Cum să îți amenajezi patul corect în dormitor. Sfaturi Feng Shui care te ajută să îți armonizezi dormitorul

1

Dormitorul este un spațiu al odihnei și al relaxării, este încăperea unde ne refacem rezervele energetice, iar câteva sfaturi despre poziționarea optimă a patului în această cameră prind bine oricui.

Cum ne petrecem o treime din viață dormind, amplasarea patului în dormitor după principiile filosofiei feng shui te poate ajuta să te odihnești mai bine astfel încât să ai energia necesară pentru o nouă zi, relatează blog.luiss.ro

”În mediul nostru există diferite tipuri de energii – bune și mai puțin bune. Acestea sunt forțele naturale existente în împrejurimile noastre și vor avea un impact semnificativ asupra binelui ființei noastre. Dacă locuim sau muncim într-un spațiu în care suntem înconjurați de toate energiile bune, prosperitatea și sănătatea naostră va fi îmbunătățită.

Pe de altă parte, dacă ne aflăm într-un spațiu în care suntem înconjurați de energii rele, vom avea pate de ghinioane, stare de sănătate precară, certuri sau tot felul de probleme. Totodată, aceste energii sunt prost-poziționate, remediile (obiectele plasate în locuri potrivite, pentru echilibrare și armonizare) aduc schimbări majore.

În concluzie, Feng Shui nu oferă soluții magice, dar te ajută să acționezi în așa fel încât să poți capta energiile bune și să te bucuri pe deplin de viață.” –  Valentina Vînătoru, expert în astrologie chineză şi în Feng Shui

6 sfaturi Feng Shui care te vor ajuta să îți armonizezi dormitorul

1. Poziționarea corectă a patului

Știai că somnul este influențat de orientarea patului? Plasamentul ideal al patului este acela care îți permite să vezi ușa dormitorului atunci când ești așezat pe pat, fără a fi direct în față sau în linie cu aceasta.

Potrivit Feng Shui, având vedere la ușă, fără a fi prea aproape de ea, îți dă un sentiment de siguranță în timp ce te odihnești și este favorabil pentru relaxare și somn. De obicei, poziția ideală a patului se află în colțul din dormitor diagonal opus ușii.

Piciorul patului nu ar trebui să arate către ușa dormitorului. În Feng Shui, această poziție este cunoscută sub numele de poziția „sicriu” și pune patul în calea principală de trafic, care nu este relaxantă. În cazul în care această poziție este singura posibilă, o ladă sau o băncuță, la picioarele patului poate atenua efectele.

Capătul patului ar trebui să fie plasat pe un perete mai degrabă decât sub o fereastră sau departe de perete. Un pat așezat lângă o fereastră se consideră că ar provoca chi-ul să intre și să iasă prin fereastră, ceea ce va conduce la un somn agitat.

De asemenea, locul patului îl alegi și în funcție de disponibilitatea prizelor și a surselor de alimentare pentru corpurile de iluminat. Trebuie să ai prize de o parte și de alta a patului (pentru veioze) sau măcar corpuri de iluminat (suspendate, înglobate în mobilier etc).

Tradiția Feng-Shui spune că există o conexiune adâncă între om și energiile din mediul înconjurător imediat – cum ar fi dormitorul.

Ce poți face pentru ca somnul tău să aibă un suport energetic optim? Alege un pat cu o tăblie solidă. Un pat din lemn masiv este de preferat în locul celui metalic, pentru că – după cum se știe și în cazul electricității – și energiile circulă foarte repede prin metal.

Evită stările de agitație și deconectează-te de citadin. Un somn adânc este cheia unei vieți lipsite de stres. Grijile zilnice îți pot afecta odihna. Este necesar să-ți creezi cadrul optim pentru relaxare. O poți face utilizând abordarea Feng – Shui care îți va asigura un somn liniștit chiar și atunci când ești predispus la insomnii crâncene.

În cele din urmă, un pat nu ar trebui să fie poziționat sub un ventilator sau vreun element structural sau decorativ agățat de tavan. Potrivit Feng Shui, acest lucru nu este bun nici pentru sănătate, nici pentru relații. Dacă mutarea patului nu este o opțiune, uneori se recomandă agățarea unui flaut de bambus (un dispozitiv special feng shui) de acest element, pentru a compensa efectele sale.

2. Utilizează dormitorul numai pe post de dormitor

Televizor, telefon, laptop, accesorii sportive, toate acestea nu trebuie să se gasească în dormitorul tău. Se crede că acestea simbolizează starea de veghe, îți distrag atenția de la odihnă și îți va lua din energie.

Dacă ai un televizor și nu ești dispus să îl muți, achiziționează un dulap tip comodă pentru televizor și păstrează ușile închise în timp ce dormi. O bucată de material / perdea care acoperă TV pe timp de noapte este de asemenea, un truc bun. Poți găsi soluții creative, dar să nu exagerezi totuși cu orele târzii petrecute în fața televizorului. Orele multe petrecute în fața televizorului dăunează sănătății ale omului modern, a inteligenței și a stării de bine. Potrivit unor studii, televizorul afectează calitatea somnului prin câmpurile electromagnetice pe care le generează.

Se recomandă să stingem televizorul sau orice altă sursă de lumină artificială cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare, iar în acest interval să avem activități relaxante, cum ar fi o baie caldă, să asculți muzică, să citești sau să petreci timp cu cel drag (lipsa televizorului încurajează comunicarea în cuplu).

3. Păstrează dormitorul curat și ordonat

Nimeni nu vrea un dormitor aglomerat, potrivit Feng Shui, dezordinea poate bloca fluxul de chi, duce la stagnare, perturbă somnul și previne, în general, lucrurile în viața ta să se miște înainte. Dacă păstrezi dormitorul curat, fără haine aruncate peste tot, vei reuşi să păstrezi senzaţia de calm şi pace.

Sertarele și dulapurile trebuie să fie bine compartimentate, curate, iar ușile acestora să fie închise pe timp de noapte. Evită strângerea de cărți una peste alta. Pe timp de zi, trage draperiile și lasă lumina naturală să intre în cameră. Nu este indicat să montezi rafturi sau dulapuri deasupra patului, deoarece va încărca prea mult tot spațiul.

Amplasează o plantă într-un colț al camerei pentru a preveni stagnarea energiei în acel loc. O broască țestoasă Feng Shui așezată sub pat îți va oferi liniștea psihică în cazul unor insomnii.

4. Oglinda din dormitor îți poate amplifica grijile

Potrivit Feng Shui, dacă nu dormi bine, o oglindă din dormitor poate fi vinovată. Oglinda este un obiect cu energie yin – pasivă. Somnul este o acțiune tot pasivă, prin urmare, riscăm să dublăm această energie de tip yin, ceea ce nu este de dorit deoarece pe timpul zilei avem nevoie de energie yang – activă. Energia de tip yin este receptivă, așadar oglinda are capacitatea de a atrage și a stoca imagini, energii, emoții.

Cât de benefică ar fi o oglindă în care s-a văzut o ceartă sau o persoană care plânge?  Oglinzile sunt considerate a reflecta energia în jur, ceea ce poate duce la lipsa de somn și stări de agitație. Sunt, de asemenea, cunoscute pentru faptul ca ar amplifica grijile. Oglinzile nu trebuie să fie așezate lângă un pat, în fața patului sau pe peretele de deasupra patului.

Oglinzile în care ne vedem chipul imediat ce intrăm pe ușă în dormitor nu sunt de bun augur deoarece, pe termen lung, afectează calitatea energiei din dormitor.

Dacă ai totuși o oglindă în dormitor, așeaz-o astfel încât să nu te vezi în ea atunci când stai întins pe pat sau acoper-o pe timpul nopţii. Vederea unui „străin“ care, pe deasupra, nici nu doarme, îți poate tulbura odihna.

Somnul este mai odihnitor și mai relaxant într-un dormitor aranjat potrivit principiilor Feng Shui, întrucât acesta te atrage și te invită într-o atmosferă liniștită, înzestrată cu un flux de energii pozitive.

 5. Folosește accesorii în perechi și utilizează teme de relaxare și colțuri rotunjite

La selectarea obiectelor de artă pentru dormitorul tău, evită imaginile triste sau deranjante și imaginile cu o singură persoană, care simbolizează singurătatea. Un alt tip de imagine cu care ar fi bine să fii precaut este una care are o cascadă, lac sau un râu ca temă dominantă. Deși apa simbolizează, în general, bani în Feng Shui și este considerată a fi benefică în alte zone ale casei, apa în dormitor poate promova pierderi financiare sau de relație.

Dacă aveți o piesă de artă care vă inspiră, unul dintre cele mai bune locuri unde o poți pune ste pe peretele opus patului. Este primul lucru pe care il vei vedea atunci când te trezești dimineața și ultimul lucru pe care îl vei vedea atunci când te duci la culcare. Cele mai bune imagini pentru un dormitor Feng Shui sunt cele legate de iubire, fericire, intimitate.

În general, încercă să alegi accesorii în perechi. Adulții ar trebui să aibă două noptiere lângă pat. Ovale sau rotunde, indiferent dacă este vorba de forma de noptieră sau de tipul de accesorii pe care le selectezi, sunt mai bune decât formele cu colțuri ascuțite.

6. Alege culori relaxante și echilibrate

Potrivit Feng Shui, culorile sunt printre cele mai eficiente modalități de echilibrare a energiei. Culorile calde care amintesc de tonurile pielii sunt considerate a fi liniștitoare, cum ar fi alb – ivory, crem, bej. Culorile pastelate sunt potrivite pentru dormitoarele mici, în timp ce pentru dormitoarele mari putem alege dintr-o paletă variată de nuanțe.

Verdele ajută la alungarea stresului și a altor probleme emoționale și este o culoare revigorantă, care are capacitatea de a crea senzația de spațiu mare. Se poate folosi atât în dormitorul matrimonial, cat și în dormitorul copiilor. Această culoare exprimă vitalitatea, speranța și nu se recomandă utilizarea sa în living, unde există multă energie Yang.

” Este foarte bine să adaugi elemente de albastru în dormitor, pentru a avea un somn mai bun. Albastru este o culoare Feng Shui magnifică. Variază de la culoarea deschisă turcoaz, a apei dulci, până la albastrul-verde al oceanelor și albastul-indigo. Una dintre cele mai bune combinatii de Feng Shui este cea de albastru cu alb. Albastrul celest are un efect calmat, efect pe care cu siguranță ai vrea să-l regăsești în dormitorul în care te odihnești. Nu este indicat să-ți decorezi dormitorul doar în albastru închis deoarece riști să devii o persoană închisă și izolată. ” – designer de Interior Viviana Chiriac

CULORI PASTELATE pentru DORMITOARE CULORATE

Stă în firea noastră să căutăm frumosul în ceea ce facem. Creația stârnește bucurie și emoție oricui este dispus să o simtă. Culorile pastel crează un mix de sentimente atunci când sunt introduse în decorul dormitorului. Dacă unele culori ne dau energie și ne ajută să ne reîncărcăm bateriile, altele au puterea de a ne relaxa și a ne deconecta de la stresul zilnic. De aceea, alegerea culorilor de amenajare pentru dormitor este atât de importantă.

Ne petrecem o treime din viață dormind, așa că designul acestei încăperi trebuie să fie în armonie cu scopul camerei. Amenajarea dormitorului nu ține doar de design, ci și de senzațiile pe care le induce beneficiarului. Inconștient, anumite culori îți dau o stare de relaxare, te îndeamnă la somn, în timp ce altele îți creează o stare de nervozitate și agitație.

Dacă vrei să amenajezi un spațiu destinat exclusiv relaxării, atunci probabil vei opta pentru culori relaxante, cum ar fi alb, bej, crem sau gri deschis, roz prăfuit sau lila. În schimb, dacă vrei să mergi pe un design romantic, culori precum roșu sau portocaliu, cu tonuri calde, vor crea acest aer intim în dormitorul tău.

Vezi și: Ce culori de perne trebuie să ai în casă pentru a avea un somn odihnitor. Află ce culori de perne trebuie evitate.

paturi boxpspring ami white

Cum transformăm patul de acasă ?

Țesăturile contează foarte mult în dormitor!

Da, cu ajutorul textilelor poți să creionezi stilul dormitorului tău, începând de la covor, la lenjeria de pat, huse decorative, pleduri și apoi perdele și draperii. Textilele conferă starea de confort și relaxare, dar ele sunt și obiectele prin care se poate imprima culoare și textură în ambient.

Degeaba ai un mobilier, să spunem clasic, dar tu alegi o lenjerie de pat colorată și din material creponat. Tot efectul s-a pierdut. La fel, dacă vrei un dormitor minimalist, degeaba îți alegi o lenjerie de pat brodată și cu motive clasice pentru că ele nu se mai potrivesc în context.

Aşternuturi imaculate, perne pufoase, pilote super ușoare sau pături fluffy (sub care nici nu te sufoci, dar nici nu ”dârdâi” din dinţi) – oricine a dormit într-un hotel de lux ştie cât de bine se doarme într-un asemenea pat, descris de un director de hotel drept ”fat & sexy”.

Hai să fim sinceri şi să ne uităm la felul în care arată acest „pat de acasă”. De multe ori, aşternuturile sunt desperecheate, cu modele şi culori diferite, pernele sunt turtite, iar saltelele … mai bine să nu mai aducem vorba despre ele, cu toate că sunt extrem de importante pentru calitatea somnului nostru. Se pare că nu acordăm acestui segment major al vieţii noastre aceeaşi importanță pe care hotelierii i-o acordă. Cu eforturi modeste şi câteva modificări simple, de rutină putem, însă, regăsi o parte din plăcerea pierdută a unei sieste desăvârşite.

Care este elementul comun care ne sare în ochi atunci când privim fotografii din camerele unor hoteluri de lux?  În 99% dintre cazuri, lenjeria de pat este de un alb imaculat. Albul este un simbol al curăţeniei, al calmului şi al unui anumit tip de opulenţă. Reprezentanţii unui hotel care au decis să treacă la lenjerii de pat 100% albe declară că oaspeţii lor au avut impresia, chiar dacă lucrurile nu stăteau aşa, că respectivele camere au fost renovate. Când colo, tot ce făcuseră era să treacă la o altă culoare de lenjerie.

Aşadar, regula de aur numărul 1: să alegi aşternuturi albe pentru o stare de bine! În afara senzaţiei de calm, o astfel de achiziţie se va dovedi şi economică: vei putea să combini, fără teamă, orice feţe de pernă cu orice cearşaf şi cu orice fată pentru pilotă, nu contează din ce set fac acestea parte.

un comentariu

  1. […] Dormitorul este un spațiu al odihnei și al relaxării, este încăperea unde ne refacem rezervele energetice, iar câteva sfaturi despre poziționarea optimă a patului în această cameră prind bine oricui. Cum ne petrecem o treime din viață dormind, amplasarea patului în dormitor după principiile filosofiei… Cititi mai multe aici: Cum să îți amenajezi patul corect în dormitor. Sfaturi Feng Shui care te ajută să îți armoni… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here