Hota depresurizează bucătăria și crează disconfort în casă? Iată soluția pe care o propune Atrea, lider în sistemele de ventilație și recuperare de căldură

6

Hotele au devenit un accesoriu nelipsit din bucătăriile moderne. Lipsa unei hote poate provoca inconveniente, întrucât mirosul de la gătit, fumul și aburul  se răspândesc în restul camerelor. Însă, puțini știm că într-o casă eficientă din punct de vedere energetic și bine izolată, în care comunicarea cu exteriorul se face printr-un sistem de ventilație, apare problema depresurizării casei în timpul funcționării hotei. Astfel, în timp ce funcționează hota, suntem într-un mediu cu presiune scăzută, iar de aici apar și restul problemelor, printre care și senzația de durere de cap și de urechi. 

Să alegi hota potrivită este destul de dificil, având în vedere sutele de modele și tipuri disponibile pe piață, iar greșelile se pot face la tot pasul. În general debitul unei hote, într-o casă normală, este de 400 si 600 m3/h, ceea ce coicinde de cele mai multe ori cu volumul total al casei.

Prin urmare, dacă ne dorim o casă în care aerul sa fie „respirabil”, iar hota să fie cu adevărat eficientă, specialiștii Atrea recomandă ca acest accesoriu să fie integrat în sistemul de ventilație al casei. Acest lucru este foarte benefic și se întâmplă mai ales dacă discutăm de o casă pasivă, care este perfect etanșă.

Atrea, prin recuperatoarele de căldură și sistemul de automatizare, vine cu două soluții pentru cei care își doresc un microclimat sănătos chiar și în bucătărie.

În primul rând, dacă vorbim de o bucătărie cu „trafic” obișnuit, adică cu un volum mediu de gătit, atunci sistemul de extracție de pe hotă poate fi integrat în recuperatorul de căldură. Acest sistem prevede un circuit de tubulatură separat din hotă direct către unitate. Pe acest circuit va trebui prevazută obligatoriu o cutie filtrantă, cât și o clapetă de închidere robotizată. Atunci cand pornește hota, recuperatoarele de căldură cu ajutorul automatizării vor închide circuitul de extracție de pe restul casei și vor prelua în întregime aerul extras din hotă, aer care va fi filtrat și apoi va trece prin recuperator. În acest caz, aerul proaspăt de afară va fi încălzit de aerul viciat de pe hotă și introdus înapoi în casa. Astfel, casa se va menține într-o presiune egală din punct de vedere al aerului.

O altă soluție, pe care o propune Atrea, este pentru bucătăriile în care volumul de gătit este mai mare, chiar și bucătăria unui restaurant sau a unei cantine. În acest caz, recomandarea este ca aerul extras de pe hotă să fie aruncat direct afară, deoarece este mult mai încărcat de grăsimi și mirosuri. În momentul în care pornește hota, recuperatorul de căldură Atrea, datorită sistemului de automatizare, va scădea volumul debitului de aer extras din casă și va crește volumul de aer introdus, pentru a compensa aerul aruncat de hota afară. În acest caz este nevoie ca pe recuperatorul de căldură să se prevadă o baterie de încălzire, care va avea rolul de a încălzi aerul proaspăt de afară și de a menține un nivelul de confort termic. Și în acest caz, presiunea este egalizată și nu vom aveaprobleme de subpresiune provocată de funcționarea hotei.

Ambele soluții propuse de Atrea se adresează celor care vor cu adevărat o casă eficientă energetic, fără grija mirosurilor, o casă unde este mereu aer proaspăt și curat, la o temperatură constantă și o presiune controlată.

Citește și ATREA: Instalație de ventilație cu recuperare de căldură pentru apartament de 100 mp, la 15 mii lei

6 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here