Cu panouri fotovoltaice pe casă, dar fără racordare la rețea

3

Mulți români care și-au montat panouri fotovoltaice nu se pot folosi de ele, uneori nici după 6 luni. Unii nu au aşteptat banii prin programul Casa Verde, însă au rămas cu panourile nefuncţionale pe casă săptămâni sau luni bune, pentru că distribuitorul de energie întârzie cu racordarea în reţea.

Autoritatea Naţională de Reglemantare a Energiei (ANRE) spune că sunt foarte multe cereri către companiile de distribuţie, iar acestea n-au destule echipamente şi nici suficient personal.

O româncă şi-a montat pe casă un set de panouri fotovoltaice încă de la începutul anului și a preferat să suporte singură cheltuielile, care au ajuns la 30.000 de lei, pentru a evita întârzierile din programul Casa Verde Fotovoltaice.

Femeia a relatat pentru Știrile Pro TV că montajul panourilor a durat doar cîteva ore: „Au venit dimineaţa, iar la ora 4 erau plecaţi deja.”

Cele 12 panouri pe care le-a montat vor produce mai mult decât poate consuma familia într-o zi, potrivit calculelor pe care le-a făcut.

Surplusul îl va injecta în reţeaua de energie electrică şi va primi energie înapoi, tot de acolo, atunci când panourile nu produc destul.

Din februarie şi până acum, stă cu panourile nefuncţionale pe casă

Femeia stă de 6 luni cu panourile nefuncţionale pe casă pentru că distribuitorul de energie nu a venit să îi monteze contorul, prin care să o racordeze la reţeaua de energie electrică şi să devină, astfel, prosumator.

Vezi și 5 Sfaturi de care trebuie să ții cont dacă vrei să instalezi un sistem de panouri solare pentru uz personal

Cum funcționează sistemul

„De pus contorul în cutia asta – singurul lucru care mai trebuie făcut. Panourile cred că ar fi produs în vara asta, cu atât soare şi lumina, foarte mult. Toată lumea spune: nu depinde de noi, depinde de ceilalţi…am şi făcut multe cereri”, spune ea.

Pentru că numărul de prosumatori a crescut, cererea pentru racordarea la reţea s-a mărit, iar distribuitorii de energie nu fac faţă, situaţie cunoscută şi de instalatorii de panouri fotovoltaice.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: „Unele firme nu au componente, altele nu au personal, alţii lucrează cu firme subcontractate care nu îşi fac treaba, sunt peste 200 de plângeri şi reclamații pe partea de racordare. Aplicăm nişte amenzi, nu avem altă soluţie.”

Vezi și 14.000 de case beneficiază de panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice

Cei care au aplicat la Casa Verde au de așteptat și mai mult

Cei care sunt înrolaţi în programul casa Verde Fotovoltaice, pe lângă întârzierile cu programul, mai au de aşteptat şi la distribuitor.

În România, la finalul anului trecut, erau deja peste 12.000 de prosumatori, adică consumatori care produc energia electrică şi sunt conectaţi la sistemul naţional.

Estimările autorităţilor arată că până la sfârşitul anului vor fi în în jur de 30.000 de prosumatori.

3 comentarii

  1. […] Mulți români care și-au montat panouri fotovoltaice nu se pot folosi de ele, uneori nici după 6 luni. Unii nu au aşteptat banii prin programul Casa Verde, însă au rămas cu panourile nefuncţionale pe casă săptămâni sau luni bune, pentru că distribuitorul de energie întârzie cu… Cititi mai multe aici: Cu panouri fotovoltaice pe casă, dar fără racordare la rețea […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here