Cum arată o plantă exotică cu parfum de Caraibe

1

Atmosfera rece de iarnă de afară ne face să ne gândim la tropice, un mod virtual pentru a ne încălzi. Și cum ar fi mai ușor dacă nu prin a vedea o floare, și nu orice fel de floare. Este vorba despre o plantă exotică, Plumeria Rubra cunoscută și sub numele de Frangipani. Dar de ce este atât de deosebită aceasta? Plumeria, originară din zonele tropicale, întâlnită cel mai des în Caraibe este specială pentru frumusețea ei deosebită din punct de vedere estetic, are un parfum puternic dar plăcut și flori comestibile, este folosită ca ornament pentru torturi sau prăjituri, în Caraibe fiind utilizată și în patiserie sau pentru dulceață; ține la distanță moliile și nu este greu de întreținut.

Cum arată o plantă exotică cu parfum de Caraibe
Cum arată o plantă exotică cu parfum de Caraibe

În Nicaragua este cunoscută sub denumirea de sacuanjoche și reprezintă oficial unul dintre simbolurile naționale ale țării. În Paraguay se numește dafin-mango. Și dacă tot am aflat cât este de interesantă această plantă trebuie să cunoaștem și rădăcina etimologică a numelui său. Plumeria este numită așa după Charles Plumier (1646 – 1704), un botanist francez care a descoperit acest gen. Rubra vine de la cuvântul de origine latină care înseamnă roșu. Florile de Plumeria sunt cel mai des întâlnite în nuanțe de roșu aprins dar pot fi și roz, portocaliu, albe sau galbene ori combinații interesante ale acestor culori cu alb.

Plumeria este așadar o plantă spectaculoasă, potrivită în orice casă pentru că ne parfumează aerul cu un miros extrem de plăcut. În interiorul unei locuințe ajunge la maturitate deplină sub formă de arbust cu înălțimea de maxim un metru și înflorește din mai până în octombrie. În mediul său natural Plumeria poate ajunge însă până la nouă metri înălțime iar florile ei cerate încep să apară la începutul verii și continuă până toamna. Afară sau înăuntru, acest arbust are un sistem de ramificare impresionant, iar florile sale au un aspect unic. Atunci când înflorește din abundență structura coronamentului parcă se transformă. Planta preferă căldura și are nevoie de multă lumină pentru a se dezvolta frumos.

Cum arată o plantă exotică cu parfum de Caraibe

În ghiveci Plumeria are nevoie de un sol bine drenat, se udă doar când pământul este uscat. Vara udarea se face mai des la 3-5 zile, toamna la 7-10 zille. Iarna udarea se face cel mult o dată pe lună, planta trebuie așezată într-un loc luminos unde temperatură nu scade sub 10 grade. Pentru a înflori Plumeria are nevoie de fertilizare la 3-4 săptămâni, începând din luna martie. Fertilizarea se face prin adăugarea de îngrășământ în apa de udare. Planta se înmulțește prin semințe sau butași.

Cum arată o plantă exotică cu parfum de Caraibe
Cum arată o plantă exotică cu parfum de Caraibe

Plumeria sau Frangipani este exotică oricum ar fi ea, necesită puțină întreținere şi poate fi folosită în bucătărie ca ornament pentru diverse preparate culinare sau torturi. Chiar dacă florile sunt comestibile frunzele sunt toxice, deci atenție la animalele de companie și copii!

Cum arată o plantă exotică cu parfum de Caraibe

Pentru doritori 5 seminte de Plumeria costă 24,29 lei la pestre.ro. Dacă vreți o plăntuță deja crescută aceasta are prețul de 12-17 lei sau mai putin dacă sunt mai mici la sunphoto.ro. Prețul unei plante în ghiveci este puțin mai mare dar veți avea deja o plantă gata crescută, o plantă cu boboci sau flori costă 80 lei pe secretgarden.ro.

Sursa foto: pexels.com, pixabay.com, pinterest.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here