Cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament

0

Plantele suculente au revenit în atenție în ceea ce privește amenajarea unui spațiu de locuit. Un număr mare de plante care erau considerate potrivite unui climat uscat și pentru exterior, se regăsesc acum în centrul atenției, chiar în interiorul caselor. Și asta pentru că plantele suculente adoră mediile uscate, climatele calde și sunt tolerante la faptul că nu te ocupi mereu de ele. Așa că, dacă vrei să aduci un plus de culoare în casă, iată cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament.

Aloe vera

Cunoscută și sub numele de Aloe babadensis, aloe vera are un dublu rol: este o plantă ușor de îngrijit, dar este și o sursă de de calmare a inflamațiilor și arsurilor, în special cele solare. Pentru a îngriji această plantă, asigură-te că are un sol bine drenat și amplaseaz-o într-un loc unde primește lumină naturală în mod indirect. Pusă lângă o fereastră orientată spre sud este ideal, dar se descurcă și în locații orientate spre est sau vest.

Cele mai bune temperaturi interioare pentru aloe vera sunt de 13 – 27 de grade Celsius. Udă planta odată la câteva săptămâni sau atunci când solul este uscat pe o adâncime de 2,5 până la 5 centimetri. Atenție! Pământul nu trebuie să mustească de apă. Pe timpul iernii are nevoie de mai puțină apă. Poți folosi îngrășământ lunar sau la șase săptămâni primăvara și vara, pentru a încuraja creșterea. Deși aloe vera are efecte terapeutice exterioare, lichidul alb nu trebuie înghițit nici de oameni, dar nici de animale, deoarece poate cauza probleme de sănătate.

Cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament
Cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament

Iarba grasă

Iarba grasă, pe numele ei științitic Sedum morganianum este o altă plantă suculentă potrivită pentru interior și ale cărei piciorușe pot atinge o lungime de 1,3 metri. Folosește doar o singură plantă în ghiveci și lasă să crească ramurile deasupra recipientului. Deoarece această plantă stochează apă în micile frunzișoara, alege un ghiveci solid. Iar dacă vrei să-l agăți, asigură-te că este bine securizat și că greutatea acestuia nu va fi o problemă.

Alege un sol bine drenat, ușor acid și pune ghiveciul într-un loc unde planta va primit cel puțin patru-șase ore de lumină naturală. Un loc potrivit este să-l pui la fereastră. Îi plac temperaturile interioare cuprinse între 18 și 24 de grade Celsius pe timp de vară, și de 13 grade pe timp de iarnă. În plus, pe timpul iernii, poate beneficia de mai puține ore de lumină. Lasă pământul să se usuce între perioadele de udare. Pe timpul iernii nu are nevoie de prea multă apă. Având în vedere că tulpinile sunt destul de fragile și se pot rupe ușor, atenție unde amplasezi ghiveciul, pentru a evita accidentele.

Cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament
Cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament

Sempervivum

Iată o altă plantă suculentă care este ușor de îngrijit și care este de efect pentru mica ta grădină de apartament. Sempervivum se comportă foarte bine la temeperaturile scăzute și în umiditate redusă. În plus, poți amesteca diferite tipuri în același ghiveci cu alte plante suculente. Datorită numărului mare de hibrizi, vei găsi pe piață diferite forme și culori, de la roși la maro, și chiar albastru sau mov.

Aceste plante au nevoie de un sol bine drenat și cel puțin șase ore de lumină directă. Culoarea lor se poate estompa dacă primesc mai puțină lumină. Cel mai bine suportă teperaturile cuprinse între 18 și 24 de grade Celsius pe timp de zi, dar fac față cu brio și temperaturilor scăzute de peste noapte. Udă ocazional, permite ghiveciului să dreneze apa complet și lasă pământul să se usuce între udări. Dacă planta să semne de uscare, atunci trebuie să uzi din nou. Poți folosi fertilizant de patru ori pe timpul primăverii și veri. Planta-mamă va muri în patru până la șase ani, însă butașii pot fi replantați.

Cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament
Cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament

Arborele de jad sau planta banilor

Crassula ovata sau arborele de jad și planta banilor cum mai este cunoscută, poate atinge o înălțime de 1,2 metri dacă este bine îngrijită, și vei avea astfel un copăcel cu frunze verzi. se întreține ușor, de aceea este și una dintre cele mai preferate plante pentru interior. Alege un ghiveci lat și solid și amplasează-l într-un loc unde planta poate primi cel puțin patru ore de lumină naturală. Nu pune ghiveciul lângă ferestre pe timp de iarnă. Cel mai bine cresc atunci când au temperaturi cuprinse între 18 și 24 de grade Celsius, iar pe timp de iarnă pot rezista și la temperaturi de 13 grade Celsius.

Planta trebuie udată odată sau de două ori pe lună și nu lăsa planta să stea în apă. Pe timp de iarnă, udă mai puțin. Frunzele uscate sunt un semn ca planta nu a fost suficient udată. Lunar poți folosi soluție lichidă cu fertilizatori pentru a încuraja creșterea.

Cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament
Cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament

Haworthiopsis fasciata

Haworthiopsis fasciata nu ajunge decât la o înălțime de 15 centimetri. Dar, chiar dacă nu va creștere mare, are stil. Frunzele triunghiulare, care cresc direct din mijlocul plantei sunt verzi cu dungi albe. De aceea mai este numită și planta zebră. Faptul că are o toleranță la umiditate scăzută a făcut ca această plantă să fie foarte populară. Unde mai pui că este și estetică! În plus, o poți folosi în combinație cu alte plante suculente.

Planta are nevoie de sol bine drenat, într-un ghiveci amplasat într-un loc unde are parte de lumina soarelui pe tot parcursul zile. Orientarea spre sud sau est este cea mai potrivită. Dacă planta primește prea multă lumină, atunci frunzele vor deveni albe sua galbene. Rezistă la temperaturi interioare de 18 – 27 de grade.

Cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament
Cinci plante suculente pe care le poți crește în apartament

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here