Cum arată decorările în stilul pop?

Stilul şi tehnicile Pop Art sunt încă folosite de designeri în amenajările de interior în zilele nostre

1

Pop Art este despre provocare și îndrăzneală, un puternic stil și cu un design interior plin de culoare, apărut pe la mijlocul anilor ’50 mai întâi în opere de artă şi apoi cu postere Marilyn Monroe, culori orbitoare și un decor bogat.

Apartamentul lul LeonardBernstein din Manhattan, decorat în stil Pop Art
Apartamentul lul Leonard Bernstein din Manhattan, New York, decorat în stil Pop Art

Operele de artă Pop Art sunt importante, acestea devenind un simbol al amenajărilor în acest stil. Un reprezentant de seamă al culturii Pop Art este Andy Warhol, ale cărui creaţii artistice ating astăzi preţuri exorbitante la licitaţii. De regulă, picturile sunt creații grafice printate sau picturi în ulei pe pânză.

 

O trăsătură distinctivă a stilului Pop Art sunt culorile vii

 

Tema unui tablou Pop Art este de la una simplă până la portretele stilizate de politicieni sau vedete. Câteva tablouri agăţate pe fundalul pereților albi ajută la crearea impresiei că locuința are un aer al apartamentelor din anii `50 din New York.

 

Apartamentul lul LeonardBernstein din Manhattan, decorat în stil Pop Art
Apartamentul lul Leonard Bernstein din Manhattan, decorat în stil Pop Art

Deși, inițial Pop Art-ul a fost reprezentat doar în tablouri și sculpturi, stilul s-a extins destul de repede și în designul interior, pe tapet sau fototapet, textile, postere sau accesorii.

 

Rolul culorilor în designul de intrior

 

Un lucru rămâne valabil de-a lungul vieții noastre: culorile ne pot influența puternic sentimentele. Arhitecții și designerii au folosit de mult acest lucru în avantajul lor, mai ales în menajarea spațiilr interioare.

Ameajare în stil Pop Art cu o paletă variată de culor vii
Ameajare în stil Pop Art cu o paletă variată de culor vii

Fie că este vorba de evidențierea unor caracteristici arhitecturale specifice, de a crea anumite stări, de a distinge anumite zone în amenajări, de exemplu într-un open space sau în grădină precum şi de a lumina o încăpere, culorile sunt un instrument esențial pentru profesioniști pe tot parcursul procesului de proiectare. Combinația de mai multe nuanțe îndrăznețe, ceea ce conduce în ultimă instanţă la blocarea culorii, poate fi de succes dacă este făcută corect.

 

 

Cea mai de încredere abordare este împerecherea culorilor care se află la capătul opus al roții de culoare

 

În domeniul artei vizuale, pictorul Piet Mondrian a fost fundamental în pionieratul blocării culorilor, limitându-și elementele artistice la cele trei culori primare – ducând la un boom al tehnicii în design și modă începând cu anii ‘60.

Amenajare în stil Pop Art caracteristică anilor '60
Amenajare în stil Pop Art caracteristică anilor ’60 (Brooklyn NY)

Un alt fan timpuriu al paletelor de culori puternice a fost Le Corbusier. Culoarea joacă un rol esențial în orchestrarea efectelor spațiale, susţinea influentul arhitect elvețian, ceea ce este evident în Pavillonul său „Gesamtkunstwerk”.

Stilul Pop Art în designul de interior

 

Stilul Pop Art este modalitatea perfectă de a combina culorile îndrăznețe și contrastele care se intensifică de la un capăt la altul în încăperi. Este un stil captivant de design interior care are în centru cultura populară; aceasta traducându-se prin culori îndrăznețe, mișcări sclipitoare și simboluri frapante.

Design interior în stil Pop
Design interior în stil Pop

Piesele de mobilier sunt deseori neobișnuite şi condimentează atmosfera. Acestea prezintă la rândul lor o variată paletă de culori, caracterizată de nuanţe puternice. Stilul este adesea reprezentat de culori luminoase și imagini pline de culoare. Deasemenea se regăsesc combinate două culori contrastante iar mobilierul poate fi din material plastic viu colorat la care suprafețele pot fi lucioase. Interioarele sunt strălucitoare, câteodată ducând spre kitsch, îndrăznețe și inovative. Posterele și tablourile în stilul Andy Warhol și Roy Lichtenstein de mari dimensiuni cu o imagine cunoscută sunt de multe ori o componentă aproape indispensabilă în decorurile contemporane.

Textilele în stilul Pop Art au deasemenea o importanță mare deoarece datorită lor pot fi aplicate diverse idei creative. Dacă se doreşte să se adauge puțină culoare într-un interior, draperiile sau lenjeriile de pat cu imprimeuri îndrăznețe și culori puternice pot fi cea mai bună soluţie.

 

Mai folosesc arhitecții și designerii în mod uzual în zilele noastre tehnica de blocare a culorilor?

 

În special pentru amenajările de interioare, culoarea este adesea considerată unul dintre elementele decisive. Culoarea Anului atrage recomandări de decorare precum şi decizii principale în industrie în lansarea colecțiilor de decoraţiuni.

Amenajare în stip Pop cu utilizarea culorii magenta
Amenajare în stip Pop cu utilizarea culorii magenta şi blocarea culorii

Magenta este alegerea anului 2023 şi aceasta încurajează “experimentarea și autoexprimarea fără constrângeri”, o tendință care reflectă noțiunile proeminente de a acorda prioritate bunăstării fizice, mentale și emoționale a utilizatorilor din ultimii câțiva ani. Combinând nu doar una, ci mai multe culori strălucitoare și vibrante în interioare, designerii pot crește această promovare a bunăstării, calmului şi optimismului ca o contrapondere la mare parte din schimbările politice și naturale globale.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here