Cum să transformi plasticul în mâncare

0

Austriecii de la Livin Studio au dezvoltat un proces de cultivare a unor ciuperci comestibile care digeră plasticul pe măsură ce cresc. Scopul acestui proiect este de a transforma plasticul în mâncare cu ajutorul ciupercilor.

Prezentat în Eindhoven recent, incubatorul Fungi Mutarium este un prototip pe care austriecii l-au testat utilizând două dintre cele mai consumate tipuri de ciuperci: Pleurotus Ostreatus, cunoscută ca ciuperca-stridie și întâlnită în Europa de Vest, respectiv Schizophyllum Commune, numită colocvial Split Gill și consumată mai ales în Asia, Africa și Mexic.

“Am cultivat mai degrabă miceliul decât corpul ciupercilor, iar ambele tipuri de ciuperci au caracteristicile necesare pentru a digera materialul, separând deșeurile de biomasa comestibilă”, a declarat Katharina Unger, fondatoarea Livin Studio, pentru publicația Dezeen.

Culturile de ciuperci sunt crescute în boluri ovale realizate din geloză, care simulează suprafața pe care cresc în mod natural ciupercile. Plasticul este adăugat în aceste recipiente alături de culturile de miceliu, iar pe măsura avansării procesului de digerare a plasticului, recipientele sunt păstrate într-o sferă specială pentru a regla nivelul umidității. Plasticul este sterilizat cu ultraviolete într-un compartiment aflat sub sferă și poate dura câteva luni până când acesta este complet digerat de ciuperci, însă procesul poate fi grăbit pe măsură ce este optimizat.

Gustul ciupercii Pleurotus poate fi slab sau intens, dulceag, cu aromă de anason sau lemn dulce, în timp ce Schizophyllum este cunoscută pentru textura dură și gustul “neutru”. Echipa de la Livin Studio a găsit însă o rețetă pentru a adăuga arome specialităților obținute, iar acestea pot fi apoi consumate normal, inclusiv alături de alte mâncăruri.

Livin Studio intenționează ca în prima parte a anului viitor să lanseze o campanie prin care să strângă fonduri pentru ca acest proiect să intre în producție.

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: dezeen.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here