Coreopsis, planta cu flori aurii de care ne bucurăm toata vara

0

Coreopsis grandiflora este o plantă perenă, originară din America de Nord unde se întȃlnește în fȃnețe, poieni și margini de drum. Face parte din familia florii soarelui, iar numele său științific provine de la cuvintele grecești koris-gȃndac și opsis-asemănător, făcând referire la seminţele ce se aseamănă cu nişte gândăcei.

La noi este cunoscută sub numele de Frumuşica şi Ochiul fetei.

Tulpina sa crește pȃnă la 50-60 cm. Prezintă frunze bazale alungite, de 6-8 cm lungime şi frunze aflate ȋn partea superioară a tulpinii care au formă lobată.

Coreopsis înflorește din luna mai pȃnă la sfârșitul toamnei. Florile sale sunt solitare, au formă circulară și petale crestate pe margine. Culoarea acestora este aurie. Grădinile în care este prezentă această plantă abundă în albine și fluturi.

Citeşte şi: https://casoteca.ro/ciulinul-albastru-sferele-colorate-din-gradina-de-vara/

Coreopsis-îngrijire

Se înmulțește prin semințe, butași de 10-15 cm sau divizarea tufei. Aceasta din urmă trebuie realizată o data la 2-3 ani.

Se cultivă pe soluri umede, dar bine drenate, expuse soarelui, cu pH neutru si fertilitate medie. Tolerează soluri nisipoase și pietroase. Plantarea se face după trecerea perioadei de îngheț.

Plantele tinere trebuie udate frecvent, dar cele mature vor rezista bine la perioade de secetă dacă acestea nu se prelungesc.

Pentru a avea flori proaspete cât mai mult timp se recomandă îndepărtarea celor veștejite.

Coreopsis se folosește în amenajările rondurilor florale din parcuri, în grădini de tip rustic, pentru borduri florale și în decorarea teraselor prin plantarea în jardiniere.

Pe piaţă se găsesc numeroase varietăţi care mai de care mai spectaculoase, de la Pink Sapphire şi Razzle Dazzle cu petale roz-albe, la Ice Wine cu flori alb-grena şi Desert Coral cu flori corai-gălbui.

Coreopsis Pink Sapphire

Coreopsis Razzle Dazzle

Coreopsis Ice Wine

Coreopsis Desert Coral

Un ghiveci de Coreopsis, varietatea Ruby frost, costă 15 lei pe

www. emag.ro

Sursa foto: https://www.outsidepride.com/, https://www.bluestoneperennials.com/

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here