Dracila, o plantă pentru grădini mici

0

Dracila (Berberis thunbergii) este un arbust spinos, cu formă sferică. Este originar din Asia.

Numele știinţific al plantei a fost ales ȋn cinstea botanistului suedez Carl Peter Thunberg care a identificat specia ȋn 1784.

Este apreciată pentru aspectul său compact și frumuseţea frunzișului său, dar scăpa ușor de sub control și poate ocupa zone ȋntinse. De exemplu, ȋn unele state din estul SUA, este declarată specie invazivă. Aici, păsările care se hrănesc cu fructele sale, ȋi răspȃndesc seminţele, contribuind la formarea unor adevărate hăţișuri cu spini care umbresc solul afectȃnd grav dezvoltarea altor specii.

Dracila se folosește pentru realizarea gardurilor vii, barierelor, amenajărilor din parcuri și din grădinile de dimensiuni reduse. Ajunge la 80-180 cm ȋnălţime, are frunze ovale, compacte, verzi, care toamna devin aurii, roșii sau portocalii. Dimensiunea lor variază ȋntre 1 cm și 2,5 cm.

Ȋnflorește ȋn perioada cuprinsă ȋntre finalul lunii aprilie și jumătatea lunii mai. Florile sunt mici, galben deschis, grupate ȋn inflorescenţe de tip racem. Răspȃndesc un parfum suav.

Sunt urmate de fructe roșii și lucioase care rămȃn pe ramuri toată iarna.

Dracila -ȋngrijire

Pentru o bună dezvoltare, are nevoie de lumină directă, sol umed, dar bine drenat. Tolerează seceta și temperaturile ridicate.

Se ȋnmulţește prin seminţe și butași prelevaţi după scuturarea florilor sau vara. Aceștia trebuie să aibă 12-15 cm. Frunzele de la baza trebuie ȋndepărtate și apoi, crenguţele se pun ȋn vase cu amestec pentru plante.

Ȋn 2-3 săptămȃni se vor forma rădăcinile, iar după ȋncă 2-3 săptămȃni, dracila se va putea muta ȋntr-un ghiveci mai mare.

Tufa are o creștere lentă,

Tăierile trebuie realizate primăvara devreme. Se recomandă scurtarea crengilor astfel ȋncȃnt lumina să poată ajunge și la baza tufei. Pentru acesta, se poate alege sculptarea ȋn formă conică sau piramidală.

Vezi și: Ciresul de Craciun, o planta decorativa de iarna

Pe piaţă există numeroase varietăţi. Dintre acestea amintim: Golden Rocket, cu frunze aurii, Fireball cu frunze roșii ca focul și dimensiuni reduse, nedepăţind 60 cm, Crymson pygmy cu frunze rosu ȋnchis cu margini de culoarea bronzului, Rose Glow cu frunze roz-roșii pătate cu alb și roz.

Sursa foto: https://www.plantstoyourdoor.co.uk

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here