Fii atent ce polistiren expandat cumperi daca nu vrei sa te arda la buzunar

1

Vrei sa-ti reduci factura la incalzire cu cel putin 50 de procente? Ei bine, asta se poate intampla daca vecinii tai din bloc sau cei de la primarie iau hotararea sa reabiliteze blocul in care locuiesti. Nu e nici foarte costisitor, nici foarte greu de dus la bun sfarsit un astfel de demers. Oricum, scopul unui astfel de demers este confortul termic la un cost cat mai mic, iar acest lucru este valabil si in cazul celor care locuiesc la casa, nu doar intr-un apartament la bloc.

Este foarte important ca blocul – sau orice alta cladire de locuit – sa fie izolat cu polistirenul expandat (EPS) adecvat, mai precis cu polistiren expandat EPS 80 KPA cu o grosime a placii de 10 cm. Aceste detalii tehnice se gasesc pe eticheta baxului de polistiren, unde scrie si cantaitatea in metri cubi. Unele baxuri de polistiren expandat (EPS) contin intr-o foliei 0,2 mc de polistiren, altele 0,25 mc.

Polistirenul expandat de fatada cantareste 14,6 kg/mc si este un EPS 80

In cazul primului fel de ambalaj, adica cel de 0,2 mc, daca este vorba de polistiren expandat EPS 80, cinci baxuri care masoara 1 mc trebuie sa cantareasca 14,6 kg. Altfel, daca acele cinci baxuri cantaresc mai putin, ne aflam in situatia penibila de a plati aer. In cazul al doilea, cand baxul are 0,25 mc, doar din patru baxuri puse pe cantar trebuie sa se ajunga la 14,6 kg.

De la stiren la polistiren

granule_stirenPutini stiu ca polistirenul este produs din stiren, iar stirenul rezulta in urma procesarii petrolui. Cu zeci de ani in urma, cand rafinariile erau rudimentare, stirenul – o hidrocarbura aromata – era ars de motoarele masinilor pentru ca nu se cunostea calea prin care acesta sa fie scos din benzina sau motorina.

Acum, cu stiren din belsug ramas in urma procesarii petrolului, polistirenul este produs in fabrici care contin tehnologii de ultima generatie, iar procesul de productie este monitorizat in amanunt, pana la gramul de materie prima. Cei de la Capital TV au mers intr-una dintre cele mai performate fabrici de polistiren expandat din Romania si au urmarit procesul de productie a polistirenului, de la micile granule de stiren, pana la placile de polistiren gata ambalate si pregatite pentru termoizolare.

Pentru cei interesati de siguranta trebuie spus ca polistirenul este astazi un produs ignifugat care, datorita compusilor chimici adaugati, nu intretine arderea. Deci, la un eventual incident, polistirenul din tencuiala se poate topi din cauza caldurii, dar nu va arde.

Imaginile de mai jos care surprind procesul de productie sunt luate dintr-o fabrica de polistiren expandat de la Ploiesti de pe platforma industriala a AdePlast. Aici, producatorul roman mai detine doua fabrici unde unde produce mortare uscate si vopsea si tencuieli decorative.

La AdePlast putem vedea cum se fabrica polistirenul expandat si cat cantareste un bax de polistiren destinat termoizolarii unui bloc de locuinte sau unei case.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here