Dubai, noul rai al investițiilor imobiliare

3

Dubai, cunoscut pentru cea mai înaltă clădire din lume, dar și pentru construcțiile sale grandioase și cosmopolite, era, până nu de mult, o destinație de vacanță marcată de opulență și lux. De ceva vreme, centrul financiar al Orientului Mijlociu atrage și pentru proprietățile sale imobiliare, care promit randamente de neegalat.

Piețele rezidențiale și ultra-luxoase din Dubai se află pe o traiectorie ascendentă în 2022, cererea din partea cumpărătorilor internaționali ducând la o concurență ridicată și la vânzări record. Investitorii sunt atrași de prețurile proprietăților imobiliare, care au coborât puternic, sub nivelul din 2008, când criza financiară a dus la prăbușirea pieței și multe proiecte au fost anulate sau au stagnat.

Piața imobiliară din Dubai și-a reluat activitatea

Ulterior, piața imobiliară din Dubai și-a reluat activitatea, iar alte proiecte au început să se construiască, după ce economia a început să cunoască o revenire. Studiile de piață arată însă că din 2014 prețurile din imobiliare au început să stagneze, iar apoi au cunoscut o scădere semnificativă timp de șase ani, pe fondul supraofertei. Pandemia de coronavirus a lovit și ea piața imobiliară, ducând la un trend descendent al prețurilor, de care investitorii sunt acum atrași.

Driven Properties din Dubai este lider pe piața de lux și ultra-lux. Fondatorul și CEO-ul Abdullah Alajaji a declarat recent că Dubaiul tocmai a cunoscut unul dintre cele mai bune trimestre înregistrate vreodată. Potrivit acestuia, volumul total al tranzacțiilor din ianuarie până în martie 2022 a fost cel mai mare de până în prezent, cu valori de vânzări de peste 15,3 miliarde dolari și peste 20.000 de tranzacții.

Vânzările de apartamente au reprezentat majoritatea acestor tranzacții. Vânzările în afara planului (noi dezvoltări) au crescut cu aproape 95%, iar vânzările pe piața secundară (revânzări) au crescut cu aproape 75%. Comparativ cu primul trimestru al anului 2021, au fost cu 77% mai multe apartamente și s-au vândut cu 58% mai multe vile.

Potrivit CEO-ului Driven Properties, această tendință generală de creștere a închirierilor și vânzărilor de proprietăți din Dubai poate fi atribuită politicilor eficiente ale emiratului, unei redresări puternice din pandemie, precum și reformelor vizelor care contribuie la popularitatea Dubaiului ca reședință pe termen lung. „Am observat o cerere puternică pentru vile și case spațioase, care este o continuare a tendinței de achiziții post-pandemie. Reședințele de marcă continuă să fie o alegere populară atât pentru localnici, cât și pentru expați”, spune Abdullah Alajaji.

Cererea de pe piața imobiliară din Dubai a crescut semnificativ și odată cu declanșarea conflictului din Ucraina.

Emiratele Arabe sunt considerate refugiu pentru depozitarea averilor. Estimările Homefinders arată că, în prezent, Dubaiul oferă randamente cu circa 2% peste piața din București, dar mai scăzute, spre exemplu, în comparație cu piața de locuințe de vacanță din România. La închirierea pe termen lung randamentele nete ating 5-6% și ajung la 7-8% pentru închirierile pe termen scurt, lucru care face ca investițiile în piața imobiliară din Dubai să fie rentabile.

În Dubai, cei mai activi cumpărători provin în mare parte din Europa, în primul rând Franța, Germania și Elveția, dar se vede și o prezență puternică a cetățenilor din statele care au făcut sau încă fac parte din CSI. Prețurile medii ale locuințelor din Dubai sunt cuprinse între 200.000 și 500.000 de euro, pentru proprietăți noi, situate în proximitatea zonei centrale a emiratului. Ofertele din piață pornesc însă de la 1.000 de euro pe metru pătrat, în cartierele mai vechi ale orașului. Emiratul oferă și facilități fiscale, precum TVA zero pentru proprietățile rezidențiale și zero taxe pe venit, care încurajează investițiile. Acesta oferă în plus drept de rezidență și reședință fiscală pentru investiții începând de la 185.000 de euro.

Proprietățile pot fi cumpărate prin credite imobiliare, contractate pentru proprietățile finalizate sau aproape de finalizare. Investitorii trebuie să vină însă cu un avans pentru achiziție. Piața oferă credite cu rate variabile, care presupun un proces complex de finanțare, similar cu cel din România, dar și credite cu rate fixe care se pot obține mult mai simplu, similar cu cele tip credit cu buletinul. În plus, în Dubai nu se plătesc taxe pentru veniturile din chirii, pentru achiziția de proprietăți noi, iar majoritatea agențiilor imobiliare nu percep comisioane.

Dubai este un oraș cosmopolit, care s-a dezvoltat dintr-un sat pescăresc într-un important centru comercial internațional și un nod de transport major pentru pasageri și marfă, dar și una dintre cele mai râvnite destinații turistice din Orientul Mijlociu. Orașul este o punte între Est și Vest, făcând din Emirat o destinație perfectă pentru o a doua casă

3 comentarii

  1. […] Dubai, cunoscut pentru cea mai înaltă clădire din lume, dar și pentru construcțiile sale grandioase și cosmopolite, era, până nu de mult, o destinație de vacanță marcată de opulență și lux. De ceva vreme, centrul financiar al Orientului Mijlociu atrage și pentru proprietățile sale imobiliare,… Cititi mai multe aici: Dubai, noul rai al investițiilor imobiliare […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here