.

Preferă soluri umede, dar bine drenate.

Atenție! Mărgăritarul este o plantă extrem de toxică!

  • Menta pisicii (Nepeta mussinii) este o plantă aromată care produce flori liliachii. Este cunoscută de mii de ani, existand dovezi că era cultivată de romani în orașul Nepeti, de unde și denumirea științifică. Era folosită ca plantă medicinală și repelent pentru insecte.

Nu este o specie pretențioasă, suportȃnd umbra, seceta, solurile sărace și temperaturile ridicate.

Se poate folosi și în grădini de legume pentru a le proteja de afide.

Menta pisicii se răspȃndește ușor prin semințe și divizarea tufei.

  • Pecetea lui Solomon (Polygonatum odoratum) este o plantă elegantă, cu înălțime de 30-100 cm, care înflorește în aprilie-iunie. Florile sale sunt tubulare, mici, albe, roz sau verzi și sunt așezate la rȃnd, pe o tija florală arcuită. Frunzele sunt lungi și lanceolate. Toamna ele devin aurii, dȃnd impresia că sunt atinse de razele soarelui.

Planta este toxică pentru oameni și animale!

  • Heliotrope (Heliotropium arborescens) este o plantă perenă cu aspect de tufă care prezintă flori albe, mov deschis sau purpurii, cu miros de plăcintă cu cireșe. Perioada de înflorire începe vara și durează pȃnă la primul îngheț. Florile sunt mereu îndreptate spre soare de unde și numele științific (în limba greacă, helios înseamnă soare, iar tropos, a se roti).

Frunzele sale sunt ovale, de un verde închis.

Sursa foto: www.e-cvijet.com, www.gardeningexpress.co.uk,  www.mirrorgardenoffers.co.uk, www.hopesgrovenurseries.co.uk, www.gardenia.net

 

un comentariu

  1. […] De multe ori neglijăm zonele umbrite din grădină fiind convinși că sunt locuri nepotrivite pentru majoritatea plantelor și alegem să umplem spaţiul cu iederă sau gazon. De fapt, cu puțin efort, putem valorifica potențialul acestora, transformȃndu-le in oaze parfumate. Vezi si: Margareta, floarea lunii iunie Florile parfumate… Cititi mai multe aici: Florile parfumate care cresc la umbră […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here