Cum alegem corect culorile când decorăm o cameră

0

Cu toţii ştim ce impact are culoarea în transformarea unui interior. Dar cum o folosim? Un strat proaspăt de vopsea este cel mai simplu mod de a aduce o schimbare locuiţei tale, dar alegerea unei palete de culori adecvate poate descuraja şi, uneori, creează confuzie.

Aici intervine teoria culorilor. Designerii de interior Jeff Andrews, Maria Killam şi Misty Walker de la Olympic Paint vin cu perspective asupra teoriei culorilor şi asupra modului în care le poţi folosi pentru a crea spaţii colorate care te fac să te simţi acasă. Iată mai jos câteva reguli despre cum alegem corect culorile când decorăm o cameră.

Culori complementare

Culorile complementare sunt oricare două nuanţe aşezate opus pe paleta culorilor. Spre exemplu, roşu şi verde, galben şi violet sau albastru şi portocaliu sunt culori complementare. Când creezi o paletă complementară, priveşte dincolo de culorile primare. Designerul Jeff Andrews recomandă folosirea nuanţelor naturale cum ar fi verdele salvie, măsliniul închis sau galbenul muştar pentru o împrospătare sofisticată a spaţiului.

2

Culori similare

Culorile similare stau una lângă alta pe paleta de culori. Această cameră, care înfăţişează un şemineu portocaliu luminos şi pereţi galbeni, este un exemplu perfect. Aceste culori vecine creează un contrast izbitor când sunt folosite alăturat într-un interior.

3

Regula 60-30-10

Trei nu este o mulţime când vine vorba de alegerea culorilor. „Trei este o regulă foarte bună pentru formularea paletei tale de culori. Mai mult de trei culori pot da un aer popular şi creează senzaţia de aglomerare“, susţine designerul Maria Killam. Sfat: După alegerea a trei nuanţe, împărţiţi-le după regula 60-30-10 pentru un aspect uniform – 60% culoare dominantă, 30% culoare secundară şi 10% culoare de accent.

4

Contrast cald şi nuanţe reci

Când îţi alegi culorile, ar fi bine să ţii cont şi de contrastarea nuanţelor calde şi reci din spectrul de culori. „Culorile calde sunt de la galben la violet pe palta de culori, în timp ce culorile reci sunt nuanţele de albastru şi verde“, spune Misty Walker.

5

Foloseşte culorile care îţi plac

„De multe ori aleg culoarea în funcţie de o ţesătură. Aleg paleta de culori a unei camere după o pernă“, menţionează designerul Jeff Andrews. Sfat: Orice accesoriu din casă poate constitui un punct de plecare în alegerea paletei tale de culori. Începe cu o pernă primită în dar sau cu tabloul tău favorit.

1

 

Sursa foto:http: www.hgtv.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here