Domeniul Ştirbey din Buftea, de 24 de hectare, a fost vândut pentru 8 milioane de euro. Află motivul pentru care a fost vândut

1

Domeniul Ştirbey din oraşul Buftea a fost vândut de curând la licitație pentru suma de 8.050.000 euro + TVA, societăţii Dream Film Production Company, după ce firma care deținea proprietatea, Bucharest Arena SA, a intrat în faliment. Statul, prin Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Ilfov şi Primăria Oraşului Buftea, motivând că nu are bani, nu şi-a exercitat dreptul de preempţiune, deși lichidatorul a făcut demersurile necesare având în vedere încadrarea activului ca monument istoric.

Dream Film Producțion Company, care a cumpărat domeniul Știrbey, este controlată de Dana Bugean, o apropiată a familiei Voiculescu. La sfârșitul lui 2018 a preluat de la surorile Camelia și Corina Mirela (fiicele lui Dan Voiculescu) și de la Grivco SA toate părțile sociale ale Dream Film Production Company SRL.

Dana Bugean a lucrat ani buni pentru firmele, dar și pentru partidul fondat de Dan Voiculescu și a fost la un moment dat, chiar rudă prin alianță cu Voiculescu. Tatăl ei și fondatorul trustului Intact ar fi fost cumnați, în prima căsătorie a lui Voiculescu.

Preţul de pornire al licitației a fost 7.950.000 euro, exclusiv TVA, iar lichidatorul judiciar al debitoarei Bucharest Arena SA a fost EURO Insol. Compania Bucharest Arena a intrat în faliment la finalul anului 2019. Firma avea în plan să construiască un hotel, o sală polivalentă, dar şi mai multe restaurante, însă acest plan de afaceri nu s-a concretizat.

“Creditele contractuale deţinute de societate, devenite scadente, au generat dobânzi restante şi penalizatoare. Veniturile înregistrate de societate au devenit insuficiente pentru plata ratelor bancare şi a datoriilor scadente către alţi creditori”, a explicat Euro Insol.

Acţionarii companiei Bucharest Arena, cea care a vândut domeniul Ştirbey, sunt Valerian Mareş (fostul proprietar al firmei Producţie Ardealul), cu un pachet de 29,83%, Staicu Ilie Olteanu, cu un pachet de 29,83%, Dan Octavian Cociş (fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în perioada 2001-2004), cu 19,89%, Emil Pop, cu 19,89% şI Cristian Vladimir Singer, cu 0,55%, arată zf.ro, potrivit datelor de pe confidas.ro.

„Palatul și Parcul Stirbey” este compus din:

  • teren, în suprafață totală de 239.934 mp;
  • Palatul Știrbey, cu o suprafață construită de 2.168 mp;
  • Sală multifuncțională Regina Maria, cu suprafață construită la sol de 2.021 mp;
  • Palatul mic, cu o suprafață construită de 266 mp;
  • Capelă domnească pictată în anul 1890 de Gheorghe Tătărescu în suprafață de 191 mp;
  • Castelul de apă construit în anul 1920 după proiectul lui Anghel Saligny – 107 mp;
  • Poarta Palatului cu o suprafață construită de 205 mp;
  • Două debarcadere, terase, teren volei și tenis;
  • Alte bunuri mobile și imobile detaliate în cuprinsul caietului de sarcini.

Palatul Știrbey este cel mai vast domeniu pentru evenimente din România, cu o istorie care începe în secolul al XIX-lea. Construcția acestuia a început în anul 1850 la ordinul lui Barbu Dimitrie Știrbey, domnitor al Țării Românești și a durat până în anul 1863. Parcul Știrbey are o suprafață de peste 20 ha, arbori seculari de peste 400 de ani, un lac interior și deschidere către lacul Buftea.

Palatul Știrbei a fost construit după planurile arhitectului Joseph Hartl, lucrările fiind supervizate de Michel Sanjouand, care construise și Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei din București.

„Lichidatorul judiciar a depus la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Ilfov adresa de înştiinţare, având în vedere procedura specifică privind exercitarea dreptului de preempţiune asupra imobilului, însă Ministerul Culturii a comunicat faptul ca nu îşi exercită dreptul de preempţiune asupra Palatului Ştirbey, dreptul de preemţiune al statului fiind astfel transferat către autorităţile publice locale, respectiv Consiliul Judeţean Ilfov şi Consiliul Local Buftea.

Ulterior, lichidatorul judiciar a depus adrese de înştiinţare la Consiliul Local Buftea şi la Consiliul Judeţean Ilfov. Consiliul Judeţean Ilfov ne-a comunicat că depune toate diligenţele în vederea obţinerii sumelor necesare pentru achiziţionarea imobilului „Palatul şi Parcul ştirbey”, conform hotărârii Consiliului Judeţean Ilfov, demers nefinalizat, potrivit oficialilor Euro Insol. Consiliul Local Buftea ne-a comunicat hotărârea prin care s-a aprobat renunţarea la dreptul de preemţiune de către Oraşul Buftea la cumpărarea imobilului”.

Specialiştii în patrimoniu spun că un monument istoric poate fi vândut numai dacă statul îşi exercită sau nu dreptul de preemţiune asupra sa. Acesta este definit în lege ca un drept al statului de a fi primul întrebat în cazul vânzării unor monumente istorice.

PALATUL STIRBEY, Buftea - Restaurant Reviews, Photos & Phone Number -  Tripadvisor

Situația palatului în Primul Război Mondial

În 1916, în Primul Război Mondial, palatul a fost loc de refugiu pentru Regina Maria împreună cu cinci dintre cei șase copii ai săi. Îi plăcea să călărească în pădurea domeniului și să se plimbe cu copiii.

În 1917, în Palatul rechiziționat de armata germană și-a stabilit locuința Mareșalul August von Mackensen și tot aici a fost negociată pacea cu Puterile Centrale Pacea de la Buftea, semnată la 5/18 martie 1918, prin care România pierdea Dobrogea și versanții Carpaților.

Clădirea a fost mărită treptat de-a lungul timpului, ultima extindere având loc după Primul Război Mondial. Într-o fotografie din 1920 se vede cum ultimul nivel al părții dinspre sud-est a fost completat cu noi spații de locuit, rezultând numărul actual de camere. La parter, de o parte și de alta a unui vestibul legat de scara principală din lemn erau dispuse sălile de recepție, sufrageria, salonul mare, biblioteca, salonul de muzică. La primul etaj erau camerele stăpânilor, iar la etajul al doilea, camerele invitaților și ale personalului superior. Bucătăria era la demisol.

Situația palatului după al Doilea Război Mondial

La sfârșitul anului 1957, parcul lui Stirbei, cu o suprafață de 30 ha, cu arbori seculari și palatul au devenit proprietatea guvernului și al Comitetului Central al PCR. Între 1958-1959 au avut loc lucrări de reparații, refaceri și restaurări ale diferitelor elemente ale fațadelor și ale interioarelor Palatului, realizate după proiectul arhitecților Robert Voll și Agripa Popescu.

La exterior s-au refăcut acoperirea cu tablă, tencuielile tuturor fațadelor, au fost completate profilaturile din cărămidă aparentă și piatră, iar structura de zidărie portantă a fost consolidată.

În anul 2007, palatul a fost vândut firmei Bucharest Arena pentru 9 milioane de euro, și aceasta a amenajat în clădire un restaurant de cinci stele și spații de cazare în regim exclusivist.

Pe data de 19 aprilie 2010, firma Bucharest Arena, care are printre acționari pe senatorul PSD Ion Moraruși foști angajați la Secretariatul General al Guvernului, a cerut insolvența la Tribunalul București, dar și-a retras cererea după numai o zi.

Palatul Stirbey Buftea

Cine este Dana Bugean

Dana Bugean a lucrat ani buni pentru firmele și partidul fondat de Dan Voiculescu și este, conform informațiilor, apropiată de familie. Potrivit acestor surse, tatăl Danei Bugean, Cristi Bugean, a fost cumnatul lui Dan Voiculescu, din prima căsătorie.

Conform contului de Linkedin, Dana Bugean (37 de ani) activează din 2005 în Trustul Intact, fiind, pe rând, editor, PR specialist și TV Special Projects Sales Representative.

La sfârșitul lui 2018 a preluat de la surorile Camelia și Corina Mirela (fiicele lui Dan Voiculescu) și de la Grivco SA toate părțile sociale ale Dream Film Production Company SRL, societate prin intermediul căreia Trustul Intact a produs telenovelele difuzate, ulterior, pe Antena 1, cum ar fi Adela și Sacrificiul.

Datele contabile arată că, în 2021, Dream Film Production SRL a avut o cifră de afaceri de 30,5 milioane lei, un profit net de 930.124 lei și 7 angajați.

În 2020, societatea patronată de Bugean și-a urmat fondatorii și a închiriat un sediu în clădirea de birouri Iridex unde funcționează și Grivco SA.

Amintim că Dan Voiculescu a fost condamnat în august 2014 în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) la 10 ani de închisoare, din care a executat 3. Din prejudiciul stabilit de instanță, care se ridică în total la peste 80 de milioane de euro, statul recuperase anul trecut puțin peste 18 milioane de euro.

 

un comentariu

  1. […] Domeniul Ştirbey din oraşul Buftea a fost vândut de curând la licitație pentru suma de 8.050.000 euro + TVA, societăţii Dream Film Production Company, după ce firma care deținea proprietatea, Bucharest Arena SA, a intrat în faliment. Statul, prin Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Ilfov şi… Cititi mai multe aici: Domeniul Ştirbey din Buftea, de 24 de hectare, a fost vândut pentru 8 milioane de euro. Află moti… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here