Ecuația echilibrului între televiziune și viața personală se rezolvă în pași de dans

0

Prezentatoare și realizatoare de emisiuni la postul Metropola TV, Dana Samoil Istrate reușește să-și împartă timpul cu succes între televiziune, familie și pasiuni. Astfel, deși a ales o carieră provocatoare și cronofagă, ea a găsit acel echilibru de care fiecare om are nevoie pentru a face performanță și a fi, în același timp, fericit.

Dacă întrebi un copil ce vrea să se facă când va fi mare, răspunsurile sunt previzibile – fetițele vor să fie balerine sau doctorițe, iar băieții, polițiști sau fotbaliști. Mai puțini aleg și alte meserii, cum ar fi cea de profesor, pompier sau jurnalist. Cert este că, indiferent de opțiune, și mai puțini ajung să aleagă la maturitate profesia pe care o visau când erau mici. Dana Samoil Istrate este unul dintre „norocoși”: de mică a vrut să devină jurnalist și, consecventă, și-a urmat drumul.

„M-a fascinat domeniul încă de mic copil, când ascultam emisiuni radio sau mă uitam la cele câteva ore de program de la TVR și admiram prezentatoare precum Carmen Movileanu sau Cristiana Bota. Normal că mă jucam ca toți copiii și de-a profesoara, medicul, dar acordam mult mai multă atenție jocului de-a tv-ul sau de-a radioul, când îmi improvizam un studio de unde prezentam știri sau preluam dedicații de la ascultători invizibili”, își amintește Dana. Încet încet, a început să ia contact cu această lume, participând la tot felul de concursuri radio pentru copii. Pe care, bineînțeles, le și câștiga! Când a mai crescut, a ajuns, tot prin intermediul concursurilor, la TV. „Așa am luat contact și cu ce se întâmplă pe un platou și încet-încet am fost „contaminată” de lumea aceasta”, explică jurnalista.

PAȘI HOTĂRÂȚI ÎN CARIERĂ

Dana Samoil Istrate a urmat cursurile Facultății de Filosofie și Jurnalism, apoi un master în mass-media și comunicare. A început să lucreze în ultimul an de facultate ca reporter de televiziune, apoi a continuat după terminarea facultății cu radio, presă scrisă și online. După tot acest periplu a ajuns din nou la TV. „Am trecut, gustat, învățat treptat din tot ce înseamnă să fii reporter, redactor, editor, prezentator de știri radio, producător TV, realizator și prezentator TV.

S-au adunat 17 ani frumoși, și cu perioade mai grele, dar acum, privind în urmă, consider că absolut toate experiențele avute, toți oamenii cu care am lucrat, interacționat, cărora le-am luat interviu, m-au format și m-au adus în punctul în care sunt astăzi”, este recunoscătoare jurnalista. E convinsă că meseria i s-a potrivit ca o mănușă, mai ales că poate spune că profesia este ca un fel de hobby, un lucru pe care îl face cu bucurie și care îi aduce multe satisfacții. „Eu ador să vorbesc, să ascult povești, să întreb. Așa că ador interviurile”, punctează Dana.

Patricia Kaas, Evgeni Plushenko, Edvin Marton, Toto Cutugno, Al Di Meola, Andy Fletcher (Depeche Mode), Dani Klein (Vaya con Dios), Christoph H. Muller (Gotan Project), Zucchero, Steve Vai, Julio Iglesias, Dulce Pontes, Natalie Cole sunt doar câțiva dintre personalitățile pe care le-a intervievat de-a lungul timpului. A ajuns să cunoască atâția oameni deosebiți și pentru că a avut o etică a muncii cât se poate de solidă. „Cei care doresc să urmeze o carieră în domeniu să se gândească la un drum lung în care se petrec multe ore departe de cei dragi, în redacție sau pe teren, la un ritm alert. Să nu ardă etape, să ia lucrurile treptat, cu baza de reporter, și să își dorească să învețe cât mai mult din absolut orice. Altfel nu ai cum să evoluezi!”, este convinsă jurnalista.

HOBBY ÎN FAMILIE

Susținerea celor apropiați e esențială în construirea unei cariere de succes. Dana știe foarte bine acest lucru, exemplul personal fiind unul cât se poate de edificator. „Trăiesc cei mai frumoși și mai împliniți ani din viața mea și sunt susținută în tot ceea ce fac de familia mea”, este recunoscătoare jurnalista. Soțul îi e alături în proiectele și planurile ei profesionale, iar părinții „sunt acolo” când are nevoie de ei.

Cel mic, care are patru ani, merge la grădiniță, iar după-amiază, după program, sunt cu toții împreună. „Să îmbini viața de familie cu viața de jurnalist, dar și alte proiecte personale pe care doresc să le duc la un anumit nivel, este provocator, intens, se lasă cu multă oboseală, dar la final cu multă bucurie și satisfacție. Ține de organizare să aloci timp și pentru partener, și pentru timpul de calitate cu cel mic”, explică Dana. Totuși, recunoaște că seara, când cel mic doarme, e un moment în care lucrează intens. Deși este o persoană activă, mereu în mișcare, are nevoie din când în când să mai încetinească ritmul.

Împreună cu soțul, își „încarcă bateriile” timp de două sau trei zile în scurte plecări, aproape de București. „Concediile sunt mereu cu marea aproape, cu soare, fie că alegem o insulă, ori orașe-port, ne place să descoperim, să ne plimbăm mult. În weekend petrecem timp și amândoi, dar și împreună cu cel mic. Ne plimbăm, mergem la restaurant, dansăm, căutăm evenimente inedite, expoziții, mergem la teatru, concerte, ne vedem cu prietenii”, detaliază jurnalista. De altel, zona artistică nu îi este deloc străină. Dansează des cu soțul, Dragoș Samoil, care este profesor de tango. De asemenea, adoră să picteze, luând și lecții private în acest sens. Și bucătăria este un adevărat hobby pentru Dana.

Îi place să gătească preparate din bucătăria asiatică, spaniolă, italiană sau grecească, iar celui mic are grijă să nu-i lipsească grupele de alimente necesare unei bune dezvoltări. În ceea ce privește amenajarea casei, cei doi soți preferă, la fel ca soțul, un stil scandinav, cu multă lumină naturală, fără aglomerări și spații multe de depozitare. 

PROIECTE SPECTACULOASE

Pe lângă cariera de jurnalist, a început de câțiva ani să își dezvolte și alte proiecte ce îi aduc multă bucurie din zona creativă, artistică. În urmă cu doi ani a organizat ateliere dedicate copiilor (gym, dans, pictură, ateliere senzoriale), apoi anul trecut a inițiat și organizat împreună cu soțul primul și cel mai mare eveniment dedicat dansului din țară – Noaptea Dansului.

Astfel, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin Arcub și ICR, cei doi au reușit să aducă în centrul Capitalei, pe Calea Victoriei, 54 de școli de dans și peste 2.000 de dansatori. „A avut două ediții deja. Ne dorim să îl continuăm și anul acesta și să îl creștem… și mai și.” Tot anul acesta își propune să inițieze și să dezvolte proiecte creative, culturale și educative prin Asociația ArtCreEdu, fondată de ea și de prietena ei Roxana Niciev. În plus, în 2024, la Opera Comică pentru Copii, a înregistrat deja o premieră: a debutat ca autor de povești pentru copii, cu un prim volum publicat la Editura Didactica Publishing House.

De asemenea, Dana este și event-producer alături de o altă bună prietenă pentru seria de concerte Musical Extravaganza, o serie ce își propune să aducă în rândul publicului muzica cultă – operă și operetă – într-un cadru cald și relaxat, la Sala Dalles. Iar, cum televiziunea a fost și rămâne cel mai mare hobby și, în același timp, cel mai important proiect, la Metropola TV a început un nou format de emisiune ce se axează pe îngrijirea și dezvoltarea copiilor.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here