Copertinele, alegerea optimă care ne protejează de căldură şi lumină puternică

0

Zilele acestea soarele este foarte puternic, iar cuvântul de ordine este cum să avem mai multă umbră. Se anunţă în continuare o vară torida. Ce putem face? Sistemele de umbrire reprezintă soluţia excelentă pentru lunile de vară, asigurând protecţia atât la căldură cât şi la lumina foarte puternică.

Iar copertinele pot fi o alegere optimă. Montarea acestora nu presupune o acţiune complexă, iar avantajele sunt cât se poate de importante. Pe lângă importantul rol pur decorativ, copertinele au şi avantaje din punct de vedere energetic.Fiind un sistem care se montează la exterior, împiedică razelee de soare, să încălzească suprafeţele vitrate care vor reflecta căldura la interior.

Copertinele au diverse utilizări, folosindu-se pentru terase, balcoane, ferestre şi uşi.  Bine asortate, pot da un aer cochet locuinţei. Folosite iniţial în spaţiile comerciale şi în restaurante, au devenit de-a lungul timpului destul de populare şi în rândul persoanelor dornice să achiziţioneze un sistem de umbrire eficient şi uşor de manevrat.

Printre cele mai cunoscute şi utilizate modele de copertine sunt umbrarele şi copertinele în două ape. Un tip aparte sunt copertinele speciale (fixe) pentru balcon sau fereastră, numite şi marchize. Au o structură mai simplă şi sunt folosite în special pentru acoperirea geamurilor. Se montează foarte uşor, atât pe beton, cât şi pe polistiren şi nu necesită elemente speciale pentru montaj. Pot fi personalizate.

Alte tipuri care prezintă un interes crescut sunt cele retractabile sau fixe care, indiferent de tip, sunt alcătuite dintr-o structură metalică sau din PVC, supusă unui tratament chimic prin vopsire, care îi oferă rezistenţă la coroziune. Pot fi acţionate manual sau motorizate, acţionate prin intermediul unei telecomenzi. Pergolele sunt copertine care coboară o anumită distanţă orizontal, iar apoi vertical pe ghidaje, acoperind aproximativ 25 m.

La toate acestea, pânza este tratată împotriva umezelii, a razelor UV şi a variaţiilor de temperatură. Un aspect important pe care trebuie să îl urmăriţi atunci când achiziţionaţi o copertină este ca materialul din care este alcătuită să nu producă efect de seră adică să permită o cât mai bună circulaţie a aerului dar să asigure totodată o bună umbrire şi să nu se decoloreze în timp.

Copertinele retractabile au avantajul că se pot strânge atunci când bate vântul puternic sau oricând doriţi, mai ales că se recomandă strângerea materialului copertinelor atunci când vremea este nefavorabilă, pentru a nu se deteriora sau chiar rupe. Ele pot fi acţionate electric (automatizate), iar dacă sunteţi dispuşi să cheltuiţi un pic mai mult, copertinele se pot echipa cu senzori speciali care vor acţiona automat închiderea sau deschiderea lor, atunci când detectează rafale puternice de vânt sau un soare dogoritor.

Dimensiunile maxime pentru copertinele standard sunt de 12 m lungime şi 4,25 m deschidere, iar panta de coborâre poate fi de cel puţin 5 grade şi cel mult 75 de grade. În cazul în care doriţi totuşi ca suprafaţa de acoperire să fie mai mare decât standardul, trebuie să ştiţi că pentru deschidere se vor folosi componente şi subansambluri speciale care au o rezistenţă şi flexibilitate sporite, combinate cu sistemul de braţe independente cu prindere separată pe perete, ceea ce înseamnă şi costuri suplimentare.

Citeşte şi Ce perdele şi draperii să alegi pentru vara aceasta

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here