Culoarea Albastră în designul interior: cum te poate influența și cum să o incorporezi în casa ta

0

Majoritatea designerilor de interior se folosesc de psihologia culorilor în proiectarea unui spațiu ideal. Culorile au abilitatea de a influența nu doar cadrul general, ci și emoțiile, având un impact important în stabilirea atmosferei din interiorul unei locuințe.

Află din acest articol ce transmite culoarea albastră și de ce să o folosești în amenajările tale interioare.

Culoarea Albastră

Albastrul este o culoare foarte populară în designul de interior și fiind una dintre culorile primare, are o mulțime de posibile utilizări într-o încăpere.

Culorile au capacitatea de a ne influența starea de spirit, iar albastrul este adesea asociat cu fericirea. Culoarea albastră, atunci când este utilizată în designul interior, este folosită ca o culoare calmantă și relaxantă. Cu o gamă largă de nuanțe și în funcție de tonul selectat, fiecare încăpere dintr-o locuință poate dobândi o nouă stare de spirit. În timp ce un albastru mai închis va oferi o atmosferă mai rezervată și mai naturală, un albastru deschis va lumina interiorul unei camere și te va invita într-un spațiu senin, ce oferă liniște și bună dispoziție.

Conștient sau subconștient, cu toții relaționăm culorile cu anumite momente, însă în termeni de design interior culorii albastre îi sunt atribuite calități precum puritatea și liniștea. Albastrul inspiră încredere și seninătate, însă culorile care să-l completeze trebuie alese într-un mod care să nu-l facă să pară trist sau deprimant.

Culturile din Orientul Mijlociu ajung până la a crede că albastrul este culoarea caracteristică bunătății, datorită corelației cu raiul, spiritualitatea și nemurirea.

3 Motive pentru care să îți decorezi casa cu albastru

Unul dintre principalele motive pentru care albastrul este o alegere populară în amenajările interioare este faptul că oricare dintre nuanțele sale pot fi ideal combinate cu alb și negru, non-culori prezente în orice interior. În plus, albastrul și tonurile de albastru sunt, de asemenea, „prietenoase” cu nuanțele de lemn, ceea ce favorizează, desigur, alegerea acestora în designul interior. Auriul și argintiul nu sunt nici el culori mai puțin potrivite în combinație cu albastru. Și toate aceste detalii mărturisesc lipsa pretențiilor pe care culoarea albastru le are în raportul asocierii cu alte culori în amenajările interioare.

Atunci când vorbim despre nuanțele deschise de albastru, așa cum este bleu-ul sau albastrul azuriu, acestea oferă întotdeauna senzația de deschidere, de ordine, de puritate și de spațiu aerisit. Poate acesta este și motivul pentru care nuanțele de albastru deschis sunt atât de des folosite în decorarea camerelor copiilor sau amenajarea băilor. Aceste tonuri sunt ideale, de asemenea și pentru amenajarea spațiilor mici, reușind să ofere iluzia optică de spațiu.

În designul interior, paleta de culori albastre acoperă o mulțime de nuanțe, ceea ce înseamnă că o vei putea găsi întotdeauna pe cea care să se potrivească stilului interior al locuinței. În timp ce pentru o locuință în stil Provence sau încăperi amenajate în stil shabby chic poți miza pentru nuanțe pastelate de albastru, pentru un interior la modă poți alege nuanțe mai complexe de albastru, precum Captain America, Celestial sau Riverside. Pentru interioarele în stil luxuriant Art Deco, îți recomandăm nuanțe intense de albastru, precum albastru închis sau albastru safir.

Sursa: scauneonline.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here