Fostă fabrică transformată în cămin pentru studenţi

1

Acest cămin care îmbină elemente de design tipic bavareze cu mobilier danez este defapt o veche fabrică de 100 de ani din Berlin. Mii de studenţi din România care nu prind un loc în caminele din centrele universitare îngroaşă anual portofelele celor care scot apartamente la închiriat. Cu zeci de fabrici lăsate în paragină, ne-ar plăcea să vedem această idee pusă în practică şi în România. CasoTeca îţi prezintă o fostă fabrică transformată în cămin pentru studenţi.

Fabrica, sau mai bine zis căminul, se află în districtul Kreuzberg din Berlin. Firma de design Macro Sea a transformat clădirea într-un imobil de locuit. Au fost folosite şi materiale recuperate care au aparţinut fabricii. Chiar dacă exteriorul clădiri poate părea rece şi impersonal, compratimentarea interioară şi designul eferă o experienţă complet opusă. Complexul studenţesc are o suprafaţă de aproape 8.000 de metri pătraţi. Corpul de cinci etaje va găzdui birourile administrative şi apartamente, în timp ce un alt corp de clădire oferă camere de cazare pentru studenţi.

Dormitoarele, proiectate într-un mod minimalist, pot găzdui 200 de studenţi. Căminul mai oferă şi săli de curs, zone de luat masa şi zone comune de petrecere a timpului liber.

În România, majoritatea fabricilor au fost construite în perioada comunistă. Odată cu venirea capitalismului, fabricile au fost privatizate și vândute la fier vechi. Cele care încă mai stau în picioare sunt lăsate în paragină, iar altele au fost demolate pentru a face loc proiectelor imobiliare de anvergură, în special în București. Spre exemplu, pe terenul fostei fabrici Electroaparataj a fost construit centrul comercial Mega Mall, pe locul fostei fabrici UMEB a apărut mallul AFI Palace Cotroceni, iar pe alte fabrici, precum Suveica, din apropiere de Piața Obor, a fost construit un proiect rezidențial cu 900 de apartamente: Rose Garden. Proprietarii altor fabrici vor să vă vândă terenul pentru a face loc altor proiecte imobiliare.

2

3

4

5

6

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

 Sursa foto: Chris Mosier

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here