Floarea de dună

1

Floarea de dună (Achyrantemum sordescens) este o plantă din familia Asteraceae, familia florii soarelui, a margaretei și a crăiţelor (Tagetes). Este originară din Africa de Sud, unde crește pe dunele de nisip și pantele de coastă.

Denumirea sa știinţifica provine din limba greacă și se poate traduce ca “floarea de foiţe”, cu referire la aspectul inflorescenţei.

Specia crește sub formă de tufă ṣi are tulpini scurte, ramificate, cu lungime ce variază ȋntre 15-70 cm, ȋn funcţie de poziţionare, ȋn zonele mai protejate, fiind mai lungi.

Frunzele care au tendinţa de a se răsuci, au ambele feţe acoperite cu perișori, părȃnd argintii de la distanţă.

Înflorește ȋn perioada octombrie-martie, florile galbene fiind grupate ȋn inflorescenţe de tip capitul.

Vezi și: Floarea pai, o floare nemuritoare

Floarea de dună- ecologie

Floarea de dună face parte din fybos-vegetaţie specifică zonelor montane, de coastă ale Africii de Sud, zone unde clima este de tip mediteranean și iernile sunt ploioase.

Are un rol important ȋn ecosistem, fixȃnd solul cu ajutorul rădăcinilor și oferind adăpost unor specii de mamifere mici precum unele rozătoare. Se pare că acestea contribuie la polenizarea florilor, polenul rămȃnȃndu-le pe firele de păr din blană.

Momentan, nu se cunosc prea multe date despre această specie. În 2007, a fost realizată o evaluare a numărului de exemplare din habitatul natural și s-a observat o scădere drastică a acestuia, fapt ce a determinat clasificarea sa de către IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii) ca specie vulnerabilă (VU).

Ameninţările cu care se confruntă sunt: distrugerea habitatului ca urmare a activităţilor umane, erodarea zonelor de coastă și ȋnmulţirea speciilor invazive.

Floarea de dună se poate folosi ȋn grădini de tip rocărie sau ca floare  nemuritoare ȋn diverse aranjamente, păstrȃndu-și culorile multă vreme.

Se dezvoltă bine ȋn zone cu sol acid, nisipos, bine drenat.

Atentie! Nu este o plantă pentru grădinari neexperimentaţi, seminţele avȃnd nevoie de condiţii speciale pentru germinare.

Sursa foto: www.pza.sanbi.org

 

 

 

un comentariu

  1. […] Floarea de dună (Achyrantemum sordescens) este o plantă din familia Asteraceae, familia florii soarelui, a margaretei și a crăiţelor (Tagetes). Este originară din Africa de Sud, unde crește pe dunele de nisip și pantele de coastă. Denumirea sa știinţifica provine din limba greacă și se… Cititi mai multe aici: Floarea de dună […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here