Importanţa etichetării energetice

0

Din septembrie 2015 toate echipamentele de încălzire trebuie să respecte anumite cerinţe privind eficienţa energetică. Acestea trebuie să se identifice printr-o etichetă deja consacrată în cazul electrocasnicelor precum maşinile de spălat, frigiderele, televizoarele sau aspiratoarele.

Acest marcaj se bazează pe Directivele şi Hotărârile Uniunii Europene ceea ce înseamnă că este definit unitar pe tot cuprinsul Europei. Scopul acestei etichetări pentru centralelor termice este acela de a prezenta eficienţa reală a instalţiilor termice şi este totodată un bun criteriu de orientare atunci când vorbim de achiziţionarea unei astfel de instalaţii.

În spatele acestei măsuri este lupta la nivel global împotriva schimbărilor climatice generate de poluare. Clima întregii planete suferă mari modificări, temperatura medie este în continuă creştere, lucru care determină topirea gheţarilor şi creşterea nivelului mării. Întâlnim astfel tot mai multe inundaţii, secete, condiţii meteorologice anormale pentru multe regiuni şi cu un impact tot mai mare asupra sănătăţii şi vieţii noastre de zi cu zi. Astfel, compania Viessmann a gândit  modalitatea de folosire a instalaţiilor termice cu ajutorul energiei regenerabile.

Pe eticheta energetică se vor găsi mai multe informaţii relevante despre clasa de eficienţă energetică, marcată cu o săgeata neagră, puterea nominală şi nivelul de zgomot al dispozitivului.

Sistemele de încălzire sunt alcătuite din mai multe componente, toate influenţând eficienţa instalaţiei termice în ansamblu. Toate componentele unui sistem de încălzire sunt etichetate individual, chiar şi în cazul în care vorbim de aparatele combi care sunt utilizate atât pentru încălzire cât şi pentru prepararea apei calde menajere.

În privinţa încălzirii, clasele de eficientă energetică A, A+, A++ indică instalaţiile termice cu cele mai înalte performanţe, iar cea mai puţin performantă G. La prepararea apei calde menajere se va folosi scala de la A la G. Dacă toate componentele sunt perfect compatibile între ele, în majoritatea cazurilor eticheta de ansamblu a centralei termice va indica o eficienţă energetică superioară fiecărei etichete de produs în parte.

Producătorii de sisteme de încălzire trebuie să-şi update-ze mereu produsele conform noilor norme europene. Viessmann, unul din principalii producători de echipamente de încălzire la nivel mondial, dezvoltă sisteme inovatoare, care conving prin calitatea deosebită, eficientă şi fiabilitate. Dintre aceste produse multe au devenit momente de referinţă ale tehnicii de încălzire.

Gama completă Viessmann oferă soluţii individuale, cu sisteme eficiente pentru toate domeniile de aplicare şi pentru orice tip de energie. Prima mişcare fiind făcută de către producători, rămâne la latitudinea utilizatorilor achizitionarea de sisteme de încălzire economice şi utilizarea lor în mod responsabil şi eficient pentru un impact minim asupra mediului înconjurător.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here