Cum să dezinfectezi corect hainele și materialele textile

2

Bacteriile, virusurile și poluarea sunt doar câțiva dintre factorii care ne afectează sănătatea și calitatea vieții de zi cu zi și chiar ne pot pune în pericol viața, așa cum este situația prezentă cu noul coronavirus. Nu putem scăpa definitiv de aceste probleme, nici cum să trăim pentru totdeauna într-o cameră de izolare, dar putem încerca să găsim soluții pentru a le combate pe cât de mult posibil și, atunci când este cazul, pentru a ne proteja împotriva lor.

Hainele noastre rețin o bună parte dintre bacteriile și particulele de praf care circulă zi de zi printre noi. Cu ele intrăm apoi în casă, unde se răspândesc imediat, provocându-ne alergii, iritații ale pielii, afecțiuni ale căilor respiratorii. În consecință, este foarte important să știm cum să ne curățăm eficient hainele și toate celelalte piese textile de care ne folosim (de la așternutul de pat la perdele și draperii), să le dezinfectăm corect, astfel încât să limităm impactul pe care îl au alergenii și bacteriile asupra organismului nostru.

Sortează hainele înainte de a le spăla

Înainte de a bagă în mașina de spălat hainele și celelalte lucruri pe care le ai de curățat, sortează-le și împarte-le pe mai multe categorii. Și nu doar în funcție de culoare: separarea rufelor albe, negre și colorate este deja o regulă clasică. Însă ar fi bine să le grupezi și în funcție de material: țesăturile fine, cum este bumbacul, ar trebui să fie spălate separat de lână și de alte materiale similare. De asemenea, indicat ar fi ca, la un ciclu de spălare, să alegi haine din aceeași categorie: pijamalele și lenjeria intimă la un loc, tricourile, bluzele și cămășile la fel, blugii și pantalonii, paltoanele, jachetele etc.

Nu în ultimul rând, separă hainele în funcție de gradul de murdărie. Una este să speli un tricou pe care l-ai purtat o singură dată și alta este să speli o uniformă de lucru. Partea bună este că, în prezent, mașinile au incluse programe de spălare speciale pentru diferite țesături, așa că întregul proces va fi unul foarte intuitiv.

Spală hainele la temperatura potrivită

Nu degeaba se spune că este important să citești eticheta hainelor pentru a respecta condițiile lor de spălare, în special pe cele care țin de temperatura apei. Dacă ai o lenjerie de pat, prosoape, fețe de masă, lenjerie intimă sau haine care au acumulat multă murdărie (echipamentul de grădinărit sau uniformele, de exemplu), temperatura de spălare ar trebui să fie de minimum 60 de grade Celsius.

Da, petele ușoare și mirosul hainelor ies și atunci când speli la 30 sau 40 de grade, însă dacă vrei să distrugi toți germenii, este necesar să crești temperatura. Într-adevăr, durata sesiunii de spălare va fi mai mare (nu poți alege un program foarte scurt de spălare atunci când speli la cel puțin 60 de grade), dar în felul acesta te vei asigura că toate hainele tale sunt perfect igienizate.

Alege un detergent eficient

În principiu, toți detergenții curăță hainele și textilele așa cum trebuie, dar au câteva particularități ce îi deosebesc.

De exemplu, detergentul lichid acționează mult mai bine asupra petelor de ulei sau grăsime, având în vedere faptul că pătrunde în profunzimea țesăturilor. Însă dezavantajul său este că folosești o cantitate semnificativă la fiecare spălare, ceea ce înseamnă că se termină mai repede. Pe de altă parte, detergentul pudră este mai economic din acest punct de vedere, însă ar fi bine să fie folosit doar în cazul în care speli la o temperatura crescută (de minimum 60 de grade Celsius) pentru ca particulele să se dizolve așa cum trebuie și să ajungă în fibrele hainelor tale.

Citește și Cum dezinfectezi corect jucăriile – soluții practice și rapide

De asemenea, foarte eficient pentru distrugerea germenilor și dezinfectarea eficientă a hainelor este și înălbitorul de rufe, care conține clor. Atenție însă, acesta nu poate fi utilizat pe toate piesele (de exemplu, pe hainele închise la culoare nu e indicat) și trebuie testat înainte pe o porțiune de material, diluat în prealabil cu apă.

Nu în ultimul rând, dacă substanțele din detergenții clasici îți provoacă iritații ale pielii în mod repetat, iar parfumul lor devine deranjant, poți trece la alternativa detergenților ecologici, la fel de eficienți în igienizarea textilelor.

Nu uita să calci hainele

Un ultim pas în curățarea completă a pieselor textile pe care le folosești în viața de zi cu zi este călcarea acestora. Da, nu e o activitate tocmai simpatică și ușoară, dar, pe lângă faptul că le oferă un aspect uniform, neted și le pune forma în valoare, este o metodă suplimentară de igienizare a lor, având în vedere faptul că hainele sunt expuse la o temperatură foarte ridicată, favorabilă distrugerii bacteriilor și virusurilor.

Tocmai din acest motiv, data viitoare când te apuci de călcat rufele, nu te rezuma doar la piesele pe care le porți la vedere. Ocupă-te și de lenjeria intimă, de cea de pat, dar și de alte piese care intră în contact direct cu pielea ta. Chiar dacă nu vei „dovedi“ toate cutele lor, măcar vor fi complet curățate și igienizate.

Citește și Cum îți poți parfuma casa în mod natural, simplu și rapid

După cum ai văzut, spălarea și igienizarea hainelor nu este o misiune imposibilă. Ține cont de toate trucurile din ghidul de mai sus și nu va mai trebui să îți faci griji în privința bacteriilor și a virusurilor.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here