Tonurile pământii, principalele tendințe de design interior din 2023

1

Designul interior se redefinește în fiecare an, iar 2023 aduce în față tonurile pământii, alături de nuanțele pastelate moi și culorile îndrăznețe de albastru, roșu și portocaliu, conform specialiștilor Color Smart, care ne-au pus la curent cu cele mai recente tendințe în materie de amenajare interioară.

„Inovația tehnologică, crizele politice globale, schimbările climatice – toate aceste provocări continuă să ne transforme viața pe care o știam până acum doi-trei ani. Ne așteptăm ca 2023 să fie un an plin de mișcare, tulburări și întorsături surprinzătoare.

(…) Casa devine tot mai mult locul de siguranță și stabilitate, care ne oferă calm, relaxare, unde ne retragem ca să ne recâștigăm energia, să ne refacem forțele, pentru a ne pregăti pentru noua noastră normalitate. Se vor căuta tonuri calde și luminoase care amplifică atmosfera confortabilă.” – Cătălina Trupșor, fondator și CEO Color Smart

În noul an, vor rămâne de actualitate teme precum confortul, funcționalitatea și spațiile personalizate. Tendințele din designul interior reflectă în continuare, această căutare a liniștii interioare, într-o lume incertă și nesigură, după cum ne-a precizat Cătălina Trupșor, fondator și CEO al companiei Color Smart.

Un alt trend care se va menține și în 2023 este designul biofilic, care este inspirat din natură și împrumută totodată elemente din natură pentru a crea un spațiu interior armonios, care ne ajută să fim mai productivi, mai sănătoși, mai fericiți. Se vor folosi tot mai mult materiale ecologice, sustenabile, așa cum sunt mineralele, pietrele, cimenturile sau lemnul.

Dacă ne uităm la 2022 vedem că stilul predominant a fost axat pe materiale ecologice și sustenabile. Potrivit Color Smart, în România, produsele sustenabile, ecologice, au început să fie apreciate abia în urmă cu 2-3 ani. Însă, încet, încet tot mai mulți clienți se îndreaptă către produsele eco, vopsele realizate din var, pigmenți naturali și finisaje minerale cu un conținut scăzut de adezivi adăugați care oferă o rezistență mai mare a culorii și o amenajare cu o durată de viață mai îndelungată.

Citește și: Cum alegi mobilierul pentru amenajarea unui apartament mic

„Arhitecții și designerii încep să recomande tot mai frecvent produse la modă, precum betoanele, micro cimentul sau pietrele, pe care le și folosesc în proiecte. Putem spune că în România acest trend este abia la început și că în 2023 tot mai mulți consumatori vor înțelege beneficiile acestor produse pentru casele lor și, în același timp, și șansa pe care fiecare o are de a contribui într-un mod real la protejarea naturii și la bunăstarea întregii populații”, precizează fondatoarea Color Smart.

De altfel, în 2022 designerii au recomandat tot mai mult amenajări minimaliste, unde se pretează foarte bine microcimentul sau pietrele, însă în ace- lași timp s-au cerut în continuare și proiecte clasice sau elegante, unde s-au folosit produse minerale sau metalice.

„De cele mai multe ori clienții vin la Color Smart cu planul de design creat de arhitect sau designer, iar noi avem soluțiile și materialele pentru a transforma orice idee în realitate – de la clasic, minimalist, industrial până la elegant, shabby chic, retro sau eclectic.

Toate produsele comercializate de Color Smart sunt ecologice. În cazul în care au nevoie de suportul nostru în această etapă avem o listă extinsă de colaboratori, arhitecți și designeri, pe care-i recomandăm în funcție de nevoile exprimate de beneficiari”, susține Cătălina Trupșor.

Oamenii se vor orienta tot mai mult spre vopsele decorative, spre culori naturale în asociere cu tonuri mai puternice și texturi inspirate în mare măsură din natură, consideră specialiștii.

„Noi la Color Smart continuăm să investim în educarea clienților noștri, le prezentăm avantajele vopselelor lavabile premium și a celor decorative ecologice – durabilitatea acestora, designul unic pe care îl pot realiza cu aceste tipuri de finisaje și mai ales faptul că prin alegerea acestor materiale, rezistența amenajării la un nivel de calitate excepțional poate depășii 10-15 ani.” – Cătălina Trupșor

Când vine vorba de culoare, în 2023 verdele va ieși din topul preferințelor și se va pune accentul pe o cromatică care induce un sentiment de calm și bunăstare, de conectare cu mediul înconjurător și pe spații pline de lumină naturală.

Piața de design interior va continua să crească în noul an, în ciuda inflației din piață, ținând cont de numărul mare de proiecte imobiliare ce se află în dezvoltare. Chiar și zonele mai sărace ale țării cunosc o expansiune în ceea ce privesc construcțiile și există cerere mare și în același timp ofertă diversificată.

Reprezentanții Color Smart precizează că relația oamenilor cu spațiul în care trăiesc s-a schimbat în ultimii doi-trei ani, în special în perioada pandemiei, când preocuparea acestora pentru cum arată casa, biroul, restaurantul sau clinica în care lucrează a fost mai acută decât înainte.

Stilul de viață s-a modificat, modul în care au început să se raporteze la spațiul în care trăiesc, preocuparea pentru casele lor este în creștere. Astfel consumatorii din România au înțeles cât de important este confortul de acasă și au început să își dea seama că au nevoie și de consilierea specialiștilor.

Înțeleg că au nevoie de sfatul specialiștilor ca să obțină amenajări interioare personalizate, unice, speciale. Prin urmare proiectele de design interior au devenit un prim pas normal în drumul spre amenajarea de vis pentru un segment tot mai mare din populație.

„Arhitecții și designerii sunt tot mai solicitați. Oamenii sunt dispuși să investească mai mult în casele unde locuiesc, să aloce mai mulți bani în decorare sau redecorare, să țină cont de calitatea materialelor pe care le aleg, de la tipul de pardoseli, până la calitatea vopselelor, să lucrează cu echipe de aplicatori. Dacă vorbim numai despre vopsele am observat în ultimii trei ani o creștere de 5-7%, care s-a menținut constantă. De acea considerăm că în 2023 această tendință va rămâne.” – Cătălina Trupșor

un comentariu

  1. […] Designul interior se redefinește în fiecare an, iar 2023 aduce în față tonurile pământii, alături de nuanțele pastelate moi și culorile îndrăznețe de albastru, roșu și portocaliu, conform specialiștilor Color Smart, care ne-au pus la curent cu cele mai recente tendințe în materie de amenajare… Cititi mai multe aici: Tonurile pământii, principalele tendințe de design interior din 2023 […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here