O casă modernă, soluția simplă aleasă de arhitecți pentru o provocare complicată

0

Când îți construiești o casă poți fi obligat să iei decizii complicate: alegi un teren bine poziționat, dar mai mic și unde se construiește mai greu, sau un teren mare, perfect pentru planurile tale, dar care nu se află în apropierea orașului. Cert este că orice variantă iei în calcul, arhitecții pot găsi soluții ingenioase și care să arate bine.

Dovadă stă o casă modernă construită în orașul american Seattle, din statul Washington, locul care a dat businessului mondial companii precum Starbucks, Microsoft sau Boeing.

În cazul de faţă, deşi locaţia are un plasament exceptional  (în “centru”, în proximitatea universităţii şi în apropiere de golful Portage, care oferă pitoreasca panorama a caselor plutitoare şi a ambarcaţiunilor cu pânze), casa are dimensiuni mici şi este în pantă. De aceea s-a apelat la o terasare a terenului şi o soluţie constructivă de tip consolă.

Baza construcţiei este din beton, iar, la intrare, scările conduc către apartamentul principal de la etaj. După cum spune arhitectul Robert Hutchinson, cel care a realizat proiectul, proprietarii şi-au dorit o locuinţă deschisă, transparentă şi plină de lumină, care să asigure a vedere largă atât spre golf, cât şi spre stradă. Bineînțeles,  în acelaşi timp să beneficieze şi de multă intimitate.

Schiţa proiectului pune în evidenţă caracteristicile esenţiale ale construcţiei: volumetrie paralelipipedică, casă “lungă”, bine proporţionată, numai în linii drepte, cu etaj şi terase, deschideri vitrate mari. Casa “urcă” în mici trepte pentru a fi plasată la o înălţime care asigură o panorama de invidiat.

O idee inspirată

O scară exterioară conduce din living spre o terasă (tip patio) situată la nivelul inferior, unde o structură de beton realizată la comandă găzduieşte un cuptor cu grătar.

Contemporan cu tradiţii locale, casă în Toronto pretabilă și în România

Paleta de culori foloseşte contrastul între maro închis (pereţii exteriori) şi alb (pardoselile teraselor), preluat de alternanţa panourilor îngrădirii, care, datorită pantei terenului,  formează şi un interesant joc geometric.

Deschiderile vitrate largi sunt folosite atât pentru aportul substanţial de lumină naturală, cât şi legat de creşterea eficienţei energetice. Planul deschis etajului principal, care se bucură de excepţionalele vederi, este de  tip open space.

Mobilierul,  în cea mai mare parte multifuncţional, păstrează atât nuanţele precum şi aceleaşi linii lungi şi drepte ale arhitecturii de exterior.

Laureații premiului Nobel pentru Medicină au vorbit și de COVID-19

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here