Cum alegem salteaua potrivită

1

Dacă atunci când eram mici ne era teamă de monştrii imaginari de sub pat, acum ar trebui să ne fie teamă de monştrii din… saltea. O persoană îşi petrece, în medie, o treime din întreaga viaţă dormind – cu faţa, nasul şi plămânii chiar deasupra saltelei şi inhalează toate chimicalele folosite la fabricarea acesteia. CasoTeca îţi spune care sunt pericolele din saltea şi cum alegem salteaua potrivită.

Saltelele convenţionale conţin compuşi organici volatili, inclusiv substanţe ignifuge, care pot cauza multe probleme de sănătate, precum alergii, astm, perturbare hormonală, probleme endocrine şi chiar cancer. Aceste substanţe chimice colectează praful şi circulă prin casă ani buni. Din fericire însă, există saltele care sunt făcute din materiale naturale, precum lâna, bumbacul organic sau latexul natural.

De ce să te fereşti

Inhibitorii de flacără se numără printre cei mai periculoşi compuşi care sunt folosiţi în confecţionarea saltelelor convenţionale. Substanţele ignifuge pot conţine acid boric sau eteri de difenil polibromurati (DEPB). În plus, producătorii de saltele nu sunt obligaţi să dezvăluie ce fel de inhibatori folosesc.

salta2

Cam de prin anii ’60 au apărut în SUA saltelele din spumă poliuretană, un material care are la bază petrolul şi care emite niveluri periculoaase de compuşi organici volatili. În plus, este un material foarte inflamabil, astfel că saltelele care conţin spumă poliuretană au şi un număr mai mare de substanţe ignifuge decât în mod normal. Studiile au arătat că saltelele cu spumă poliuretană acoperite cu vinil duc la probleme respiratorii severe.

Saltelele din spumă cu memorie  sunt, în esenţă, fabricate cu acealeaşi substanţe chimice precum spuma poliuretană, dar conţin şi alte substanţe chimice care sunt adăugate pentru a creşte densitatea şi vâscozitatea materialului. Un studiu recent efectuat în SUA a arătat că o saltea din spumă cu memorie emite 61 de compuşi chimici diferiţi.

Formaldehida se găseşte în adezivii folosiţi la fabricarea saltelelor şi este una dintre cele mai periculoase substanţe. Expunerea lungă la formaldehidă duce la probleme respiratorii, astm, alergii şi chiar cancer.

Care sunt alternativele 

Bumbacul organic nu conţine substanţe chimice, nici pesticide şi este hipoalergen, ceea ce fac din el un material ideal pentru fabricarea saltelelor. Saltelele cu bumbac organic sunt o variantă sustenabilă şi care chiar fac o diferenţă. Saltelele convenţionale fabricate cu bumbac conţin pesticide.

bumbac

Nivelul ridicat de azot şi apă face din lână să fie un material care este natural rezistent la foc. Lână nu se aprinde uşor şi cel mai adesea se stinge singură. Chiar şi atunci când sunt prezente materiale sintetice, lâna recuce riscul de aprindere mult mai eficient decât alte substanţe chimice.

lana

Latexul natural este o alterativă sigură, este mult mai durabil decât spuma cu memorie şi mai confortabil. Latexul natural este seva lăptoasă care se găseşte în peste 12.000 de specii de plante, inclusiv arborele de cauciuc. Latexul natural are proprietăţi anti-microbiene, ceea ce îl fac rezistent la acarieni şi mucegai. Acest material este mult mai respirabil decât spuma de memorie, ţine cald pe timp de iarnă, şi rece pe timp de vară.

latex

Pentru surse de finanţare exista tot timpul o soluţie la îndemână. CasoTeca a gasit şi IdeaBank, click aici pentru mai multe informaţii despre creditul de nevoi personale Idea Selfie

Sursa foto: www.inhabitat.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here