Cum să crești pomi columnari chiar acasă la tine

7

Mulți dintre noi ne dorim să avem fructe proaspete, bio, crescute chiar de noi. Unii sunt suficient de norocoși să aibă o suprafață mai mare pentru a planta propria livadă, dar alții nu au un spațiu pentru așa ceva, așa încât s-ar părea că nu au prea multe opțiuni. Nu este adevărat, dacă aveți un apartament sau o casă cu un spațiu limitat sau o terasă, puteți crește pomi fructiferi în ghivece.

Astfel de pomi fructiferi sunt pomii columnari, recomandați pentru terase, balcoane, în general pentru spații mici. Se numesc așa pentru că florile lor și implicit fructele cresc pe tulpină, nu au ramuri și nu se dezvoltă foarte mult în înălțime, deci nu au nevoie de același spațiu ca și pomii fructiferi obișnuiți. De asemenea vor avea și un impact vizual deosebit pentru că îi puteți privi în timp ce au flori și ulterior fructe.

PUB:Pe elefant.ro ai si 80% reducere la unele produse de casă, vezi despre ce e vorba

Iată câteva sfaturi pentru a planta pomi fructiferi columnari în ghivece:

1. Alegerea ghiveciului corect
Pomii columnari se cultivă în vase relativ mici pentru a nu se dezvolta foarte mult rădăcina și pentru o creștere lentă a tulpinii. Ghiveciul trebuie ales în funcție de mărimea plantei și poate fi din plastic, ceramică, lemn sau lut. Recipientul pentru pomișor trebuie să aibă un diametru de minim 50 cm. Pomii columnari pot fi de tipul măr columnar, păr columnar, cireș columnar, etc.; toți aceștia se autopolenizează.

2. Plantarea în ghivece
Copăcelul ales trebuie aşeazat în centrul ghiveciului și susținut de un băț sau un mic spalier pentru ai asigura sprijin. Ca să nu se dezechilibreze și să se frângă se va fixa cu o sfoară de cânepă sau rafie dar să nu fie strânsă tare în jurul lui ca planta să poată crește nestânjenită. Planta trebuie udată de fiecare dată când pământul din ghiveci se usucă.

3.  Îngrijirea și întreținerea pomilor columnari în ghivece
Pentru o dezvoltare armonioasă, planta are nevoie de lumină naturală și trebuie ferită de curenţii puternici. În fiecare primăvară, pomilor fructiferi li se taie ramurile noi apărute pentru a le reda forma columnară și tot atunci este recomandat să li se adauge compost pentru hrănire şi să aibă solul afânat. Când pomul urmează să fie transplantat, de obicei la 2-3 ani, este necesar să se tundă rădăcinile cele mai robuste și să se înlocuiască solul. Este recomandat de asemenea când puieții fac prima dată fructe să fie îndepărtate ca rădăcinile să poată ajunge la maturitate și planta să se dezvolte bine.

PUB:Pe elefant.ro ai si 80% reducere la unele produse de casă, vezi despre ce e vorba

Dacă doriți să achiziționați pomi columnari, aceștia se găsesc la gradinabakker.ro, sau sieberz.ro unde un Cais columnar Golden Sun costă 118,50 lei. Și de la starkl.ro puteți cumpăra de exemplu Meri Ballerina ´Waltz´ la prețul de 59 lei sau la doropad.ro găsiți măr columnar produs în România la prețul de 15 lei.

PUB:Pe elefant.ro ai si 80% reducere la unele produse de casă, vezi despre ce e vorba

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto:  homesteadstyle.com, bakker.fr, express.couk, bakker-holland.hu, jacques-briant.fr, bakker-it.com

7 comentarii

  1. […] Mulți dintre noi ne dorim să avem fructe proaspete, bio, crescute chiar de noi. Unii sunt suficient de norocoși să aibă o suprafață mai mare pentru a planta propria livadă, dar alții nu au un spațiu pentru așa ceva, așa încât s-ar părea că nu au prea multe opțiuni. Nu este adevărat, dacă aveți un apartament sau o casă cu un spațiu limitat sau o terasă, puteți crește pomi fructiferi în ghivece, anunță Casoteca.ro […]

  2. […] Mulți dintre noi ne dorim să avem fructe proaspete, bio, crescute chiar de noi. Unii sunt suficient de norocoși să aibă o suprafață mai mare pentru a planta propria livadă, dar alții nu au un spațiu pentru așa ceva, așa încât s-ar părea că nu au prea multe opțiuni. Nu este adevărat, dacă aveți un apartament sau o casă cu un spațiu limitat sau o terasă, puteți crește pomi fructiferi în ghivece, anunță Casoteca.ro […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here