Geum reptans, vata de zahăr din grădină

0

Geum reptans este o plantă perenă de dimensiuni reduse, originară din Europa unde se ȋntȃlnește ȋn zona montană. Ȋn Alpi, trăiește la altitudini de 2100-2800 m, iar ȋn Carpaţi, la 1400-2400 m.

Face parte din familia Rosaceae, familia măceșului.

Crește numai pȃnă la 15 cm ȋnălţime și ajunge la această dimensiune ȋn 2-5 ani. Prezintă frunze penat lobate, grupate ȋn rozetă.

Perioada de ȋnflorire ȋncepe de la sfȃrșitul primăverii și se continuă pȃnă la mijlocul verii, ȋn funcţie de temperatura mediului.

Florile sale solitare, de un galben strălucitor, sunt vizitate de o mulţime de insecte. Au șase petale și un diametru de 2-3 cm.

Ceea ce a făcut ca aceasta specie să atragă atenţia pasionaţilor de grădinărit, au fost micile măciulii roz, pufoase, ce ascund seminţele. Aspectul lor de vată de zahăr le face să semene cu niște flori din poveștile pentru copii.

Vezi și:Crinul fermecat,o planta care iubeste ploaia

Geum reptans-ȋngrijire

Geum reptans se ȋnmulţeste prin seminţe și prin stoloni. Ȋn cazul utilizării seminţelor, acestea se pot semăna ȋn grădină după 15 aprilie sau ȋn răsadniţă, cu 2 luni ȋnainte.

Pentru a asigura condiţii prielnice speciei, este necesar să fie plantată pe un sol cu umiditate medie, bine drenat, expus soarelui sau parţial umbrit, cu pH ușor acid. Un sol prea umed pe perioada de iarnă, conduce la putrezirea rădăcinilor.

Ȋndepărtarea florilor uscate va ȋncuraja ȋnflorirea, iar pentru a menţine vigoarea tufei, este indicată separarea acesteaia la ȋnceput de primăvară.

Preferă verile răcoroase, ȋn caz contrat fiind recomandată plantarea sa ȋn zone care sunt ferite la miezul zilei de razele soarelui.

Geum repens este potrivită pentru diverse tipuri de amenajări: acoperirea solului, decorarea marginilor aleilor și ca pată de culoare ȋn desing-ul de tip rocărie.

Sursa foto: www.quelle-est-cette-fleur.com, www.amazon.fr, Pinterest

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here