Stilul scandinav în amenajări interioare: simplitate și naturalețe

4

Designul scandinav este un mod de amenajare caracterizat prin simplitate, minimalism și funcționalitate. Acest concept a apărut la începutul secolului al XX-lea dar s-a dezvoltat foarte mult în anii 1950, în cele cinci țări nordice din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Din ce în ce mai apreciat și în țara noastră datorită caracteristicilor sale, stilul scandinav oferă inspirație celor ce doresc să își creeze casa ideală într-un stil modern dar cu materiale naturale, având ca principal element lemnul, obiecte simple și culori luminoase.

Stilul scandinav în amenajări interioare: simplitate și naturalețe

Deci, după cum am spus lemnul natural este elementul de bază al interioarelor amenajate în stil Scandinav. Alte materiale naturale folosite la amenajările în stil nordic sunt piatra decorativă, fierul forjat și sticla. Pentru piesele de mobilier, placarea pardoselilor și decorarea pereților se folosesc esențele naturale de lemn în nuanțe deschise, deseori vopsite chiar în alb simplu. Cea mai apreciată nuanță utilizată rămâne însă albul, deoarece reflectă lumina naturală mărind vizual orice încăpere. Alte nuanțe caracteristice stilului Scandinav se compun din culori deschise: tonuri de bej, crem, galben pai, gri deschis dar și nuanțe deschise de verde, turcoaz, vișiniu sau portocaliu.

Elementele decorative din sticlă întregesc design-ul nordic cu măsuțe de cafea, rafturi sau etajere etc. Un alt ingredient definitoriu tot de origine naturală sunt plantele de apartament dispuse pe podea, pe pervazurile geamurilor, în suporturi pe pereți, pe măsuțe sau pe comodele cu sertare. Și modelele materialelor textile sunt foarte simple. În aceleași tonuri cu texturi asemănătoare, decorațiunile grafice, tablourile sau fotografiile completează perfect imaginea unei locuințe în stil scandinav.

Stilul scandinav în amenajări interioare: simplitate și naturalețe

Piesele de mobilier caracteristice stilului Scandinav trebuie să ocupe cât mai puțin spațiu, oferind totodată maximum de confort și funcționalitate. Cele mai apreciate obiecte de mobilier specifice acestui stil sunt scaunele simple de lemn sau de metal care pot fi accesorizate cu ajutorul păturilor sau pledurilor din materiale textile naturale. Bineînțeles că o casă decorată în stil nordic nu ar fi completă fără soluții ingenioase pentru depozitare.

Corpurile de iluminat contribuie și ele la personalizarea acestui stil. Cum? Prin folosirea lămpilor cu abajur supradimensionat din hârtie sau cupru, veioze, aplice, lampadare, cu abajururi din sticlă sau pânză. În ceea ce privește lumina naturală, pentru a beneficia cât mai mult de aceasta trebuie să optăm pentru perdele subțiri, cu țesături rare, în nuanțe deschise.

Stilul scandinav în amenajări interioare: simplitate și naturalețe

 

Sursa foto: pixabay.com, cdn.home-deining.com, pexels.com, pinterest.com

4 comentarii

  1. […] Designul scandinav este un mod de amenajare caracterizat prin simplitate, minimalism și funcționalitate. Acest concept a apărut la începutul secolului al XX-lea dar s-a dezvoltat foarte mult în anii 1950, în cele cinci țări nordice din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Din ce în… Cititi mai multe aici: Stilul scandinav în amenajări interioare: simplitate și naturalețe […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here