Cum să creezi video calitative chiar dacă nu ești un profesionist: sfaturi practice

1
Beauty blogger woman filming daily make-up routine tutorial on camera. Influencer blonde girl live streaming cosmetics product review in home studio with professional lighting equipment. Vlogger job.

Vrei să te perfecționezi în realizarea de materiale video? Te-ai decis să te lansezi în vlogging și ai nevoie de îndrumări pentru filmarea unor secvențe video calitative? Îți prezentăm în continuare câteva sfaturi practice, utile la început de drum online, spre o carieră în crearea de conținut multimedia.

Realizează un set-up cu echipamente video de calitate 

Primul pas pe care trebuie să-l faci este organizarea unui mini studio, într-o încăpere bine luminată, unde să ai liniște și să poți filma în voie. Ia în considerare cele trei elemente de bază pentru crearea unui video de calitate: sunet, lumină, cameră video.

Chiar dacă este vorba despre materiale video, calitatea audio a înregistrării este importantă. Un sunet slab afectează recepția mesajului, iar postarea ta devine neconvingătoare, chiar neinteresantă. Completează dotările audio ale aparatului video cu un microfon extern, pe care să-l conectezi în portul dedicat. 

Dacă acesta nu există, înregistrează sunetul pe un dispozitiv separat și adaugă-l la postprocesare. Când nu ai opțiunea unui microfon extern, ține seama de zgomotele din mediul înconjurător și de poziția pe care o ai față de camera video.

Ca să creezi video calitative ai nevoie de lumină excelentă. Cele mai multe camere de filmat asigură o calitate rezonabilă pentru materialele pe care vrei să le postezi online. Dar, ca să obții înregistrări de nivel profesional, îți trebuie accesorii foto-video, precum lămpi foto/video cu led și alte surse suplimentare de lumină, pe care să le plasezi conform regulilor de iluminare.

Vei utiliza o lumină-cheie, denumită lumină principală, așezată în dreapta camerei video, la un metru deasupra nivelului ochilor. Urmează lumina de umplere, de cealaltă parte a aparatului de filmat și cea din spate, numită și lumină “cap și umeri”.

Acordă atenție sporită alegerii unei camere video adecvate materialelor pe care urmează să le realizezi. Ia în considerare caracteristici tehnice precum formate video acceptate, softuri speciale disponibile, porturi pentru microfon extern, carduri SD, baterii, rezoluție video, accesorii de stabilizare de tip trepied.

Pregătește materialele video înainte să apeși butonul REC

Echipamentele pentru înregistrarea de materiale video sunt tot mai performante, au facilități suplimentare și o portabilitate sporită. Dispozitivele mobile precum smartphone și tabletă oferă alternative competitive pentru filmări, mai ales când este vorba despre vloguri. 

Creezi conținut video cu ajutorul tehnologiilor mobile și prin intermediul acelorași dispozitive postezi materialele online, într-un ritm tot mai rapid, pentru că suntem în era internetului de mare viteză, în care comunicarea este instantanee.

Cum să creezi video calitative în acest context dinamic? Secretul constă în pregătirea pe care o faci înainte de începerea filmării propriu-zise. Stabilește tema pentru fiecare video și numele materialului filmat pe care îl vei posta pe canalul tău de YouTube, pe rețele sociale sau pe website-uri. 

Realizează un script cu ideile principale și estimează durata pe care o va avea înregistrarea finală. Dacă este vorba despre o comunicare pe un subiect complex, scrie textul dinainte și repetă-l în fața camerei, ca să vezi unde sunt probleme de unghi de filmare, dicție, lumină. 

Pregătește recuzita și decorurile, asigură-te că produsele pe care le prezinți sunt vizibile la cameră și arată bine, fără defecte, zgârieturi sau rupturi. Îmbracă-te în culori vii, care să atragă atenția privitorilor. Dacă filmezi mai multe materiale video în avans, ai grijă la continuitatea detaliilor, ca să realizezi un serial de vlogging la nivel competitiv.

Ține seama de sfaturile prezentate și creează video calitative, ca să ai succes în mediul online!


un comentariu

  1. […] Vrei să te perfecționezi în realizarea de materiale video? Te-ai decis să te lansezi în vlogging și ai nevoie de îndrumări pentru filmarea unor secvențe video calitative? Îți prezentăm în continuare câteva sfaturi practice, utile la început de drum online, spre o carieră în crearea… Cititi mai multe aici: Cum să creezi video calitative chiar dacă nu ești un profesionist: sfaturi practice […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here