Cum să îți proiectezi o grădină perfectă, în funcție de dimensiunea acesteia

1

Cât de mare este grădina ta? Extensia sa contează atunci când proiectați și decorați un spațiu exterior. Nu toate grădinile sunt mari și nici cele mici nu trebuie să fie plictisitoare. 

Ne-am consultat cu un peisagist pentru a ne oferi cheile de design esențiale pentru a ne bucura în orice caz de o grădina perfectă. Nu ratați aceste idei adaptate la realitate și propuse de expertul peisagistic de la Un Jardín Para Mí. Le poți pune în practică și poți ieși în grădină mândru de rezultat oricând vrei.

Ce fel de spatiu iți dorești?

Înainte de a începe să proiectați o grădină trebuie să vă gândiți ce zone doriți să aveți. Desigur, această idee este legată de dimensiunea spațiului, deoarece dacă este un loc mic, probabil că este mai potrivit să contemplați o singură zonă decât mai multe.

Într-o grădină poate exista o zonă de relaxare în aer liber sau o sufragerie. Trebuie să ții cont că există o zonă umbrită dacă primește direct soare sau nu o vei putea folosi în anumite momente. Și, ca pe orice terasă, trebuie să ai grijă și de iluminat.

Grădină cu mese în aer liber

Esențial: plantele

Atunci când proiectați o grădină perfectă, plantele sunt esențiale. De fapt, conceptul de grădină este strâns legat de vegetație. Nu trebuie să ai doar iarbă ca pardoseală. Iarba (artificială sau naturală ) poate fi combinată cu alte tipuri de soluții. Sau poate să nu existe iarbă și doar țiglă. Dar există plante. În funcție de dimensiunea spațiului de volum mai mare sau mai mic. 

În alegerea plantelor de peisaj și a pepinierelor vă vor sfătui asupra celor mai potrivite soiuri pentru zona în care locuiți și condițiile grădinii dvs.(primește multe ore de soare, este mai degraba la umbra, ce tip de sol este…). Este vorba despre plantele care se află într-un habitat prietenos, astfel încât să crească sănătoase cu cel mai mic efort posibil. Plantele se pot planta direct în pământ sau se pot juca cu ghivece și jardiniere în funcție de zone.

Grădină cu pergolă din lemn și zonă de luat masa în aer liber

Sistemul de irigare în grădină

Tocmai din cauza acestei idei că o gradină este plină de plante, irigarea este un element pe care trebuie să îl ai în vedere în amenajarea grădinii pentru că aceasta să fie perfectă. În funcție de modul în care îl concepi, ar trebui să ai un sistem automat de irigare pe care să-l poți programa sau să-l udați singur cu un furtun sau o udață.

În orice caz, a avea o priză de apă pentru a instala un sistem de irigare este util pentru perioadele pe care le petreci departe de casă (cum ar fi în vacanță). Ca recomandare, are minim doua prize de apa. Deci, dacă unul are sistem de irigare, îl puteți folosi pe celălalt pentru a extrage apă direct, a conecta un furtun sau un sistem de aburire în zona verandă.

Comodor cu incintă spre grădină-terasă

Grădina, întotdeauna o extensie

Fie că este mica, medie sau mare, faptul că grădina devine o prelungire a casei este întotdeauna un plus. Obiectivul amenajării spațiului exterior trebuie să fie acesta. De asemenea, amenajarea interioară poate fi organizată în așa fel încât să fie orientată spre exterior. 

Acesta este modul în care se realizează spațiile de intrare și ieșire . Senzația de a vedea grădina de pe canapea sau din sufragerie este plăcută și leagă casa de natura. În această sarcină, un rol important are și incinta care separă sau conectează interiorul și exteriorul . Designul trebuie orientat spre o solutie vitrata, cu profile reduse si suprafata mare de sticla; cu un sistem de deschidere care favorizează colectarea frunzelor pe laterale. 

Mică grădină cu bancă și plante

Proiectați cheile pentru o grădină mică

Roberto Román, director de design la studioul de amenajare și amenajare a grădinii Un Jardín Para Mí, subliniază că o grădină mică, de la 15 la 40 de metri pătrați, „este mai aproape de conceptul mediteranean de terasă, decât de care este cunoscut în grădinărit clasic ca o grădină. Datorită caracteristicilor sale, trebuie să contemple alte caracteristici diferite de o grădină mai mare.

Terasa îi permite să fie tratat ca o zonă de living. „Avem nevoie de pavaj, umbră, iluminat etc. pentru a organiza o zonă suplimentară de locuit care să dea interes spațiului și care să ne permită să contemplăm casa din grădină”, spune Roberto. În plus, adaugă că este esențial „să avem grijă cât mai mult de suprafețele verticale.

Până la urmă, într-un spațiu redus, priveliștea merge spre ceea ce avem în față , adică garduri, ziduri, etc. Dacă nu sunt bine tratați, orice efort pe care îl facem în rest va fi devalorizat”. Pentru ca proiectarea unei grădini mici să fie perfectă, este necesar să „introducem un element puternic în centrul spațiului pentru ca atenția să nu se îndrepte spre pereți sau, mai rău, către fațadele vecinilor noștri”.

Grădină cu plante în jardiniere

Placarea și alte elemente ale unei grădini mici

„În aceste spații mici sfătuim să apelăm la iarbă, în special la iarbă naturală, și căutăm să obținem senzația de grădină prin tufișuri și copaci mici”, spune Roberto de la Un Jardín Para Mí. Da este posibil să se încorporeze „mini piscine sau jacuzzi-uri, dar încercând să minimizezi dimensiunea pentru a te bucura în continuare de spațiu”. Renunță la ideea unui astfel de element, mai voluminos, dacă nu va fi loc să circule fluid.

Se poate vorbi de o prioritate în proiectarea unei grădini mici?

„Dacă se poate crea doar un spațiu corect, prioritatea are întotdeauna o masă bună . Aproape întotdeauna când socializăm afară, o facem în jurul unei mese. Chill-out-urile sunt bune pentru grădinile ceva mai mari unde avem deja o zonă bună pentru noi. după masă”, conchide Roberto.

Grădină cu piscină și zonă de relaxare

Cheile de design ale unei grădini medii

Vorbim de spații exterioare mai generoase ca dimensiuni, până la 150 de metri. În acest tip de grădină este deja posibil să se creeze diferite zone . „Mai ales dacă grădina are mai multe orientări, este interesant să amenajezi spații de care să te bucuri în diferite perioade ale anului”, ne sfătuiește Roberto Román. Se poate integra o piscina mai mare, de pana la aproximativ 30 m2, in functie de amenajarea gradinii. Și includeți o zonă de relaxare lângă panza de apă.

Gradina cu inaltime dubla cu copaci

Plante pentru o grădină de mărime medie

Ca recomandare, de la Un Jardín Para Mí, ei atrag atenția că „plantarea arborilor dă o senzație mai mare de grădină mare. Important este că speciile sau soiurile de plante alese să nu aibă o creștere disproporționată”. 

Ca un truc în favoarea designului grădinii, rețineți că copacii vă permit să ascundeți elemente nedorite, să câștigați intimitate și, mai presus de toate, să umbriți grădina , ceea ce se traduce printr-o senzație de prospețime și plăcere. „Într-o grădină de dimensiuni medii este mai mult loc pentru utilizarea rezonabilă a gazonului natural sau artificial, atâta timp cât nu este elementul dominant al designului și luăm în considerare cele menționate mai sus”, conchide peisagistul.

Grădină mare cu piscină

Proiectarea unei grădini mari: angajament pentru xerogrădinărit

Pentru extensiile exterioare de la 150 de metri pătrați mai sunt și alte caracteristici și nevoi. Cel mai important lucru de reținut este cheltuiala pe care o implică o grădină de aceste dimensiuni.

„Grădinile mari presupun, de asemenea, bugete mari și dificultăți logistice și de planificare , care fac ca colaborarea unui profesionist să fie aproape esențială”, avertizează Roberto Román. Este convenabil să se țină cont de conceptul de xerogrădinărit, care se angajează într-o grădină cultivată cu plante de mare valoare ornamentală și consum redus de apă.

„Gauzele mari care erau folosite cu ani în urmă sunt acum în neutilizare din motive ecologice și economice, întrucât, deși punerea în funcțiune a grădinii este mai ieftină, consumul de apă și lucrările de întreținere fac în curând o proiectare inițială mai profitabilă. Mediterana”, indică expertul consultat.

Grădină cu mese în aer liber

Obiectiv: crearea unei conexiuni între colțuri

„Pietrișurile, scoarța și alte elemente decorative precum iarba artificială pot completa schema de design de plantare și pot da ritm unei grădini mari”, clarifică ei din A Garden For Me. Copacii care sunt incluși trebuie să fie suficienți și proporționați, deoarece riscul unei grădini mari este ca aceasta să arate goală, depășită, săracă. Este important ca elementele sau zonele să nu se simtă încețoșate.

un comentariu

  1. […] Cât de mare este grădina ta? Extensia sa contează atunci când proiectați și decorați un spațiu exterior. Nu toate grădinile sunt mari și nici cele mici nu trebuie să fie plictisitoare.  Ne-am consultat cu un peisagist pentru a ne oferi cheile de design esențiale pentru… Cititi mai multe aici: Cum să îți proiectezi o grădină perfectă, în funcție de dimensiunea acesteia […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here