Cireșul păsărilor, un copac de mare importanţă ecologică

1

Cireșul păsărilor (Prunus padus) este o specie originară din Europa și Asia unde se ȋntȃlnește de-a lungul cursurilor de apă și ȋn crȃnguri. Înrudit cu cireșul sălbatic, crește la altitudini mai mari decȃt acesta rezistȃnd mai bine la frig.

Este foarte folositor ȋn natură, frunzele sale fiind consumate de omizile multor fluturi și molii, fructele mici (6-8 mm), lucioase și negre, fiind căutate de mamifere  precum bursuci, șoareci de pădure și pȃrși, dar și păsări precum mierle și sturzi cȃntători, iar nectarul florilor hrănind numeroase insecte.

Atenţie! Frunzele sunt toxice pentru animalele domestice (ex.capre)!

Copacul crește pȃnă la 6-12 m și are o coroană globulară cu diametru ce poate ajunge la 6m. Atinge dimensiunea maximă după vȃrsta de 20 de ani. Scoarţa sa este netedă, de culoare gri-maro și emană un miros neplăcut, acid. Frunzele sale eliptice spre ovate, au margini zimţate, lungime de circa 10cm și un peţiol lung. Toamna, acestea devin galben aurii cu nuanţe de bronz.

Florile sale albe, ușor parfumate, sunt grupate ȋn inflorescenţe cu aspect conic, cu lungime de 7-15 cm. Înflorește pe la mijlocul primăverii, ȋn luna aprilie.

Vezi și: Iasomia de stanca ,tufa de langa musuroaiele termitelor

Cireșul păsărilor-ȋngrijire

Este o specie care preferă expunerea directă la soare, dar poate crește și ȋn zonă de semiumbră. În ceea ce privește solul, nu este pretenţios, fiind totuși afectat de un nivel ridicat al umidităţii sau salinităţii.

Dacă sunt necesare toaletări, acestea trebuie realizate vara și numai la intervale mari de timp.

Este sensibil la secetă și atacul afidelor.

Se ȋnmulţește ușor prin butași și seminţe. Acestea rămȃn viabile doar un an. În natură, sunt răspȃndite la distanţe mari de către animale.

Fructele cireșului păsărilor se foloseau pe vremuri, la colorarea lȃnii, iar pigmenţii extrași din scoarţa sa, la vopsirea plaselor de pescuit. Lemnul se utiliza la realizarea unor obiecte de uz casnic ca de exemplu: cutii pentru depozitare sau unelte.
Înainte de fabricarea pesticidelor, din scoarţa copacului se extragea o substanţă care ţinea la distanţă insectele și rozătoarele.

Sursa foto: www.greenmiletrees.co.uk

un comentariu

  1. […] Cireșul păsărilor (Prunus padus) este o specie originară din Europa și Asia unde se ȋntȃlnește de-a lungul cursurilor de apă și ȋn crȃnguri. Înrudit cu cireșul sălbatic, crește la altitudini mai mari decȃt acesta rezistȃnd mai bine la frig. Este foarte folositor ȋn natură, frunzele… Cititi mai multe aici: Cireșul păsărilor, un copac de mare importanţă ecologică […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here