Cum construieşti o casă pe o pantă abruptă

0

O panorama superbă și un cost mic al terenului. Acestea sunt două dintre avantajele care i-au convins și pe români să-și construiască o casă pe terenuri cu pante abrupte. Iar modele au destule, unele dintre cele mai frumoase orașe din lume având cartiere întregi ridicate în zone pe care mulți le-ar fi considerat neconstruibile. Bineînțeles, marea provocare este pentru arhitecți și constructori, care trebuie să găsească soluții bune și frumoase la probleme complexe.

Un proiect este o casa realizată pe o pantă extrem de abruptă a unui deal de la periferia Barcelonei. Aceasta se bucură de o formă unică și de o deschidere panoramică spectaculoasă.

Poziţionarea construcţiei pe teren răspunde scopului iniţial de a minimiza excavarea şi de a optimiza, în limita posibilităţilor, utilizarea suprafeţei neocupate. Accesul în locuinţă se găseşte la o distanţă foarte mică faţă de stradă.

Din culisele proiectului

Terasarea oricărui teren se face prin săpare, care trebuie să înceapă de la nivelul superior al dealului şi să urmeze curbele de nivel. Mărimea terasei va depinde în primul rând de înclinaţia pantei, de dimensiunea terenului şi de modul în care se doreşte să se amenajeze lotul. În cazul de faţă, s-a dorit ca terasele să aibă dimensiuni diferite. Prin crearea uneia mai late, înconjurată de altele mai înguste, s-a obţinut un joc interesant din punct de vedere estetic.

Contemporan cu tradiţii locale, casă în Toronto pretabilă și în România

Consolidarea terasărilor s-a făcut cu un zid din beton armat, chiar dacă acesta a fost o soluţie costisitoare.

Arhitectura locuinţei este neaşteptată, dar în acelaşi timp inspirată. Combinația între transparenţa zonelor vitrate şi pereţii masivi din beton, care au rolul de a conferi stabilitate construcţiei, este una foarte reușită.

Faţada transparentă deserveşte deopotrivă camerele de zi şi dormitoarele de la etajul inferior.

Pentru realizarea casei s-a folosit o tehnică specială, mixtă, bazată pe aplicarea unui beton de înaltă densitate, prin care devin posibile fixarea materialului la o presiune crescută şi dobândirea unei rezistenţe structurale ridicate în perioade extrem de scurte.

Designul interior are puternice influenţe contemporane, iar, pe alocuri, accente minimaliste. Un fotoliu aşezat în faţa panoramei şi o opera de artă pe perete, iar decorul unei încăperi este gata. Volumetriile interioare, spectaculoase, echilibrează lipsa decoraţiunilor.

Laureații premiului Nobel pentru Medicină au vorbit și de COVID-19

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here